Plzeň prohrála, Slavia poprvé v čele výsledky zajímavé

Úvodní 17. kolo Fortuna:ligy mělo senzaci v prohře neustále vedoucí plzeňské Viktorie na domácím hřišti od Hradce Králové. A hned druhý den toho využila Slavia, která v Edenu v Edenu hladce porazila Jablonec 5:1 a poprvé se vyšvihla do čela.

Vysoké vítězství červenobílých bylo o víkendu ojedinělé, padalo málo branek. Polovina z osmi střetnutí skončila nerozhodně, v Mladé Boleslavi neviděli diváci ani gól. Víc čekali příznivci Sparty od utkání v Olomouci, kde se Letenští museli spokojit s remízou a nejhorší na tom bylo, že dohráli bez Sörensena a Čvančary, který se zraněním hlavy musel být převezen do nemocnice. A start nejlepšího střelce Sparty je v příštím kole na vážkách.

O prohře Plzně rozhodl… 

Viktorie začala výborně, už od 6. minuty vedla, ale dobře rozehraný zápas pro ni špatně skončil. O její prohře 1:2 rozhodl umístněnou střelou Pudhorský, premiant v hradeckém dresu, do sítě bezmocného gólmana Staňka. Domácím fotbalistům nebylo nic platné, že většinu  utkání měli převahu, o čemž svědí poměr střel 14:5 a počet rohů 9:1.

Hradecký trenér Koubek, který v Plzni působil a přivedl ji i k titulu, zvolil dobrou taktiku a vyplatilo se mu, že při marodce v mužstvu se nebál zařadit mladé hráče. Ocenil, že celý tým vydržel se silami až do poslední minuty a že po zranění brankáře Reichla při střetu s Chorým, ho znamenitě v poslední půlhodině nahradil Bajza.

V Edenu zvrat ve dvou minutách.

Až do 65. minuty Jablonec úspěšně vzdoroval Slavii a držel nerozhodný stav 1:1. Obrovský zvrat nastal v následujících dvou minutách. O to se přičinil navrátilec do Edenu van Buren.  Trenér Trpišovský udělal šťastný tah, že krátce po změně stran ho poslal na hřiště místo Tecla. Van Buren byl na hřišti pět minut a prudkou střelou za pokutovým územím dostal Slavii do vedení. Posléze poslal do šance Lingra, který nezaváhal. Červenobílí byli na koni, zato hosté se zhroutili a dílo zkázy jim připravil mladíček Martin Jurásek, který vstřelil dva góly. A to nastoupil až po přestávce, zatímco jeho bratr David hrál v obraně celý zápas. Sázka na mladé vyšla dokonale!

Van Buren Mick:

Trenér Slavia Jindřich Trpišovský:

Trenér Jablonce David Horejš:

V Ďolíčku dominoval Puškáč, autor gólů.

V prvním poločase teplický tým dobře bránil, což mu umožnil i špatný stav hřiště. Po změně stran však bylo všechno jinak. Nástup Puškáče, který  po přestávce vystřídal Kovaříka, vedl k zisku tří bodů. Pohyblivý Puškáč během 20 minut dvakrát překonal Grigara. Těžil z přihrávky Drchala a střely Kovaříka, kterou snadno dorazil za brankovou čáru. 

Trenér Bohemians 1905 Jaroslav Veselý:

Trenér Teplic Jiří Jarošík:

Panákova tyč v závěru utkání.

Sparta mohla v Olomouci rozhodnout o vítězství v posledních vteřinách nastavení. Po závaru před domácí brankou hlavičkoval obránce Panák. Z bezprostřední blízkosti od brankáře Trefila, ale trefil tyč! Pozoruhodná hříčka slov…  Pro Pražany by to byla pěkná tečka za zápasem, v němž se hrálo velmi urputně s velkým důrazem, na což doplatil Sörensen a Čvančara. Pokud je nebudou mít trenér Priske k dispozici v příštím kole proti Mladé Boleslavi bude to pro mužstvo citelná ztráta.

Trenér Olomouc Václav Jílek:

Trenér Sparty Brian Priske:

Pardubice si odvezly z Liberce bod.

Poslední Pardubice podle prohlášení představitelů klubu boj o záchranu v nejvyšší soutěži nevzdávají. To naznačil zápas v Liberci, v němž za krajně nepříznivých povětrnostních podmínek si vybojovali hosté remízu 1:1. Oba góly padly po rohových kopech. Krátce před koncem poločasu z něho skóroval nový muž v libereckém týmu Nigerijec Olafunji, proti jehož střele byl brankář Nita, posila ze Sparty, bezmocný. Brzy po změně stran se mohly radovat i Pardubice, když liberecký obránce Plechatý ve snaze odkopnout míč ho srazil do vlastní branky.

