Musíme to dotáhnout do konce

Hlavní trenér Brian Priske po vítězství nad Českými Budějovicemi předstoupil před novináře a odpovídal na jejich dotazy. Videozáznam tiskové konference a její přepis najdete v článku níže.

 

Potřetí za poslední čtyři roky je Sparta ve finále. Co to pro vás znamená?
Jako každý fanoušek vím, že je velkým úspěchem třikrát postoupit do finále. Teď to hlavně musíme dotáhnout do konce. Jedná se o jednu ze dvou trofejí, které v České republice jsou, takže ji určitě bereme vážně. Zároveň se ale musíme plně koncentrovat na ligu, už v neděli hrajeme v Pardubicích. V každém zápase musíme být maximálně profesionální a nemyslet na to, že budeme hrát finále.

Vidíte rozdíl mezi plnou sestavou a tím, když jdete do zápasu se změnami?
Udělali jsme tři změny. Asi nesouhlasím s názorem, že s příchodem Čvančary se rapidně zvýšila kvalita našeho výkonu. Druhý poločas byl ale v našem podání určitě lepší než ten první. Chci hlavně pochválit našeho soupeře, který hrál velmi dobře a chci vzdát respekt jejich trenérům, kteří v Dynamu odvedli velký kus práce. Udělali nám to dnes opravdu těžké. Jsem moc rád, že jsme se defenzivně zvládli vypořádat s jejich hrou. Mají velmi šikovné hráče ve středu hřistě, kteří navíc často a účinně rotují. O pauze jsme si proto řekli, že se musíme v druhé půli zlepšit. Chci proto pochválit Lukáše Haraslína, který právě do druhé půle nastoupil lépe a ukázal svůj vysoký standard. Nechci proto tvrdit, že je někdo z hráčů stěžejní a že by byl rozdíl mezi základní jedenáctkou a hráči, co začínají na lavici, nebo dnes zůstali na tribuně. Jsem upřímně spokojený se všemi hráči a jsem moc rád za to, jakou konkurenci tady máme. Máme velkou kvalitu a jak už jsem v minulosti říkal, každý týden je rozhodování o základní sestavě velmi náročné.

Jak byste tedy zhodnotil výkon hráčů, kteří dnes do utkání zasáhli?
Naposledy jste se ptali speciálně na Mabila s Janktem, kteří dnes předvedli dobrý výkon. Sampi navíc na pozici, která mu není úplně vlastní a popasoval se s tím dokonale. Awer měl po svém příchodu okamžitý vliv na hru. Filip Panák si dlouhodobě drží vysokou úroveň. Casper se vrátil po dlouhé době a Qazim Laci, také ukázal svou přidanou hodnotu.

Nepřipadali vám hráči v závěru utkání poněkud unavení?
Neustále vyhodnocujeme data hráčů a víme, jak na tom jsou. Pravidelně děláme fyzické testy a kontrolujeme například i jejich svalovou připravenost. Abych byl upřímný, myslím, že to dnes bylo spíše v hlavách. Kondiční specialista Christian připravuje hráče dobře a ti si díky tomu udržují fyzičku na vysoké úrovni. Dneska to bylo spíš ovlivněno určitým mentálním rozpoložením. Občas to může vypadat, že jste unavení, když se vám na hřišti zrovna ne úplně daří a soupeř se navíc prezentuje kvalitní hrou, což se Dynamo prezentovalo. Je ale pravdou, což ostatně říkal Lars hráčům o poločase, že ne vždy se dostatečně rychle vraceli na své pozice, s čímž jsme se po změně stran dobře popasovali.

Zelenému hrozí karetní trest. Neuvažujete proto před derby, že by vynechal zápas v Pardubicích?
Upřímně vám musím říci, že jsem zatím zápasu v Pardubicích nevěnoval moc pozornosti. Vím, že Sadílek bude sedět kvůli kartám, a místo něj nastoupí Qazim Laci. Co se týče Zeleného, tak nerad v otázce karetních trestů taktizuji. Myslím si, že je často na škodu takovéto věci promýšlet moc do hloubky. My se musíme soustředit hlavně na našeho soupeře, který se ve spoustě ohledech podobá právě Dynamu. V Pardubicích hrají velmi dobře a fotbalově, za což jsou občas potrestáni. Co se týče pozice levého wingbacka, tak vy vycházíte hlavně ze zápasů. Nejste ale s námi po zbytek týdne. My z tréninků víme, že máme více variant. Dnes se dobře ukázal Jakub Jankto, dlouhodobě na této pozici zkoušíme Adama Goljana a jsme také moc rádi, že se vrací Casper.

Koho chcete ve finále?
V tomhle ohledu jsem trochu staromódní. Budeme chtít porazit toho, koho dostaneme. Naším cílem je vrátit pohár na Letnou.

Budete dnešní výhru nějak slavit?
Slavit nebudu. Jsem samozřejmě spokojený, mám dobrý pocit za všechny ve Spartě. O klubu to něco vypovídá, když se pravidelně dostává do finále, ale zatím vedle sebe žádnou trofej z této sezony nevidíme. Musíme proto pokračovat v naší práci. Já budu rád slavit, až tu ty trofeje budeme mít. Do té chvíle musíme jít zápas od zápasu a na každý z nich se plně soustředit.

Jak to vypadá s Mejdrem a Minčevem?
U Mejdra to vypadá hůř, stále ale ještě čekáme na verdikt lékařů. U Minčeva to nevypadá vážně a věřím, že bude na neděli připraven. V týdnu měl drobné problémy, takže dnes na hřišti už cítil drobnou únavu a my jsme navíc měli pocit, že svůj úkol splnil. Proto jsme jej střídali. Chci, aby zaznělo, že mám z Minčiho velkou radost, jsem moc rád, že se dnes prosadil. V posledních zápasech se dostával do dobrých situací, ale nedařilo se mu skórovat a vždy mu chybělo trošku štěstí. Dnes byl odměněn za dobrou práci, kterou od Vánoc odvádí.

Čtsa, zdroj: www.sparta.cz