V ofenzivě máme velkou kvalitu

Hlavní trenér Brian Priske po vítězství nad Brnem předstoupil před novináře a odpovídal na jejich dotazy. Videozáznam tiskové konference a její přepis najdete v článku níže.

Řekl byste, že to bylo typické utkání po reprezentační pauze?
Ano, bylo to přesně tak, jak říkáte. Rozhodně to nebyl náš nejlepší výkon, měli jsme nedostatky jak v ofenzivě, tak v defenzivně, kde nám minimálně v úvodu chyběl potřebný herní rytmus a některé automatismy. Správně říkáte, že dnes bylo nejdůležitější zvítězit, což se nám povedlo a za což jsem velmi rád. Cením si také mentality, kterou hráči ukázali po obdržené brance. Zareagovali jako tým a zvládli vývoj otočit. Dnes byl klíčový zisk tří bodů před zaplněnou Letnou.

Cítíte, že z vás mají soupeři na Letné respekt?
O tom není pochyb. Dnes to ale rozhodně, jak jsem říkal, nebyl náš nejlepší výkon. V ofenzivě máme velkou kvalitu a herní rytmus, který na jaře předvádíme, má úroveň a jsem rád, že v tomto ohledu dokážeme být konzistentní. Dík patří nejen hráčům, ale i Larsovi, který pomohl nastavit určitá pravidla a mechanismy, které ve hře máme. Zároveň je to způsobené i tím, že jsme si už navykli na systém 3-4-3, který praktikujeme již nějakou dobu. Neměl bych opomenout ani naši defenzivu, jelikož i před naší brankou jsem solidní.

Jak jste viděl situaci před neuznanou brankou Tomáše Čvančary?
Pokud rozhodčí říká o té situaci to, co říká, tak má pravdu.

Děkovačka probíhala před protilehlou tribunou, co na to říkáte?
Akceptuji rozhodnutí hráčů. Mám rád hráče, kteří jsou schopní vzít zodpovědnost do vlastních rukou. Krejdův názor přijímám a uznávám. Projevili jsme respekt protilehlé tribuně za to, že tu s námi jsou celou sezonu. Šli jsme slavit před fanoušky, kteří tu s námi v posledních zápasech byli. Doufám, že příště opět přijdou všichni  a oslavíme spolu další výhru. Věřím, že kotel tento vzkaz příjme pozitivně, jelikož to není krok proti nim, ale uznání fanoušků, kteří nás sem chodí podporovat pravidelně. Příště budeme zase slavit všichni společně před kotlem. Potřebujeme na Letné každého, kdo miluje Spartu. Atmosféra dnes byla výborná, za což všem moc děkuji.

Jankto a Mabil znovu přišli z lavičky a ani tentokrát se neprosadili, trápí vás to?
V první řadě chci říci, že máme přes dvacet hráčů, kteří mohou do utkání zasáhnout. Úplně s vámi nesouhlasím, Jankto byl v posledním kole u branky Wiesnera, Mabil zase asistoval na Bohemce a v týdnu dal gól za národní tým. Samozřejmě očekáváte, že střídající hráči budou mít vliv na hru, vždy ale záleží na tom, v jaké situaci přicházejí na hřiště. S hráči, které mám k dispozici, jsem spokojený a ti, co přicházejí z lavičky, mají v mých očích na hru vliv.

Měli by tedy Sparta podle vás uplatnit opci na oba hráče?
Za prvé je na takové rozhodnutí moc brzy a za druhé nejsem jediný, kdo o těchto věcech rozhoduje. Oba hráči ale mají vliv na tým a na konci sezony uvidíme, jestli tu zůstanou.

Řekl byste, že je Plzeň z boje o titul venku?
Myslím, že takové tvrzení by bylo arogantní. Plzeň má kvalitní a zkušený tým a v minulosti jsme viděli, že jsou schopni v závěru sezony úspěšně promluvit do boje o titul. Čekají nás ještě těžké bitvy. My chceme být v tomto souboji až do konce. Máme velké ambice, soustředíme se na nás a na to, abychom po dlouhých letech mohli být úspěšní. Je to jen o nás.

Jak moc je dnešní výhra důležita s ohledem na středeční pohárové utkání?
Každá výhra je důležitá, tato byla o něco významnější, jelikož zápasy po reprezentační pauze jsou vždy složitější. Ve vší úctě k soupeři tedy nezáleží úplně na tom, proti komu hrajete. Je proto vždy důležité po pauze navázat výhrou a pokračovat v nastolené cestě. Když se to povede, tak je samozřejmě v kabině dobrá nálada. My ale musíme zůstat pokorní a soustředit se nejen na středeční utkání s Budějovicemi, ale i na ligové utkání proti Pardubicím.

Sadílek dostal čtvrtou žlutou kartu, jak jej nahradíte?
To je zatím moc daleko, teď se soustředíme na semifinále proti Dynamu. Přestože jsem člověk, který rád plánuje dopředu, zároveň vím, že se během týdne může stát spoustu věcí, například mohou přijít zranění, takže to, co bych vám řekl teď a tady, nebude mít váhu. Chceme si zahrát finále, chceme mít možnost vyhrát trofej, což je náš momentální cíl.

V druhé půli se do rozehrávky často zapojoval Matěj Kovář. Je to něco, co chcete praktikovat?
Je pro mě velmi důležité, aby gólman Sparty uměl hrát nohama a Kovy je toho více než schopný. Při výstavbě hry máte díky tomu o jednoho hráče více. Současně je to prvek, který nám pomáhá otevírat soupeře a Matěj na to má dostatečnou odvahu a kvalitu v rozhodování. Je to něco, co chceme praktikovat a zároveň je to něco, v čem se můžeme pořád zlepšovat.

Čtsa. zdroj: www.sparta.cz