Gól Holzera stačil Slovácku k vítězství.

V Uherském Hradišti byl domácímu Slovácku budějovický tým rovnocenným soupeřem a mnoho nechybělo, aby si odvezl aspoň bod. Že k tomu nedošlo, se přičinil domácí stoper Kadlec. Vykopl míč na brankové čáře po střele nejlepšího hráče hostí Hellebranda. O šťastném vítězství Slovácka rozhodl 20 minut před koncem  Holzer, který využil zmatku před brankou Dynama a z bezprostřední blízkosti skóroval.

V Mladé Boleslavi gól nepadl.

Duel Mladé Boleslavi s Brnem přinesl nejvíc zajímavých situací v závěru prvního poločasu.  V gólových šancích byl domácí Ladra a nejlepší ligový střelec Řezníček, který z několika kroků nepřekonal brankáře Šedu Nejhezčím okamžikem byla střela brněnského záložníka Alliho do šibenice, kterou efektně vyrazil Šeda. Pár minut před koncem mohl rozhodnout o vítězství domácích Škoda, který však v dobré pozici hlavičkoval do tyče.

Vrba dovedl Zlín k plichtě.

Zajímavostí posledního zápasu 17. kola bylo, že trenér Vrba vedl poprvé Zlín a hned proti svému předchozímu klubu, Baníku Ostrava. Nejen v hledišti, ale i na hřišti měli hosté převahu, kterou však vyjádřili jen v prvním poločase brankou Klímy. Necelou čtvrthodinu po přestávce však domácí šťastnou střelou Kozáka, posily ze Slovácka, vyrovnali a zápas získal na zajímavosti. Zlín, ačkoliv trenér vypsal vysokou prémii za vítězství, druhý gól už nepřidal. Po čtyřech předchozích porážkách však bral Vrba remízu jako úspěch.

Zlín – Baník Ostrava: 

Výsledky 17. kola Fortuna Liga:

FC Viktoria Plzeň – FC Hradec Králové 1:2 (1:1)

Branky: 6. Chorý – 43. Smrž, 72. Petr Pudhorocký. Rozhodčí: Machálek – Hájek, Antoníček – Adámková (video). ŽK: Leibl, Ryneš (oba Hradec). Diváci: 8135.

Plzeň: Staněk – Holík (59. Kaša), Pernica, Jemelka, Havel – Bucha (76. Květ), Kalvach – Kopic (76. Durosinmi), Vlkanova (59. Vydra), Mosquera (79. Jirka) – Chorý. Trenér: Bílek.

Hradec: Reichl (67. Bajza) – Klíma, Čech, Leibl – Kodeš, Smrž – Gabriel, Pudhorocký (90.+6 Harazim), Novotný – Ryneš, Matěj Koubek (90.+3 Kubala). Trenér: Miroslav Koubek.

SK Slavia Praha – FK Jablonec 5:1 (1:1)

Branky: 76. a 85. M. Jurásek, 12. Jurečka, 65. Van Buren, 67. Lingr – 45.+6 Jovovič. Rozhodčí: Černý – Nádvorník, Machač – Kocourek (video). ŽK: Šulc (Jablonec). Diváci: 13 742.

Slavia: Kolář – Schranz (46. Douděra), Ousou, Santos, D. Jurásek – Hromada, Ševčík – Jurečka (46. M. Jurásek), Lingr (72. Provod), Olayinka (80. Ewerton) – Tecl (61. Van Buren). Trenér: Trpišovský.

Jablonec: Surovčík – Surzyn, Akpudje, Král, Souček – Považanec, Kratochvíl – Černák (80. Patrák), Šulc, Jovovič (46. Pleštil) – Ikaunieks (68. Chramosta). Trenér: Horejš.

Bohemians Praha 1905 – FK Teplice 2:0 (0:0)

Branky: 56. a 74. Puškáč. Rozhodčí: Hocek – Vodrážka, Váňa – Kocourek (video). ŽK: Gning, Jarošík (trenér, oba Teplice). Diváci: 3312.

Bohemians: Jedlička – Hůlka, Petrák, Křapka (36. Vondra) – Köstl, Jánoš (84. Jindřišek), Čermák, Kovařík (46. Puškáč) – Prekop (84. Matoušek), Hála (74. Dostál) – Drchal. Trenér: Veselý.

