Slavie porazila ve finále MOL CUPU zaslouženě Spartu

Fotbalisté Slavie porazili ve finále na Pražské Letné v derby a domácím poháru Spartu, která se nedokázala v průběhu zápasu herně a střelecky prosadit. Autor vedení slavistů byl David Douděra, v úvodu druhého poločasu, vlastní gól vsítil domácí obránce Filip Panák 0:2.

Ve finále domácího poháru se po jednadvaceti letech střetli v pražském derby Sparta a Slavia. Letenský stadion byl vyprodaný, na polovinu fanoušky, takže co se týká hlasovou podporou, byla oboustranně důrazná. Ze zdravotních důvodů měl trenér Priske a asistenti problémy, k dispozici neměli šest kvalitních hráčů dlouhodobě zraněného Peška, do utkání nemohli nastoupit Čvančara, Mejdr, Sørensen a Mabil. Kvůli karetnímu trestú, chyběl bulharský hráč Martin Minčev.

Slávisté začali utkání o pohárovou trofej v základní sestavě s uzdraveným Davidem Juráskem na levé straně zálohy. Současně nastoupil do hry, jeho bratr Matěj, záložní řadu doplnil Ibrahim Traoré, který se po delší době uzdravil, v základní sestavě nastoupil po třech měsících.

V úvodu utkání začali oba týmy důrazně, lepší se ale prosazovali sešívaný, kteří si vypracovali první šanci v 5. minutě, kdy tvrdou střelu Jurečka z pravé strany   velkého vápna, vychytal domácí brankář Matěj Kovář.   

Následně po přenesení hry na polovinu sparťanů se uvolnil Jurečka přes obránce únikem, ale jeho snahu domácí hráči zlikvidovali, včetně včasným vyběhnutím Kováře.

Ve 14. minutě našel Oscar umístněnou přihrávku nabíhajícího Micka van Burena na hranici velkého vápna, ale jeho střela byla tečovaná na rohový kop, na který si naskočil hlavou David Jurásek, míč ale proletěl nad břevnem.

Ve 24. minutě se blýskl výborným zákrokem Matěj Kovář, následně na druhé straně slavistů, poslal Kairinen do samostatného úniku Karabce, který se ale neprosadil proti vyběhnuvšímu brankáři Kolářovi a přestřelil branku.

 

V průběhu prvního poločasu, se hra oboustranně spíš kontrolovala, než se snažit, vybojovat vedení, takže se odehrávala převážně ve středu hřiště.

Ve 43. minutě se Jaroslav Zelený, uvolnil po centru na malém vápně přes obránce, míč nabídl volnému Krejčímu, ten zaváhal, nakonec jeho vyložená šance skončila za postraní čárou.

V závěru prvního poločasu mohli, oba týmy skórovat. Vyloženou tutovku nedokázal proměnit z malého vápna, volný  brahim Traoré. To samé nedokázal proměnit domácí útočník Karabec.  

 

Nakonec šli oba týmy do kabiny s nulovým výsledkem, přestože se snažili pohár opět vybojovat, ale veškerá snaha končila neúspěšně.    

V 59. minutě se dostali slavisté z rohového kopu konečně do vedení, Christose Zafeirise našel ve vápně Davida Douděru, který se z voleje trefil do sítě 1:0!

Hned v úvodu druhého poločasu došlo v 67. minutě u Sparty ke střídání, skončil Qazim Laci a Casperen Højerem, kteří nahradili Jaroslava Zeleného s Lukášem Sadílkem.

 

V 64. minutě mohl skóre navýšit Christos Zafeiris, jeho střelu vyrazil do bezpečí  brankář Kovář. Jenže se míč dostal po hrubé chybě sparťanských obránců na kopačku Panáka, který ho poslal přes hlavu sparťanského brankáře a Slavia se radovala s fanoušky z dvoubrankového vedení 2:0!

V 78. minutě se radovali z gólu sparťané po dorážce Krejčího z malého vápna ze skrumáže, míč proletěl na brankovou čáru, ale radost sparťanů z vedení byla předčasná. Vzápětí se střídal Adam Goljan s Davidem Pavelkou s Tomášem Wiesnerem a Martinem Vitíkem.

Sparťanům se vůbec nedařilo žádnou z šancí proměnit. V nastavení se Adam Karabec snažil bez přípravy z pětadvaceti metrů skórovat, ale brankář Kolář, míč vyrazil hezkým zákrokem na roh.

Slavie se nakonec radovala zaslouženě z výhry a zisku poháru MOL CUPU po velice výborném utkání za přítomnosti několika tisíc slávistických fanoušků a příznivců. Zásluhou trenérského týmu Jindřicha Trpišovského!

Trenér Sparty Brian Priske, Trenér Slavie Jindřich Trpišovský:

AC Sparta Praha – SK Slavia Praha 0:2 (0:0)

Branky: 59. Douděra, 64. Panák (vl.) Rozhodčí: D. Černý – I. Nádvorník, K. Hájek. ŽK: 32. Kuchta, 67. Krejčí – 45. Oscar, 73. Van Buren. Diváci: 17 037.

Sestava Sparty: M. Kovář – Panák, Vitík (79. Pavelka), Krejčí – Wiesner (79. Goljan), Kairinen, Sadílek (68. Laçi), Zelený (68. Højer) – Karabec, Kuchta, Haraslín (60. Daněk).

Sestava Slavie: O. Kolář – Douděra, Holeš, Ogbu, D. Jurásek (86. Hromada) – Oscar, Traoré (54. Zafeiris) – Schranz (86. Lingr), M. Jurásek (54. Provod), Jurečka.

Čtsa, kc, audio, foto: Steinbergerová