Hankook Carboniacup 2023 a dvojzávod na Slovensku

Slovenský autodrom Slovakia Ring měl tu čest hostit druhý závod Hankook Carboniacupu 2023 a na startu se u Orechovej Potoni objevilo 80 vozů ve startovních listinách. Garantem se stala firma Hankook a tak se jezdilo pod názvem Hankook Racing Day.

Na závodníky čekaly tři tréninky, kvalifikace a dvě závodní jízdy. Oproti mosteckém klání se na obloze objevilo i sluníčko, a tak se pneumatiky mohly těšit na lepší přilnavost k asfaltu. V některých skupinách byla znát větší úmrtnost techniky, a tak se ke startu v ostrém závodu ani někteří nedostali. Rychlá slovenská trať Slovakia Ringu dává možnost řádně vyzkoušet maximální rychlosti, ale také řádně prověřit brzdový systém.

Skupinu A1 do 1600ccm vyhrál dvakrát Rakušan Manfred Fraissl na Fiatu X Club 1/9, když Pešek s Fiestou, ani další jeho soupeři cíl neviděli, nebo ani neodstartovali do závodu. V první jízdě dvoulitrů zvítězil Jiří Zeman s Hondou CRX, před Gustavem Niedelským na Hondě Type-R, ve druhém klání se mezi ně ještě vklínil Pavel Zeman s Mazdou RX8. Ve třílitrech měli jezdci trochu větší konkurenci a nejlépe si s ní poradil Olaf Haeusner z Německa, který dvakrát zvítězil před Maďarem Ivanovem a Uwe Schäferem z Německa, všichni na vozech BMW. Ve tři a půl litrech A4 dominoval v první jízdě MiVi s BMW, který zvítězil před Maďary Taschnerem a Sziráczkim s dalšími bavoráky. Druhý závod vyhrál pro změnu Taschner, před MiVim a Toth závod bohužel nedokončil. Nad 3500ccm A5 měla za vítěze podvakrát Waltera Forstera s BMW, který nechal dvakrát za sebou Maďara Tápaie i syna Gerda Forstera.

V A6 pro vozy Škoda Octavia III RS vyhrál dvakrát David Kratochvíl. A7 byl soubojem Güntera Stubenraucha a Josefa Dauerera na VW Scirocco, když úspěšnějším byl dvakrát Stubenauch. V A9 mezi více upravenými vozy nad 3500ccm dominoval v první jízdě Jan Mareček s KTM X-Bow GTX, před Michaelem Oliverem z Rakouska s Porsche GT3 a třetí místo obsadil Pavel Sovička na Corvette Z06 R. Ve druhé jízdě zvítězil navrátivší Michael Oliver, před Boleslavem Waszkem na Lamborghini Evo a třetí místo opět odvezl Pavel Sovička.

Ve skupině B sériových cestovních vozů se tentokrát mnoho vozů na startu neobjevilo. Ve skupině B1 dvakrát zvítězilo Suzuki Swift Sport Davida Drugdy, před Jiřím Bártou s Citroenem. Ve skupině dvoulitrů B2 zvítězil v první jízdě Libor Šajner s Toyotou GT86, před Michalem Zimmerem na Hondě Civic a bronz bral Miloš Merta se Subaru BRZ. Ve druhé jízdě si pro vítězství dojel Miloš Merta, před Šajnerem a Zimmerem. Třílitrům B3 vládl Luboš Sázava, když jeho MG ZS 180 nikdo v závodu nevzdoroval. V B4 do 3500ccm vyhrál dvakrát Radek Zimmer s Lotusem Exige, před Felixem Hasenöhrlem s VW Golf VII. Nad 3500ccm vyhrál dvakrát Pavel Sovička s Lotusem Exige Cup a dvě druhá místa patří Otto Svobodovi s Porsche 911, který se k závodům Hankook Carboniacupu po čase vrátil.

 

Ve skupině C1 prototypů zvítězil dvakrát Němec Daniel Hentschel s Performerem.  První jízdě za ním skončil jen Sven Kahnt s Pacemakerem a druhou jízdu se mezi ně vmáčkl Markus Hofer z Rakouska s Peformerem. V C2 pro prototypy nad 1400ccm vyhrál provní jízdu Rakušan Schöflinger s novým Wolfem SM GB08, před dalším vozem Wolf Rakušana Karl Heinze Matzingera a bronzový pohár patřil do rukou Jürgena Kapellera s Radicalem SR3 RS. Druhé klání vyhrál Matzinger, který tak odčinil ztrátu bodů v Mostě, kde závod nedokončil, druhý dojel Kapeller a třetí Friedrich Franz z Rakouska s Radicalem. Mostecký vítěz Jiří Švec do závodu bohužel neodstartoval. V Caterhamech do 1600ccm C3 zvítězil dvakrát Jakub Kirchner, jednou byl druhý Marek Bláha a ve druhé jízdě si pořadí prohodil s Markem Svačinkou a dojel třetí. Mezi Caterhamy a jejich podobnými konstrukcemi v C4 nad 1600ccm dominoval dvakrát Jakub Křeček, před Martinem Křečkem a Andrejem Somogyim na Kaipanu. V C5 mezi KTM X-Bow patřila dvě vítězství Sergeji Pavlovcovi, před Miroslavem Šimonem a jednou je na stupně vítězů doprovodil v první jízdě Radim Havlík.

Skupina D formulových monopostů nabídla nejvyšší účast ve skupině D4, tedy dvoulitrů, kde se zatím schází nejvíce pilotů. Ve skupině D1 do 1400ccm s motocyklovým motorem dvakrát zvítězil Robert Hanžl s ex Riegerovou formulí Gloria C8F. Mezi automobilovými motory uzmul body za jedno vítězství Zdeněk Petan s Tomisem 99-02, druhou jízdu bohužel nikdo nedokončil. Šestnáctistovkám D3 dominoval podvakrát Niclas Meisenzahl s Formel ADAC. Ve skupině D4 do 2000ccm si první jízdu zasloužil vyhrát Jan Wagenknecht z SBM Motorsport, před Honzou Riegerem s další formulí Renault 2,0 a třetí dojel Libor Neckář z Lander Racing teamu s Toro Rosso Masters. Za ním skončil Bulhar Iliev a Luboš Škarda, dokončilo hned 8 vozů. Druhá jízda přinesla druhé vítězství Wagenknechta, před Riegerem, kterému se dařilo více, než v Mostě a třetí skončil Iliev na Formel Renault 2,0. V Top 5 dojeli ještě Rädlein z Německa a Luboš Škarda.

V F4, tedy skupině D5 dvakrát patřil zlatý pohár Ralfu Gläserovi z Německa, před Frankem Thalmannem a po jednom bronzu brali Jakub Matušek a Němec Theo Wieder startující tentokrát za Skylarks Racing Team.

Dvojzávod přidělil někomu hodně bodů, někdo naopak i přes snahu v kvalifikacích a trénincích neodvezl nic, i to je motorsport, ale na další klání Hankook Carboniacupu 2023 se můžete těšit už 22.6. na okruhu Automotodromu v Brně.

Tak s rychlými koly závodních vozů zase někdy na shledanou.

Vláďa Rožánek a PET

Hankook Carboniacup Racing Day