Teplice: Grigar – Vondrášek (4. Chaloupek), Knapík, Hybš – Hyčka (77. Radosta), Kučera (46. Dramé), Mareček, Urbanec – Čičovský (63. Sy) – Gning, Žák (63. Kodad). Trenér: Jarošík.

SK Sigma Olomouc – AC Sparta Praha 1:1 (1:1)

Branky: 45.+1 Navrátil – 10. Čvančara. Rozhodčí: Zelinka – Kubr, Podaný – Petřík (video). ŽK: Trefil, Zifčák, Vraštil – Haraslín, Vydra, Friis (asistent trenéra). Diváci: 7126.

Olomouc: Trefil – Pokorný, Beneš, Vraštil – Zifčák, Breite, Ventúra (86. Vodháněl), Zmrzlý (90.+10 Zlatohlávek) – Navrátil (63. Zorvan) – Růsek (86. Spáčil), Chytil. Trenér: Jílek.

Sparta: Kovář – Vitík, Panák, Sörensen (13. Vydra, 76. Kamenovič) – Wiesner (76. Mejdr), Sadílek, Ladislav Krejčí II, Zelený – Čvančara (58. Mabil), Haraslín – Kuchta (76. Minčev). Trenér: Priske.

FC Slovan Liberec – FK Pardubice 1:1 (1:0)

Branky: 40. Olatunji – 47. vlastní Plechatý. Rozhodčí: Orel – Ratajová, Mokrusch – Berka (video). ŽK: Vliegen, Ghali – Šimek. Diváci: 1 508.

Liberec: Vliegen – Gebre Selassie, Prebsl, Plechatý – Fukala, Červ, Višinský (74. Rabušic), Valenta (74. Doumbia), Preisler (88. Mészáros) – Olatunji (62. Rondič), Ghali (62. Frýdek). Trenér: Kozel.

Pardubice: Nita – Icha (5. Kostka), Vlček, Hranáč, Helešic – Vacek – Pikul (46. Lima), Janošek, Hlavatý (87. Šimek), Tischler – Černý (73. Krobot). Trenér: Kováč.

1.FC Slovácko – SK Dynamo České Budějovice 1:0 (0:0)

Branka: 70. Holzer. Rozhodčí: Všetečka – Hrabovský, Pečenka. ŽK: Vecheta, Kadlec – Hora, Králik, Broukal. Diváci: 2714.

Slovácko: Nguyen – Reinberk, Kadlec, Hofmann, Kalabiška – Havlík, Daníček – Petržela (77. Duskí), Kohút (62. Kim Sung-pin), Brandner (62. Holzer) – Vecheta (88. Šašinka). Trenér: Svědík.

Č. Budějovice: Janáček – Broukal, Havel, Králik, Skovajsa – Čolič, Čermák, Hellebrand (79. Matoušek), Hora – Potočný (88. Hais), Zajíc (62. Adediran). Trenér: Nikl.

FK Mladá Boleslav – FC Zbrojovka Brno 0:0

Rozhodčí: Batík – Paták, Kříž – Machálek (video). ŽK: Suchomel, Mareček, Kubista – Hrabina. Diváci: 1 064.

Mladá Boleslav: Šeda – Kubista, Suchý, Donát – Suchomel, Mareček (85. Stránský), Matějovský (46. Škoda), Dancák (45. Žitný), Fulnek – Skalák (56. Kušej), Ladra. Trenér: Hoftych.

Brno: Berkovec – Hrabina, Hlavica, Šural, Divíšek – Texl, Blecha (76. Nečas) – Fousek (7. Hladík), Ševčík (90. Falta), Alli (76. Pachlopník) – Řezníček. Trenér: Dostálek.

FC Trinity Zlín – FC Baník Ostrava 1:1 (0:1)

Branky: 57. Kozák – 41. J. Klíma. Rozhodčí: Szikszay – Caletka, Volf – T. Klíma (video). ŽK: Cedidla, Fillo, Fantiš, Bartošák – Kuzmanovič, Fleišman. Diváci: 4237.

Zlín: Rakovan – Cedidla, Simerský, Kolář, Bartošák – Didiba, Hlinka – Fillo (64. Janetzký), Fantiš (81. Vukadinovič), Čanturišvili – Kozák (81. Balaj). Trenér: Vrba.

Ostrava: Laštůvka – Juroška, Pojezný, Lischka, Fleišman – Kaloč, Miškovič (90.+3 Šín) – Cadu (85. Jaroň), Kuzmanovič (74. Buchta), Plavšič (90.+3 Šehič) – J. Klíma (74. Tijani). Trenér: Hapal.

Čtsa, ph., kc., audio, foto: Steinbergerová,