Sparta převzala ligový pohár a Václav Jurečka králem střelců

Na poslední zápas sezony Fortuna: Liga 5. kola nádstavby mezi Spartou a Plzní. měl již před utkáním zajištěný titul pražský tým. Na závěr utkání si sparťané slavnostně převzali trofeje pro mistra české nejvyšší fotbalové soutěže. Západočeši se dostali do vedení ve druhém poločase v 58. minutě zásluhou Matěje Vydry. Přestože si svěřenci Briana Priskeho vypracovali několik gólových šancí, ale přes velkou snahu, otočit nepříznivé skóre se nepovedlo a tak ročník 2022/2023 ukončili z nepříznivým výsledkem 0:1. Za bouřlivé hlasové podpory fanoušků a příznivců, převzali sparťané od vedení Ligové fotbalové asociace nádherný ligový pohár.

Sobota byla ve znamení sparťanských oslav k zisku 37. titulu. Následně se hráči přesunuli na letenskou pláň, kde probíhalo radostné vyjádření za přítomnost několika tisíc diváků, kteří je v průběhu zápasu, bouřlivě a neustále povzbuzovali. Sparta byla v průběhu utkání velice aktivní a důraznější, ale scházelo finální zakončení. Velikou zásluhu na zisku titulu v průběhu ročníku 2022 – 2023 měl hlavní trenér Brian Priske a asistenti.  Naopak Viktoria se rozhodla, odehrát zajištěnou obranu, která se odehrála dle rozhodnutí trenéra Michala Bílka, kterému skončila v Plzni smlouva.   

„Nejsme tu od toho, abychom prohrávali, nesnáším porážky. Takže na dnešním výsledku samozřejmě záleželo. Opravdu jsme dnes chtěli vyhrát a zakončit sezonu vítězstvím. Mrzí nás hodně, že to nevyšlo, od teď budeme slavit, čeho jsme dosáhli.“ Zhodnotil Lars Friis (asistent trenéra Sparty):

„Domácí už před zápasem věděli, že mají  ligový titul. Už jsme věděli, že jejich motivace, už nebude. Ale my jsme zápas odehráli dobře, dali jsme gól, který  jsme nakonec uhájili.  Vyhráli jsme, takže jsme spokojeni. Brankář Jindra Staněk, dnes potvrdil svoje kvality, Zejména nás podržel, když si domácí soupeř vytvořil gólové šance. Ale jaro se nám nepovedlo, přesto na hráče a vedení Plzně budu vzpomínat hodně v dobrém. Zažil jsem zde nejkrásnější chvíle.“ Zhodnotil Michal Bílek (trenér Plzně):  

Nevídanou střeleckou mušku měl v nadstavbě o 1. – 6. místo útočník Slavie Václav Jurečka.

Ve čtyřech zápasech nasázel 12 gólů. A čtyři branky, které v sobotu vstřelil svému bývalému klubu, Slovácku, ho katapultovaly k primátu nejlepšího ligového střelce s 20 zásahy.  V závěru soutěže předstihl o jediný gól brněnského Řezníčka, který ztratil mušku v posledních pěti týdnech, dokonce proti Pardubicím neproměnil dva pokutové kopy.

  Slavia hladkým vítězstvím nad Slováckem 4:0 tak úspěšně dovršila nadstavbu, v níž čtyřikrát vyhrála a podlehla jedině mistrovské Spartě 2:3. Ve svém posledním zápase v Edenu svého soupeře nepustila k vážnější akci, měla obrovskou převahu a slávisté jedině neuspěli se snahou pomoci ke gólu Olayinkovi, který se po pěti letech za velkých ovací loučil se Slavií.

 V Ďolíčku prohra Bohemians 0:1

 Poslední zápas  Bohemians  proti Olomouci nezvládla. Vůbec se jí nedařila koncovka a když už mnohé nasvědčovalo, že zápas skončí nerozhodně z ničeho nic udeřili v 87. minutě Hanáci. Po skrumáži před Vaklešovou brankou zblízka skóroval Beneš. I přes prohru zůstává Bohemians  čtvrtá a zahraje si předkolo Konferenční ligy. Po mnoha letech se podívá do fotbalové Evropy.

Po roce Zbrojovka Brno sestupuje

  V nejvyšší soutěži se Zbrojovka ani neohřála a po roce sestupuje do FNL. Rozhodl o tom závěrečný nedělní zápas se Zlínem, kterého bezbranková remíza posílá pouze do baráže. Hosty podržel brankář  Dostál, který zneškodnil všechny střely domácích. Do nedávna dokonalý kanonýr Řezníček se do gólové pozice vůbec nedostal. I když se hrálo o hodně  kladem  byla oboustranně slušná hra. Jedinou žlutou kartu dostal Dostál, to bylo za zdržování hry v závěru utkání. Po utkání bylo nebezpečně rušno na hrací ploše, kam vtrhli zklamaní brněnští fanoušci. Sestopující Brno nahradí vítěz FNL  Karviná.

V Ostravě i Jablonci vítězili hosté

Už  bez obav ze sestupu nebo baráže mohly ARPy. přistoupit k posledním  utkáním Ostrava a  Jablonec. Až přilišná lehkovážně a to se jim nevyplatilo.  Zejména v Ostravě byli diváci naštvaní a demonstrativně jednou opustili tribunu. Pardubice byly při chuti a vítězstvím 4:2 dokázaly, že na baráž jsou dobře připravené.

  Na jablonecké Střelnici podali domácí nejslabší výkon v nadstavbě. Zejména jejich střelba byla žalostná a tak Teplicím stačilo jen málo, aby góly Gninga a Radosty získaly vítězství 2:0 a pod  vedením  nového trenéra Frťaly získat 12.místo. To se ještě za trenéra Jarošíka zdálo být utopií.

