V semifinále Superligy se utkají Most s Olomoucí a Jihlava s Příbramí

Praha – Poprvé v historii Superligy malého fotbalu nebude vítěz ani z Brna, ani z Prahy. Dva favorité celostátní soutěže v aktuálním ročníku neprošli přes nástrahy čtvrtfinále. Obhájci titulu z pražské Hanspaulky vypadli s týmem Olomouc Mighty Ducks, brněnští Vikingové ztroskotali na Mostu. Do semifinále se probojovala ještě mužstva Jihlava Miners a Partyzan Příbram.

V našem přehledu se detailně podíváme na všechny čtyři odvetné čtvrtfinálové souboje.   

 Most – Vikings Brno 3:2 (1:1)

Branky a nahrávky: 17. Laňka, 55. Laňka, 58. Laňka (Gedeon) – 27. Presl (Lidmila), 42. Doubravský (Presl). Rozhodčí: Šťástka – Havel. ŽK: Exner, Koudelka – Pospiš, Kunický. První zápas 4:1, postupuje Most.

Most ovládl oba čtvrtfinálové duely, k postupu nakročil už vítězstvím 4:1 v Brně. V domácí odvetě zvítězil 3:2. „Postupu si velmi vážíme, jdeme postupnými kroky k našemu cíli. Myslím, že čtvrtfinále nabídlo pěkný, dynamický fotbal. Bylo strašně znát, že se týmy spolu v sezoně nepotkávají. Dovolím si říci, že jsme oba zápasy byli lepším týmem a postup je tak zasloužený. Brnu ale patří velký respekt. Dle mého jsme lépe reagovali na herní situace, které utkání nabízela. Hodně určitě pomohlo v utkání venku, že jsme hned z první střely vstřelili branku. Byli jsme víc kreativní, lépe jsme zvládli klíčové souboje,“ povídal mostecký kouč Vojtěch Benda.

V Mostě se ve 42. minutě Brno ujalo vedení 2:1 po trefě Bohumíra Doubravského, jenže v posledních pěti minutách se dvakrát prosadil domácí Denis Laňka a zkompletoval hattrick. „V utkání doma jsem z kluků cítil mírnou nervozitu, ale ta se s přibývajícím časem vytratila. I přestože Brno dvakrát vedlo, kluci si vytvářeli spoustu brankových příležitostí a cítil jsem, že je jen otázka času, kdy jednu z nich promění. Za nerozhodného stavu muselo Brno hru samozřejmě víc otevřít a přidali jsme gólovou pojistku,“ doplnil Benda.

Po čtyřech titulech a loňské finálové účasti mají tentokrát Vikingové záhy po sezoně. „Most byl v obou zápasech produktivnější a nemilosrdně trestal naše chyby. V prvním špílu jsme si vytvořili dostatek šancí, ale výborně zachytal Ondra Bíro. V odvetě nás hattrickem sestřelil kanonýr Denis Lanka. Naše pouhé tři vstřelené branky ve dvou zápasech na postup nestačily. Soupeři blahopřeji,“ vzkázal brněnský trenér Zdeněk Táborský.

Most se v semifinále chystá na Olomouc Mighty Ducks. „Tým je letos neuvěřitelně semknutý, hladový po úspěchu a nezlomí nás ani, pokud se utkání nevyvíjí v náš prospěch. Kluci věří v týmové schopnosti a v klíčových momentech nezmatkují. Velmi se tak těšíme na semifinálové bitvy,“ pronesl Benda.

Jihlava Miners – Predátoři Praha 4:1 (2:1)

Branky a nahrávky: 2. Plichta (Míča), 5. Ošmera (Plichta), 36. Svoboda, 58. Míča (Hrobař) – 6. Carda (Vávra). Rozhodčí: Havel – Prudil. ŽK: Carda (Predátoři). První zápas: 4:1, postupuje Jihlava.

