Eagles jsou zpět na čele tabulky

V uplynulém týdnu se odehrálo kompletní kolo české baseballové Extraligy. To nabídlo několik zajímavých výsledků a tajenka kolem postupu do TOP 6 tak stále není kompletně odhalena.

Jako první rozehráli svou sérii již ve středu večer baseballisté Techniky Brno a Třebíče Nuclears. Hned v prvním duelu předvedl výborný výkon na kopci Jake Rabinowitz, jenž odházel všech 9 směn Nuclears a dovedl svůj tým k výhře 9:3. Závěr duelu ale poznačila menší strkanice, která měla dohru u Disciplinární komise. Ta nakonec udělila dodatečné stopky pro Daniela Mráze, Radka Buriana a Richarda Sázavského. Všichni tři nemohli nastoupit ve druhém utkání, což bylo pro brněnský tým velkým oslabením. Dle letošních pravidel totiž týmy můžou ve druhých zápasech série použít pouze české nadhazovače a Technika tak měla mimo hru hned dva z nich. Nuclears tento hendikep soupeře využili beze zbytku a nakonec zvítězili 11:3. „Bylo to důležité vítězství,“ řekl po utkání Miroslav Křivánek, autor tří úspěšných odpalů a čtyř stažených bodů. „Pálka se nám chytila výborně. Nadhazovači klasicky zaházeli velmi dobře. Vyčistili jsme obranu a v žádné směně jsme nedostali více než jeden bod.“ Také ve třetím utkání mohla Třebíč pomýšlet na výhru, od které ji za stavu 4:3 dělily tři outy. Jenže Technika dokázala v deváté směně zabrat a stáhla potřebné dva doběhy. Po výhře 5:4 se tak Brňané stále drží na dostřel šesté pozice, která zaručuje boje v Nadstavbě o titul.

Opakování loňského finále mezi Draky a Hrochy Brno slibovalo zajímavé zápasy. Pokud ale fanoušci Hrochů čekali, že by jejich oblíbenci vrátili soupeři prohru z Czech Series z loňského roku, tak museli být zklamáni. Draci totiž zvítězili ve všech třech duelech a stáhli v nich celkem 30 doběhů. V posledním zápase ale Hroši neměli daleko k výhře, jenže v deváté směně úřadující mistři otočili skóre ze 4:5 na 6:5. Draci v této sérii představili novou posilu z Kolumbie Andrese Angula. Ten ještě loni nastupoval za farmářský tým Baltimore Orioles a v sérii proti Hrochům si připsal 5 hitů, včetně jednoho homerunu a 7 stažených doběhů. „Cítil jsem se velmi dobře a měl jsem možnost odpálit homerun,“ hodnotil svůj debut kolumbijský baseballista. „Cítím se tady dobře a jsem šťastný, že zde můžu být.“ Jeho spoluhráč Jakub Hajtmar v sérii doběhl pro 3 body, díky čemu se osamostatnil na 2. místě historických tabulek v této statistice. Aktuálně na něm je s 664 doběhy a před sebou má již jen legendárního Pavla Budského, jenž v Extralize dokázal doběhnout pro 749 bodů. „Proti Drakům jsme určitě chtěli urvat alespoň jednu výhru, i když jsme před víkendem věděli, že budeme z důvodu zranění a dovolených trošku oslabení,“ nechal se slyšet po sérii nadhazovač Hrochů Lukáš Ercoli. „Naštěstí jsme v pozici, kdy si můžeme dovolit zaváhat. V dalším týdnu bude klíčové navázat na dobré výkony ze začátku sezony. Nevěšíme hlavu. Nemyslíme si, že by to měl být nějaký velký problém na naší cestě do TOP 6.“

Zaváhání Hrochů využili Eagles Praha, kteří dvakrát porazili Arrows Ostrava a s jedenácti výhrami se posunuli do čela soutěže. Úvodní duel přitom Pražanům nevyšel, když v něm těžko hledali recept na skvěle házejícího Ondřeje Satoriu. Ostravský startér hráčům Eagles povolil pouze jeden doběh v osmi směnách a dovedl svůj tým k výhře 7:4. Ve druhém utkání již Pražané svému soupeři prohru oplatili, ačkoliv museli opět stahovat manko z úvodu duelu. Jenže v těchto situacích se Eagles letos nepoloží a zápas otočili z 1:3 na konečných 10:4. Velkou mírou se na obratu podílel Jan Výbora, jenž zaznamenal 4 hity, z toho jednou poslal míč na homerun. O vítězi série se tak rozhodlo v neděli v Ostravě, kde opět Arrows dokázali jít do vedení, a ještě po pěti směnách na tabuli svítil stav 5:2 pro domácí. Druhá polovina duelu však patřila hostům, kteří stáhli 6 doběhů a zajistili si tak další vyhranou sérii. Za Eagles v posledním duelu debutoval německý reprezentant Samuel Steigert, jenž předvedl výborný výkon, když odházel kompletní zápas. V něm povolil 5 doběhů a ukázal, že má kontrolu nad svými nadhozy, když nedaroval ani jednu metu zdarma. „My jsme spokojeni. Každá výhra se cení. Proti Arrows, s kterými se nám dlouhodobě nedaří, jsme urvali vítězství v celé sérii a ještě k tomu to zakončili v Ostravě. Perfektně se uvedla naše nová posila Samuel Steigert. Celkově to byl vynikající týmový výkon, který vyústil v to, že vedeme tabulku,“ neskrýval spokojenost manažer Eagles Vladimír Chlup.

Poslední série mezi Tempem Praha a Sokolem Hluboká byla zejména hvězdným vystoupením Martina Červenky. Ten je letos na pálce nezastavitelný, což potvrdil i v těchto třech duelech. Proti nadhazovačům Sokola si připsal 6 úspěšných odpalů a získal 7 met zdarma. Červenka tak již 17 zápasů v řadě zaznamenal minimálně 1 hit a dle statistik je jednoznačně nejlepším pálkařem soutěže. Jenže třetí utkání série mělo jiného hrdinu. Tím se stal Marek Minařík, který v deváté směně za stavu 3:3 zajistil výhru Pražanů dvoubodovým homerunem. Tempo tak zvítězilo ve všech třech duelech série a posunulo se tím z předposledního místa tabulky na páté. Naopak Sokol se postupně propadá tabulkou a aktuálně mu patří dělené šesté místo spolu s Arrows Ostrava. „Pro nás bylo klíčové tuto sérii minimálně vyhrát, abychom nemuseli doufat v nějaký zázrak výsledků ostatních zápasů“ řekl manažer Tempa Lubomír Čuhel. „Tím, že jsme si vzali všechny tři zápasy, tak jsme dostali postup do TOP 6 do vlastních rukou. Ještě máme dvě série, které můžeme vyhrát. Když se nám bude dařit, tak je postup velmi pravděpodobný. Důležité je, že jsme zapojili do nadhazovací rotace i Davida Nevěřila a vrátil se nám uzdravený Štěpán Dupal,“ dodal na závěr lodivod pražského celku.

Extraligu tak čeká poslední kolo základní části a pak již jen několik dohrávaných zápasů přeložených kvůli nepřízni počasí. Vyrovnaná soutěž nabízí drama až do samotného závěru a každý tým má stále šanci zahrát si v TOP 6.

https://fotobanka.baseball.cz/f35867602

aktuální tabulka soutěže

https://extraliga.baseball.cz/tabulka

Evženie Votinská, Czech Baseball Association