Už bez obav ze sestupu nebo baráže mohly přistoupit k posledním utkáním Ostrava a Jablonec.

Kdo s kým v baráži

Baráž se bude hrát na dva zápasy. Pardubice se utkají s třetím týmem FNL Příbramí,  Zlín s druhým mužstvem FNL Vyškovem.

Výsledky FORTUNA: LIGY

AC Sparta Praha – FC Viktoria Plzeň 0:1 (0:0)

Branka: 58. Vydra. Rozhodčí: Volek – Kříž, Pospíšil. ŽK: Kairinen – Kalvach. Diváci: 17 593.

Sparta: Kovář – Vitík (83. Čelůstka), Sörensen (46. Panák), Ladislav Krejčí II – Wiesner, Kairinen, Laci, Zelený – Sadílek (65. Daněk) – Kuchta (83. Čvančara), Minčev (65. Mabil). Trenér: Priske.

Plzeň: Staněk – Kaša, Hejda, Jemelka – Holík (75. Řezník), Kalvach, Bucha (75. Květ), Havel – Durosinmi (83. Mosquera), Vydra (82. Jirka) – Chorý. Trenér: Bílek.

SK Slavia Praha – 1. FC Slovácko 4:0 (2:0)

Branky: 24., 41. z pen., 61. a 89. Jurečka. Rozhodčí: Všetečka – Hrabovský, Machač. ŽK: Kadlec, Vecheta (oba Slovácko). Diváci: 14 771.

Slavia: Mandous – Douděra (72. Bořil), Holeš, Ogbu, D. Jurásek – Provod (72. Lingr), Oscar, Zafeiris (72. Pech), Olayinka (78. Šmiga) – Jurečka – Tecl (84. Van Buren). Trenér: Trpišovský.

Slovácko: Nguyen – Hofmann, Daníček, Kadlec – Brandner (46. Vecheta), Havlík, Trávník (87. Kudela), Doski (46. Kalabiška) – Holzer (81. Šimko), Mihálik, Juroška (67. Sinjavskij). Trenér: Svědík.

FC Zbrojovka Brno – FC Trinity Zlín 0:0

Rozhodčí: Berka – Vlček, Váňa. ŽK: Dostál (Zlín). Diváci: 7.528.

Brno: Berkovec – Hrabina, Souček (87. Divíšek), Hlavica (63. Nečas) – Hladík, Texl, Endl, Falta, Fousek (66. Ševčík) – Alli, Řezníček. Trenér: Hašek.

Zlín: Dostál – Kolář, Simerský, Didiba, Reiter (90. Bartošák) – Hrubý, Janetzký – Vukadinovič (68. Čanturišvili), Slončík (68. Dramé), Fantiš (78. Silný) – Balaj (90. Kovinič). Trenér: Vrba.

FC Baník Ostrava – FK Pardubice 2:4 (1:1)

Branky: 1. a 74. z pen. Tijani – 45. a 51. Darmovzal, 48. Krobot, 83. Lima. Rozhodčí: Krejsa – Slavíček, Pochylý. ŽK: Buchta, Holaň – Vlček, Janošek. Diváci: 5 605.

Ostrava: Hrubý – Juroška, Bitri, Pojezný, Fleišman – Holaň (85. Sanneh) – P. Jaroň (57. Svozil), Cadu (64. Miškovič), Buchta (64. Kuzmanovič), Šehič (57. Smékal) – Tijani. Trenér: Hapal.

Pardubice: Markovič – Icha, Hranáč, Vlček (70. Koukola), Helešic – Vacek – Sychra (77. Lima), Tischler, Darmovzal (60. Janošek), Pikul (60. Hlavatý) – Krobot (70. Huf). Trenér: Kováč.

FK Jablonec – FK Teplice 0:2 (0:1)

Branky: 30. Gning, 49. Radosta. Rozhodčí: Křepský – Horák, Šafránková.  ŽK: Surzyn – Jukl, Beránek. Diváci: 2 059.

Jablonec: Surovčík – Surzyn, Štěpánek, Král (72. Heidenreich) – Šulc, Kratochvíl (64. Patrák), Považanec (80. Houska), Polidar – Černák (46. Hübschman), Chramosta (46. Ikaunieks) – Sejk. Trenér: Horejš.

Teplice: Němeček – Knapík, Chaloupek, Mičevič – Radosta (78. Hora), Kučera, Jukl (65. Dramé), Hybš – Vachoušek (66. Urbanec) – Gning (78. Beránek), Jásir (58. Žák). Trenér: Frťala.

Bohemians Praha 1905 – SK Sigma Olomouc 0:1 (0:0)

Branka: 87. Beneš. Rozhodčí: Černý – Nádvorník, Hájek. ŽK: Vraštil (Olomouc). Diváci: 5 812.

Bohemians: Valeš – Köstl, Křapka, Hůlka – Dostál, Jindřišek, Jánoš (61. Beran), Kovařík – Jan Matoušek (67. Drchal), Hála (68. Mužík) – Prekop (60. Puškáč, 79. Bartek). Trenér: Veselý.

Olomouc: Trefil – Vraštil (83. Kramář), Beneš, Zmrzlý – Chvátal, Pospíšil, Breite (73. Israel), Sláma (46. Pokorný) – Vodháněl (62. Fortelný), Navrátil (61. Zorvan) – Chytil. Trenér: Jílek.

Čtsa, ph., kc., audio, foto: www.sportovnizurnal.cz  Steinbergerová.