Domácí odvetu vyhrála Jihlava Miners stejně jako úvodní duel 4:1 a vyřadila pražské Predátory. „Postupu si velmi ceníme. Kvůli tomu jsme trochu obětovali poslední sezonu, kde jsme hledali nové složení. Ale doufám, že jsme ještě neřekli své poslední slovo,“ usmál se jihlavský kouč Ondřej Lapeš.

Podle jeho slov rozhodla produktivita Horníků. „Dostali jsme pouhé dvě branky, myslím, že je to super počin v malém fotbale a hovoří o kvalitní defenzivní práci celého týmu. Další aspekt postupu vidím i v tom, že jsme během zápasu neprohrávali. To nám dodávalo klid, který nám umožňoval po zbytek utkání změnit trochu taktiku, která se ukázala jako úspěšná,“ hodnotil Lapeš.

Predátoři v Jihlavě už po pěti minutách prohrávali o dva góly, pak sice snížil Jan Carda, jenže po přestávce celek Miners náskok zvýšil. „Je strašně těžké hodnotit tenhle druhý zápas, protože byl jako přes kopírák s tím prvním. Něco si v šatně řekneme a stejně po dvou chybách a po dvou střelách prohráváme 0:2. A to už se strašně těžce obrací s dobře takticky bránicí Jihlavou, která ke všemu má silné brejky, ze kterých hrozila,“ mrzelo hrajícího kouče Pražanů Tomáše Jurčíka.

Predátoři vědí, co musejí do příštího ročníku zlepšit. „I když si myslím, že ani v jednom zápase jsme nebyli horší, tak mi přišlo, že Jihlava o něco víc chtěla a hlavně dokázala své šance proměnit. To nám naopak už několik zápasů děla problém. Udělá se pár změn, musíme zapracovat na tom, co nefungovalo, a naopak těžit z toho, co fungovalo,“ vyhlížel Jurčík.

Olomouc Mighty Ducks – Hanspaulka Praha 5:1, prodloužení 1:0

Branky a nahrávky: 8. Novotný (Buček), 11. Šuba, 21. Látal (Galus), 34. Novotný (Kryl), 46. Janotka (Buček), 60+19. Janotka (Kaďorek) – 27. Rossmann (Plánička). Rozhodčí: Sýkora – Tomai. ŽK: Socher (Hanspaulka). První zápas: 0:2, postupuje Olomouc.

Hanspaulka Praha šla do odvetného utkání v Olomouci s úvodní výhrou 2:0 v zádech, jenže na Hané od začátku ztrácela a prohrála 1:5. Následné prodloužené vyšlo lépe Mocným kačerům, o jejich triumfu rozhodl jediný gól Tomáše Janotky ze 79. minuty. „Postup do semifinále je pro nás velmi cenný. Zejména na domácí utkání jsme se velmi dobře připravili a vše se odehrávalo podle plánu. Do utkání z naší strany mohlo v průběhu zasáhnout čtrnáct hráčů. Nakonec jsme byli v poslední minutě prodloužení šťastnější tým a po závěrečném hvizdu mohla propuknout postupová radost a euforie,“ těšilo olomouckého trenéra Tomáše Zemana. 

Pražané tak loňský titul neobhájí. „Věděli jsme, že do bloku se Olomouc moc nedostává, proto jsme  nechtěli, aby její hráči chodili do brejků, ale párkrát jsme je do nich pustili a oni vše potrestali. V součtu zápasů jsme určitě nebyli horší tým, ale za celou sezonu jsme si hrát o medaile nezasloužili,“ uznal trenér Hanspaulky Václav Socher.

V Superfinále ovšem mají Pražané zastoupení v dalších kategoriích, které znamenají příslib do budoucna. „Hned po zápase jsem přeřadil šest kluků z úspěšné kategorie do 23 let do áčka a budeme opět omlazovat i za cenu, že nějaký čas potrvá, než se dostaneme zase na vrchol,“ doplnil Socher.

