Škodovácké Pickupy zvedaly lidi i ze sedadel

Počátkem devadesátých let se představila Škoda Pick-up, která později měla umožnit lepší přechod na výkonnější závodní techniku začínajícím závodníkům.

Škoda Pick-up by nebylo tak nijak zvláštní vozidlo, vždyť takovéto vozy se vyráběly po celém světě, ale tato verze na bázi Škody Favorit měla snížený podvozek, motor ze Škody Favorit 1,3 a hlavně aerodynamickou nástavbu. Autospektrum 2000 Mariánské Lázně, v čele s Otakarem Zenklem představilo rozpracovanou studii koncem roku 1993 na autodromu v Mostě.

V prvním klání na začátku roku 1994 absolvovalo jen 9 jezdců. Seriál se postupně vyvíjel, v roce 1995 ho obohatilo dalších 10 aut a nikdo netušil, že o takové zvláštní vozidlo bude tak velký zájem. Nakonec projekt plánovaný na tři roky vydržel až do roku 2002. Poznamenejme, že malý náklaďáček upaloval 180Km/h a na jeho začátcích s ním sbírali zkušenosti takoví jezdci jako Svatopluk Kvajzar, Miroslav Adámek nebo Radim Kůrka.

Později Favorit vystřídala jeho náhrada Škoda Felicia Pick-Up, která se poprvé představila v roce 1996 a aerodynamickou nástavbu měla na starost firma Air Design z Mnichova Hradiště. Objem motoru se z původních 1296cm3 posunul na 1498cm3. Závodní vůz s ním dokázal upalovat i 205Km/h.

Pohár však plnil i jedno velmi důležité poslání, a to vychovávat mladé začínající jezdce a důkazem tomu byli i jezdci Jan Kopecký, Petr Kolář, Michal Dolák, Jan Dostál, či Michal Matějovský. Objevili se mezi jezdci však také Jiří Jupa, Karel Patočka, Josef Paseka, nebo Václav Nimč. V týmu Křenek Motorsport úřadoval také Švýcar Wani Finkbohner, další jezdci pak z dalších stájí, Ing. Petr Vyplel, Jan Žemba, Jiří Parma, Jiří Bažata, Adolf Fešárek, Lubomír Foral, Miroslav Kárný, Petr Januška nebo i žena Lucie Divišová, či Petr Levíček.

Několik sezón mohli jezdci absolvovat také závody do vrchu a pohár získával hodně na atraktivitě. Při závodech v Mostě býval součástí i velkých závodních víkendů FIA Truck Racing, kde doslova svými souboji na trati zvedali jezdci přítomné diváky ze sedadel. Pánové Koudelka s Bošem založili v roce 1997 společnost Škoda Pick-up Freestyle, která se starala o závody malých náklaďáčků, zatím co Otakar Zenkl se mohl věnovat mladšímu projektu Škoda Octavia.

Posledním závodech Škoda Pick-up Freestyle se stal závod na konci sezóny 2002, to již pod patronací Matadoru, který poslední tři ročníky soutěže obouval závodní vozidla Škoda Felicia. I do dnešní doby vydržely některé modely závodit, a tak se třeba s Autosport Pegas a jezdcem Petrem Kolářem můžete potkat třeba v Edda Cupu, který odstartuje sezónu na autodromu v Mostě, nebo pak evoluce s motorem Kawasaki.

Vláďa Rožánek,