Výroční ocenění pro organizátory běhů

Po roce se znovu v Caffesion Gallery na Střeleckém ostrově v Praze sešli pořadatelé běhů k převzetí ocenění od zástupců Českého atletického svazu a členů Zlatého klubu českých vytrvalců, včetně jubilantky Petry Kamínkové. Opět se vyhlašovalo ve čtyřech kategoriích: závody, akce, seriály a festival.

V kavárně v centru Prahy s výhledem na Národní divadlo se sešli nejvyšší představitelé Českého atletického svazu, předseda Libor Varhaník a ředitelka Karolína Farská, spolu s pořadateli běžeckých podniků, pozváni byli i zástupci časoměřičů. Ocenění předávali členové Zlatého klubu českých vytrvalců, národní šampioni a rekordmani Jan Pešava, Jiří Sýkora, Ivan Uvizl a také nedávná jubilantka Petra Kamínková. „Vážím si každého pořadatele, ať už je to malý nebo velký závod,“ nechala se slyšet mnohonásobná mistryně ČR.

Předseda ČAS Libor Varhaník při slavnostním podvečeru uvedl: „Loni jsme oceňovali, že jste zvládli přežít. Chápu, že není ani teď jednoduché pokračovat. Jsem proto velmi vděčný, co jste za minulý rok odvedli pro naši občanskou společnost, pro naše fyzické i psychické zdraví. Nesmírně si toho vážím.“

Mapa největších běžeckých závodů se po pandemickém útlumu opět stabilizovala. Podle obvyklého kritéria, počtu účastníků starších 15 let, se na čelo se v kategorii TOP běžeckých seriálů vrátila RunCzech běžecká liga, podobně se mezi „akcemi“ na špici dostala Velká Kunratická. Jedničkou mezi „závody“ zůstává Vltava Run, v (loni zavedené) kategorii „festival“ byl znovu vyhlášen T-Mobile Olympijský běh. Mezi 16 oceněnými organizátory je jediný nováček – seriál Vaše liga.

S ohledem na termín vyhlášení (o měsíc dříve) se oproti loňsku na této slavnostní události nekřtila Termínovka Českého běhu. Pochopitelně už se na ní ale intenzivně pracuje a naplněna je už nyní 1100 akcemi, vyjde na konci února a k dispozici bude čtenářům magazínu Run a pak také volně na některých závodech. Nyní jsou potvrzeny Kbelská 10, RunTour České Budějovice, půlmaratony v Praze a Pardubicích, Ludgeřovická 15. Kompletní přehled bude zveřejněn na www.ceskybeh.cz.

TOP BĚŽECKÝ FESTIVAL | Více závodů v jeden den na různých místech – to je v roce 2021 zavedená kategorie festivalů. Jasnou jedničkou po roce zůstává T-Mobile Olympijský běh.

  1. T-MOBILE OLYMPIJSKÝ BĚH

TOP BĚŽECKÝ SERIÁL | Více závodů během roku, to je kategorie seriálů, nejvíce postižená při omezeních v letech 2020 a 2021. RunCzech, který před rokem vůbec nebyl mezi vyhlášenými, se vrátil na špici. Loňský vítěz Běhej Lesy je tentokrát třetí za ČEZ RunTour.

  1. RUNCZECH BĚŽECKÁ LIGA
  2. ČEZ RUNTOUR
  3. BĚHEJ LESY
  4. NN NIGHT RUN
  5. VAŠE LIGA

TOP BĚŽECKÁ AKCE | V kategorii, která zahrnuje více závodů v jeden den, se pořadí oproti loňsku také přesypalo. Z třetího místa na první se vyšvihl ikonický kros Velká Kunratická, čímž klesl Compressport Třeboňský půl/maraton/10 km na druhou pozici. Mezi vyhlášené se vrátil Pardubický vinařský půlmaraton (3.).

  1. VELKÁ KUNRATICKÁ
  2. COMPRESSPORT TŘEBOŇSKÝ PŮL / MARATON / 10 KM
  3. PARDUBICKÝ VINAŘSKÝ PŮLMARATON
  4. OLFINCAR HRADECKÝ PŮLMARATON
  5. KLÁNOVICKÝ 1/2 MARATON

TOP BĚŽECKÝ ZÁVOD | Mezi závody zůstává čelo nezměněné. Na špici nejpopulárnější štafeta Vltava Run před silniční běchovickou klasikou. Třetí je tentokrát Vokolo priglu.

  1. VLTAVA RUN
  2. ČESKÁ SPOŘITELNA BĚCHOVICE–PRAHA
  3. VOKOLO PRIGLU
  4. PALESTRA KBELSKÁ 10
  5. ČESKÝ BĚH ŽEN.

Čtsa, foto: Steinbergerová,

Michal Procházka, oddělení komunikace ČSA.

www.atletika.cz