Olomouci stojí v cestě do finále Most. „V kontextu historie se už teď jedná o úspěch pro náš klub. Nezbývá než se poprat v následujících třech zápasech o co nejlepší umístění. Vše je otevřené a po vypadnutí Hanspaulky Praha a Vikings Brno je nyní jasné, že letos Superliga malého fotbalu pozná nového vítěze. V celé její historii teprve třetího,“ připomněl Zeman.

Partyzan Příbram – MF Baník Ostrava 7:2 (1:2), prodloužení 3:0

Branky a nahrávky: 10. J. Junek (Sirotek), 31. Sirotek (Dvořák), 40. Melichar (Dvořák), 42. Beran (Drašnar), 45. Hájek (Drašnar), 50. P. Junek (Drašnar), 58. Dvořák (Hájek), 60.+5. Beran (Hájek), 60.+17. Malý (Junek), 60.+20. Melichar – 4. Hudeček (Kálay), 6. Klíma. Rozhodčí: P. Kubečka – Soukup. ŽK: Sirotek – Hudeček. První zápas: 3:4, postupuje Příbram.

Manko z prvního čtvrtfinálového duelu smazal také Partyzan Příbram. Z Ostravy si dovezl prohru 3:4, ovšem v domácí odvetě dominoval a zvítězil 7:2. Následné prodloužení pak ovládl 3:0. „Myslím, že to byl hodně dobrý dvojzápas od obou týmů. Kluky musím pochválit, protože jsme šli za vítězstvím a postupem, i když se nám první zápas moc nepovedl,“ poznamenal příbramský kouč Erik Šlechta.

Jeho svěřenci se v semifinále utkají s Jihlavou Miners. „Máme strašnou radost z postupu. Příbram nikdy nebyla v semifinále a vážíme si toho, že se nám to povedlo,“ rozplýval se Šlechta.

Baník přitom do odvety vkročil ideálně, v šesté minutě vedl 2:0. „Začali jsme velmi dobře dvěma rychlými góly. Kluci plnili do puntíku, co jsme si řekli. Soupeři se ale bohužel podařilo brzy srovnat a přidat další góly. Naši hráči stále hráli naplno a chtěli jsme srovnat v základní hrací době. Nechtěli jsme prodloužení, Příbram však výborně bránila. Prodloužení jsme začali výborně, měli jsme dvě  velké šance, ale neproměnili je. Soupeř dal v prodloužení první gól, přesto bylo vyrovnané. V závěru jsme už šli do rizika a dostali další branky,“ shrnul odvetu ostravský trenér Tomáš Sysala.

Pro Baník tak sezona skončila. „Do Příbrami jsme neodjeli v plném počtu, což je sice pro venkovní zápasy běžné, ale projeví se to na výsledku. Projevila se i nezkušenost mladých hráčů, chyběl klid v zakončení a rozvaha. Přestože soupeř vyhrál svou skupinu, bylo čtvrtfinále vyrovnané. Oba zápasy měly skvělou atmosféru i náboj. U Příbrami je zřejmé, že jde o skvěle sehraný tým. Přestože jsme nepostoupili, musím naše hráče pochválit za obrovskou bojovnost a chuť zvítězit,“ ocenil Sysala.

PROGRAM

Semifinále:

Most – Olomouc Mighty Ducks: první zápas v neděli 4. června v 16.00, odveta v pondělí 12. června v 19.30

Jihlava Miners – Partyzan Příbram: první zápas v neděli 4. června ve 20.00, odveta v úterý 13. června ve 20.00

Zápas o 3. místo: sobota 24. června v 15.40 v Českém Dubu

Finále: sobota 24. června ve 20.00 v Českém Dubu

Zároveň příkládám odkaz na fotogalerii z Olomouce od Petra Jurečka:
https://slon11.rajce.idnes.cz/23.05.15_OLOMOUC_MIGHTY_DUCKS_-_HANSPAULKA_PRAHA_5_1_1_0,_ctvrtfinale_play

Jaroslav Kára PR