Vítězství srdce a morálky. Česká reprezentace ovládla turnaj v Baku

Baku – Od začátku museli dotahovat, přesto čeští reprezentanti v závěru finálového utkání obrátili bitvu se Srbskem a po výhře 4:3 oslavili triumf na mezinárodním turnaji malého fotbalu v Baku.

Ázerbájdžánská federace malého fotbalu pozvala devět světových reprezentací na klání k výročí sta let od narození bývalého prezidenta země Heydara Aliyeva. Český celek nenašel přemožitele ani v jednom ze sedmi utkání, které v Baku Tennis Academy odehrál. „Finále bylo náročné, po skupině a vyřazovací části už toho bylo hodně, ale našli jsme morál a vnitřní sílu v týmu. I za nepříznivého stavu jsme dokázali zápas otočit a konkurovat soupeři. Dotáhli jsme turnaj až do cíle, který jsme si tady dali a vysnili. Jsem rád, že jsme to tak zvládli a dopadlo to, jak jsme chtěli,“ radoval se český reprezentant Tomáš Jelínek.

Právě jeho branka nakopla český celek, když prohrával 0:2. „Zatlačili jsme Srby v kombinaci, Bajro (Ondřej Bíro – pozn. red.) to nastřeloval, motal jsem se před bránou, aby to bylo nepříjemné a protečoval jsem to do brány. Jsme rád, že jsme snížili na 1:2 a mohli jsme začít nějak tlačit, abychom utkání otočili,“ líčil záložník pražské Hanspaulky.

Svěřenci kouče Stanislava Bejdy nejprve dotáhli dvougólové manko a když Srbové opět odskočili 3:2, zase našli odpověď. „Nezachytili jsme začátek, respektive Srbové měli dost sil, čímž nás překvapili. První gól jsme obdrželi z autu, kdy to prostě trefil frajer do vikýře, s tím se nic nedalo dělat. Asi za šest minut jsme po naší chybě dostali gól na 0:2 a nevypadalo to moc růžově. Ukázali jsme však obrovský morál a srdce, dokázali jsme utkání zvrátit a soupeře jsme utahali, pak už dodýchali. Z toho vznikl i vítězný gól, kdy si ho dali v podstatě sami kluci srbský. Možná by utkání slušela remíza, ale myslím, že jsme byli lepší, srdíčkem a morálem jsme to dotáhli do vítězství,“ popsal český kapitán a brankář Ondřej Bíro.

Hattrickem se ve finále blýskl mostecký útočník Denis Laňka, který si odnesl i trofej pro nejlepšího střelce turnaje. „Samozřejmě jsem rád, že jsme to zvládli jako tým. Myslím, že zápas se Srbskem jsme odehráli nejlíp za celou dobu, co jsme tady v Baku. Jsem rád, že jsme se ani za stavu 0:2 nepoložili a dokázali jsme to dotáhnout do vítězného konce. A moje pocity? Jsme první a navíc jsem vyhrál nejlepšího střelce. Jelikož to byl můj první turnaj, byl bych rád, kdyby to tak bylo pokaždé,“ radoval se.

V Baku nastřílel deset branek. „Týmový úspěch pro mě moc znamená, protože jsem do malého fotbalu naskočil a nevěděl co čekat. Je to pro mě zadostiučinění a jsem rád za všechny, že jsme to zvládli. Klukům v Mostě jsem slíbil, že přivezu zlatou medaili a sošku pro nejlepšího střelce, takže co jsem řekl, jsem splnil. Jsem rád za servis, co mi kluci připravili, kolikrát jsem neměl těžkou úlohu a jen jsem doklepával. Jsem rád, že to tak dopadlo a že jsme to tady urvali,“ těšilo Laňku.

Jeho mostecký spoluhráč Bíro obdržel cenu pro nejlepšího brankáře turnaje. „Trofej pro mě neznamená nic, je to ocenění práce celého týmu. Kdybych před sebou neměl kluky, kteří zblokovali hromadu střel, tak bych ocenění nikdy dostat nemohl. Je trochu paradox, že hráč z pole na velkém fotbale a gólman na malém, ještě v tomhle věku, sbírá trofeje pro nejlepšího gólmana,“ usmál se kapitán Bíro.

Finále:

Česká republika – Srbsko 4:3

Branky: 3x Laňka, Jelínek – Celin, Tomicic, Renic

O 3. místo:

Ázerbájdžán – Kazachstán 2:2, penalty 0:1

Branky: 2x Akhundov – Kaskyrbayev, Ashenov

Jaroslav Kára PR