S Lipskem jsme prohráli, ale získané zkušenosti se budou hodit

V nejnáročnějším testu letošní zimní přípravy boleslavští fotbalisté prohráli s třetím týmem německé Bundesligy v utkání hraném na dobře připravené přírodní trávě jednoho z hřišť lipského Training Center Cottaweg ve formátu 4×25 minut, na čemž se trenéři předem dohodli.

Boleslavští začali s velkým respektem, jenž se projevoval v nečekaně častých nepřesnostech a ty přirozeně napomáhaly k lipskému hernímu tlaku. Výsledným efektem pak byly dva brzké góly. Už v 5. minutě Šeda vytlačil nebezpečnou ránu nad břevno a následnému rohu se boleslavská defenzíva ubránila.

V 8. minutě Šeda nedosáhl na Szoboszlaiův přetažený centr a za jeho zády u pravé tyče Halstenberg snadno hlavou skóroval – 1:0.

Potom Boleslavští promarnili výhodu trestného kopu a podruhé inkasovali.
Ve 13. minutě lipský atak vyvrcholil průnikem středem obrany Forsberga, který v osobním souboji přetlačil Dancáka a elegantně přehodil Šedu – 2:0.

V 17. minutě téměř jistému třetímu gólu v boleslavské brance zabránil Šimek, když ve skluzu odkopl míč z brankové čáry. O dvě minuty později po Ladrově trestném kopu Jawovo nedůrazné zakončení z malého vápna lipský gólman Nyland snadno lapil. Ve 21. minutě Silva křížnou ranou těsně minul Šedovu branku. První čtvrtina utkání skončila druhým lipským rohem, který hlavou odvrátil Šimek.

Do druhé čtvrtiny vstoupili Boleslavští viditelně odvážněji. Získali první roh, který ve 27. minutě rozehrál Ladra, lipská obrana ho odvrátila a po dalším boleslavském centru Skalákovu slabou hlavičku Nyland snadno zneškodnil. Ve 29. minutě po Skalákově povedeném centru Dancák hlavičkoval nepřesně. Lipsko kontrovalo ve 32. minutě Fosbergovou střelou z dvaceti metrů nad branku a v příští minutě Fosbergovým průnikem, který zastavil až Šeda odvážným pádem pod útočníkovy nohy. Boleslavský gólman se vyznamenal i ve 34. minutě vyražením Fosbergovy dělovky. Ve 45. minutě Silvův střelecký pokus zblokoval včasným skluzem Karafiát. Ve 47. minutě po Olmově přihrávce Szoboszlai akci zakončil do připraveného Šedy. Boleslavští vzápětí získali svůj druhý roh, ale do koncovky se neprosadili. Ve 49. minutě Szoboszlaiovu bombu z dvaceti metrů boleslavský gól vyrazil a o chvíli později stejný lipský hráč Šedovu branku přestřelil.

V závěru poločasu Ekpai vybojoval třetí boleslavský roh, po jehož rozehrání se neprosadil Suchý ani Skalák, jehož střelu obránce srazil do čtvrtého rohu, který však už nebezpečný nebyl.

Třetí čtvrtinu začali Boleslavští stejně špatně, jako úvodní, neboť brzo inkasovali.
V 54. minutě po pravé straně utekl Silva a s přehledem přehodil brankáře Mikulce – 3:0.
V 56. minutě lipská kombinace vyvrcholila šancí Wernera, kterému míč sebral až Mikulec. V 60. minutě Kušej obehrál Halstenberga a těsně minul branku, ovšem přičiněním teče brankářem Nylandem získali Boleslavští roh a po něm Šimek hlavičkoval přesně k levé tyči, odkud obránce míč odkopl do bezpečí. V 62. minutě Kušej pronikl do protivníkova vápna, ale brankáře neprostřelil.

V 69. minutě Matějovský poslal podle pravé lajny Kušeje, po jehož centru Kubista z hranice šestnáctky těsně minul pravou vingl. O minutu později trestný kop Ladry od rohového praporku obrana Lipska odvrátila jen k Matějovskému, na jehož jemný oblouček Šimek na malém vápně o pár centimetrů nedosáhl. V 72. minutě po sérii boleslavských nepřesností se do šance dostal Werner, kterého Mikulec vychytal, ale v další šanci stejného hráče už neuspěl.

V 73. minutě po pravé straně utekl lipský bek Simakan a z jeho přihrávky se zkušený Werner prosadil zakončením nad padajícím Mikulcem – 4:0.

Třetí čtvrtina se dohrávala v dešti, který pokračoval až do závěrečných minut. V 81. minutě Mikulec výtečným zákrokem zlikvidoval Haidarovu střelu z dálky. V 83. minutě kopal Matějovský dva rohy, po prvním Látalovu ránu z rohu malého vápna gólman srazil do zámezí a po druhém se Lipsko ubránilo zblokováním střeleckého pokusu Žitného. V 88. minutě po Kamplově kolmici Poulsena zastavil uvnitř vápna Suchý ve zdařilé spolupráci s Mikulcem. V 90. minutě se na Matějovského trestný kop Škoda neúspěšně natahoval u pravé lipské tyče. V 92. minutě po Matějovského rohu Žitný přestřelil lipskou branku. V 95. minutě po posledním lipském rohu vyrazili Boleslavští do slibného brejku, který však skončil nepovedenou kličkou Kušeje na hranici soupeřovy šestnáctky.

Mladoboleslavský trenér Pavel Hoftych si cenil konfrontace s kvalitním protivníkem, což přispělo k završení kondiční přípravy: „Hráli jsme proti extrémně kvalitnímu soupeři, od kterého jsme dostali rychlé dva góly. V prvním poločase jsme se rozkoukávali, nefungovalo nám napadání soupeře. Druhý poločas jsme už působili o poznání lépe, chvílemi jsme i opticky hru vyrovnali a měli několik šancí ke skórování. Pro naše mladé i zkušené hráče to byla fotbalová škola a domnívám se, že nám všem pomůže.“

RB Leipzig – FK Mladá Boleslav 4:0 (2:0)

Góly: 8. Halstenberg, 10. Forsberg, 54. Silva, 73. Werner. Rozhodčí: Max Burda – Matthias Lämmchen, Michael Näther. Diváků: 1500.

FK Mladá Boleslav: Šeda (46. Mikulec) – Šimek, Karafiát (76. Suchomel), Suchý – Ekpai (51. Látal), Kubista (76. Donát), Dancák (81. Stránský), Fulnek (76. Žitný) – Skalák (51. Matějovský), Ladra (76. Škoda) – Jawo (51. Kušej). Ve výpravě ještě byli, ale do utkání nezasáhli třetí gólman Šerák, hráči Krobot, Vojta, Mareček (zranění z pátečního tréninku), Vaníček (v rekonvalescenci). Necestovali Mašek (bolavá záda) a Dele Israel (nedořešené administrativní záležitosti).

RB Leipzig: Nyland – Henrichs, Klostermann, Gvardiol, Olmo – Schlager, Laimer, Halstenberg – Szoboszlai, Forsberg,  Silva. Do druhé poloviny utkání střídali Simakan, Orbán, Haidara, Poulsen, Werner, Kampl, Ba, Diallo a zůstala dvojice Forberg, Silva, kterou až na závěrečnou čtvrthodinku vystřídali Bayindir a Eduardo.

Jiří Koros, ředitel komunikace a PR