Domácí hřiště byla tvrzí

Po reprezentační přestávce se ve Fortuně:lize mimořádně dařilo domácím týmům.  V 25. kole šestkrát vyhrály, pouze  v Mladé Boleslavi a v Ostravě sledovali diváci nerozhodné zápasy. Stále je největší zájem o utkání Slavie a Sparty, v Edenu bylo 16 tisíc diváků a na Letné o den později o tisícovku víc. 

Pět kol před koncem základní části  zůstává souboj Slavie se Spartou nerozhodný, zato třetí Plzeň ztrácí krok, po remíze v Mladé Boleslavi ztrácí už sedm bodů. Zmínky si zaslouží výkony hráčů Bohemians,  kteří vyhráli počtvrté v řadě a vítězstvím nad Slováckem udrželi čtvrté místo. Pozice pražských týmů je tak dominantní.

Z mužstev dolního patra  si zaslouží pozornost vítězství Zlína nad Č.  Budějovicemi  5:1, čímž přenechal poslední  místo Pardubicím, které prohrály  v Jablonci.

Na Slavii Olomouc selhala

V Edenu je Slavie neporazitelná. V sobotu si zde  poradila s Olomoucí , kterou ve druhém poločase nepustila k ohrožení Kolářovy branky. Vítězstvím  o čtyři góly završili červenobílí sériii 13 tříbodových vítězství s celkovým skóre 50:6. Olomouc, která přijela do Prahy s vizitkou týmu, který v 10 zápasech neprohrál a jako jediný tým na jaře se Spartou neprohrál, držela krok pouze v prvních 45 minutách. Poprvé inkasovala těsně před přestávkou, po změně stran to bylo jen otázka, kolik gólů  Slavie nastřílí. Hanáci selhali především v útoku, ani jindy průbojný Chytil, který v létě přestoupí do Slavie, nebyl na hřišti moc vidět.

Trenér Slavia Jndřich Trpišovský, Trenér Olomouce Václav Jílek, Martin Pospíšil: 

Na Řezníčkův gól rychlá odpověď.

Spartu v současné době nedostal dio úzkých ani nejlepší ligový střelec Řezníček, který na hranici ofsajdu proběhl obranou a vstřelil v 17. minutě vedoucí gól Brna. Přišla blesková odpověď. Byl to brněnský odchovanec Krejčí, který po čtyřech minutách po kopu z rohu vyrovnal. Nechytatelnou hlavičkou, jeho výskok je parádní, nemá v lize konkurenci. A za další čtyři  minuty dokonalý obrat přivodil Kuchta. Krátce před koncem poločasu viděli diváci míč v brance hostí ještě jednou, ale gól neplatil.

K této situaci podrobněji:  po rychlém brejku zakončoval v pádu Čvančara, míč na brankové čáře odkopl Hlavica. Trefil hlavu ležícího Čvančaru, od níž se odrazil míč  za brankovou čáru. To už měl  být uznán gól. Ovšem, to by ještě nesměl Šural nakopnout míč  do Čvančary a podle rozhodčího do ruky. Místo gólu tak odpískal ruku, která v  této zápletce vůbec  už neměla  být brána v potaz. Nakonec se Sparta po přestávce třetího gólu dočkala, a v tomto případě se po zápase diskutovalo, zda  Wiesner nebyl v ofsajdu. Nicméně o zaslouženém vítězství Sparty nebylo pochyb, i když  brněnský tým byl těžším soupeřem než se předpokládalo.

Zápas bude mít dohru, neboť se bude řešit příchod majitele Sparty Křetinského  do kabiny rozhodčích o přestávce.

Trenér Sparty Brian Proske, Ladislav Krejčí, Trenér Brna Richard Dostálek:

V Ďolíčku rozhodla  Köstlova hlavička

Střelcem vítězných gólů se podruhé za sebou stává obránce Bohemians Köstl. Hlavičkou rozhodl o zisku tří bodů v Plzni a tentokrát v neděli proti Slovácku, s nímž vršovický tým soutěží v tabulce o čtvrté místo. Na jediný gól, krátce po přestávce, ideálně Köstlovi nacentroval Kovařík, jeden z nejlepších  nahrávačů v lize. Údajně ve dvou sezónách má  61 asistencí. Ve středečním pohárovém semifinále  se má Slavie právem obávat rychlonohého nahrávače.

Trenér Bohemians Jaroslav Veselý, Trenér Slovácka Martin Svědík:

Plzeň a Ostrava v útlumu

Zatímco obhájce titulu  Plzeň přichází na jaře každý týden o body a zvyšuje se ztráta na pražská „S“,  Ostrava, do nedávna štika ligy, se potácí mezi nejhoršími týmy a po víkendu je na nelichotivém 13. místě. Pro Ostravu už domácí hřiště není tvrzí, což dokazuje její poslední vítězství na vítkovickém stadiónu s datem 12.listopadu  Od té doby doma třikrát prohrála  a nyní o víkendu remizovala  s LIbercem 0:0, ačkoliv hosté hráli od  65. minuty bez vyloučeného Preislera.

Plzeň z posledních čtyř zápasů vytěžila pouhé dva body, ten druhý po bezbrankové plichtě  v Mladé Boleslavi. Pouze výborný výkon brankáře Staňka ji zachránil od porážky jasně lepšího domácího týmu.

Na severu Čech výhry domácích 1:0

Po nuceném odchodu trenéra Rady  nastal v jabloneckém týmu obrat k lepšímu. Pod taktovkou Horejše hraje dobrý fotbal od začátku jarní části  soutěže a zejména se mužstvu daří v posledních čtyřech zápasech, z nichž má plný počet 12 bodů. Na vítězství si tentokrát Jablonec proti Pardubicím musel počkat až do 89. minuty, kdy se parádně po kopu z rohu z voleje trefil  Chramosta, který předtím dvě tutovky neproměnil.

Teplice se dočkaly  prvního letošního vítězství v neděli

Nad Hradcem Králové to bylo utrápené vítězství 1:0, o kterém rozhodla penalta proměněná Hybšem. Byla nařízena za sražení Vondráška obráncem Rynešem Pro  nového trenéra Teplic Frťalu to bylo vítězství nad mužstvem, u něhož léta působil.

Zlín nastřílel pět gólů

Konečně pod trenérem Vrbou zlínský tým nabral obrátky v boji o lepší pozice. K nečekanému hladkému vítězství 5:1 nad českobudějovickým Dynamem nemalou měrou přispělo vyloučení Havla. Bylo to už v 1. minutě, kdy pronikajícího Vukadinoviče srazil zezadu,  Pro Havla to bylo smutné  100. ligové utkání.

Vrbovi vyšel tah se zařazením  „věží“ Kozáka a  Balaje na hrot. Oba  dali góly v prvním  poločase a naladili  tým na vítěznou notu.

Výsledky 25. kola Fortuna: Liga:

AC Sparta Praha – FC Zbrojovka Brno 3:1 (2:1)

Branky: 20. Ladislav Krejčí II, 24. Kuchta, 49. Wiesner – 17. Řezníček.

Rozhodčí: Radina – Kříž, Hrabovský. ŽK: Kairinen, Jankto, Sadílek – Hlavica, Divíšek, Šural. Diváci: 17 288.

Sparta: Kovář – Vitík, Sörensen, Ladislav Krejčí II – Wiesner (82. Mejdr), Sadílek, Kairinen (71. Laci), Zelený – Čvančara (71. Jankto), Kuchta (82. Mabil), Haraslín (56. Minčev). Trenér: Priske.

Brno: Berkovec – Hrabina, Šural, Hlavica, Divíšek (85. Rogožan) – Texl, Falta – Alli, Ševčík (71. Fousek), Granečný – Řezníček. Trenér: Dostálek.

SK Slavia Praha – SK Sigma Olomouc 4:0 (1:0)

Branky: 45.+3 Van Buren, 62. Lingr, 75. Schranz, 90.+4 Jurečka. Rozhodčí: Szikszay – Kubr, Machač. ŽK: Sláma (Olomouc). Diváci: 16.186.

Slavia: Kolář – Masopust (70. Jurečka), Ogbu, Holeš, D. Jurásek – Ševčík (80. Pech), Hromada (39. Zafeiris) – Douděra, Lingr (70. Oscar), Schranz – Van Buren (70. Tecl). Trenér: Trpišovský.

Olomouc: Macík – Navrátil (84. Poulolo), Pokorný, Greššák, Sláma (57. Zmrzlý) – Breite (70. Zifčák), Ventúra (70. Israel) – Vodháněl, Pospíšil, Zorvan (57. Chvátal) – Chytil. Trenér: Jílek.

FK Mladá Boleslav – FC Viktoria Plzeň 0:0

Rozhodčí: Berka – Vlček, Vodrážka. ŽK: Škoda, Skalák, Kušej, Suchomel – Sýkora, Havel. Diváci: 3336.

Mladá Boleslav: Šeda – Kubista (46. Donát), Karafiát, Suchý – Suchomel, Mareček (79. Dancák), Matějovský (77. Žitný), Fulnek – Kušej, Ladra (77. Ladra) – Škoda (87. Mašek). Trenér: Hoftych.

Plzeň: Staněk – Kaša, Pernica, Jemelka (46. Havel) – Holík, Kalvach, Bucha, Sýkora (77. Jirka) – Květ (64. Mosquera) – Vydra (77. Vlkanova), Chorý (27. Durosinmi). Trenér: Bílek.

Bohemians Praha 1905 – 1. FC Slovácko 1:0 (0:0)

Branka: 49. Köstl.Rozhodčí: Orel – Leška, Hádek. Diváci: 4 912.

Bohemians: Jedlička – Hůlka, Křapka, Vondra  Köstl, Jindřišek, Beran, Kovařík (90. Dostál) – Prekop (75. Necid), Hála (75. Jánoš) – Drchal (63. Matoušek). Trenér: Veselý.

Slovácko: Nguyen – Reinberk (87. Trávník), Břečka, Kadlec – Kalabiška, Havlík, Daníček, Kim Sung-pin (73. Šašinka), Doski (59. Sinjavskij) – Petržela (73. Brandner), Mihálik (59. Vecheta). Trenér: Svědík.

FK Teplice – FC Hradec Králové 1:0 (1:0)

Branka: 22. Hybš z pen. Rozhodčí: Zelinka – Hurych, Vyhnanovský. ŽK: Hybš, Jásir – Čech, Kodeš. ČK: 47. Jásir (Teplice). Diváci: 2 073.

Teplice: Grigar – Mareček, Chaloupek, Mičevič – Vondrášek (80. Hora), Trubač (90.+1 Žák), Kučera, Jukl, Hybš – Jásir, Gning (75. Kodad). Trenér: Frťala.

Hradec: Bajza – Klíma, Čech, Leibl – Gabriel, Kodeš (62. Rada), Smrž, Ryneš – Pudhorocký (46. Matěj Koubek) – Kubala (89. Dvořák), Vašulín. Trenér: Miroslav Koubek.

FK Jablonec – FK Pardubice 1:0 (0:0)

Branka: 89. Chramosta. Rozhodčí: Všetečka – Hájek, Mokrusch. ŽK:Chramosta – Vacek.Diváci: 1 637.

Jablonec: Hanuš – Martinec, Král, Souček – Šulc, Hübschman, Považanec (90.+2 Štěpánek), Polidar (74. Černák) – Patrák (46. Jovovič), Chramosta (90.+2 Ikaunieks) – Sejk (90.+4 Surzyn). Trenér: Horejš.

Pardubice: Nita – Icha, Vlček, Hranáč, Chlumecký – Vacek – Darmovzal (82. Kapanga), Hlavatý, Janošek, Helešic (77. Pikul) – Krobot (70. Lima). Trenér: Kováč.

FC Baník Ostrava – FC Slovan Liberec 0:0

Rozhodčí: Černý – Nádvorník, Horák. ŽK: Šehič – Preisler, Purzitidis, Červ. ČK: 65. Preisler (Liberec). Diváci: 5027.

Ostrava: Letáček – Juroška, Bitri, Pojezný, Šehič – Cadu, Šín (60. Miškovič), Kaloč (85. Boula), Klíma (60. Kuzmanovič), Buchta (60. Plavšič) – Tijani (72. Almási). Trenér: Hapal.

Liberec: Vliegen – Plechatý, Prebsl, Purzitidis – Mészáros (63. Rondič), Červ (87. Varfolomejev), Frýdek (63. Valenta), Doumbia (71. Lehoczki), Preisler – Olatunji, Tupta (71. Ghali). Trenér: Kozel.

FC Trinity Zlín – SK Dynamo České Budějovice 5:1 (2:0)

Branky: 27. Kozák, 43. Balaj, 56. Vukadinovič, 82. Didiba, 90.+3. Kovinič – 78. Zajíc.Rozhodčí: Nehasil – Šimáček, L. Matoušek. ŽK: Slončík (Zlín).ČK: 1. Havel (Č. Budějovice). Diváci: 1729.

Zlín: Rakovan – Cedidla, Simerský, Procházka, Čanturišvili – Vukadinovič (87. Fantiš), Hlinka, Didiba (87. Tkáč), Dramé (87. J. Hellebrand) – Balaj (68. Slončík), Kozák (68. Kovinič). Trenér: Vrba.

Č. Budějovice: Šípoš – Sladký (70. Grič), Havel, Králik, Skovajsa (46. Sluka) – P. Hellebrand, Hora, Čermák (80. Penner), Čavoš (4. Broukal) – Škoda (70. Zajíc), Potočný. Trenér: Nikl.

Čtsa, ph., kc., audio, foto: Steinbergerova