Křest knihy Davida Křížka „Plavba snů“

 V sobotu 19. listopadu 2022 proběhl v Lipně nad Vltavou slavnostní křest knihy Davida Křížka „Plavba snů“.

Knihu pokřtili symbolicky lipenskou vodou Lucie Křížková se synem Davidem a zástupci Vydavatelství MCU: Radek Eliášek, Martin Hák a Pavel Dvořák.

Kniha vypravuje o dobrodružné plavbě přes Atlantik, během níž objevuje dvoučlenná posádka, kterou tvoří táta – kapitán – a jeho desetiletý syn Dejv, krásy i nástrahy moří a oceánu. Čtenáři se seznamují s každodenním životem na lodi a zažívají s hrdiny i dramatické situace, jako plavbu v bouři nebo nepříjemné setkání se skutečnými piráty. Kniha je určena především pro děti školního věku, kteří se dozvědí spoustu zajímavostí o jachtingu, o meteorologii, o živočiších i o zemích, kterými oba mořeplavci proplouvají. Autorem je David Křížek, český jachtař s velmi bohatou závodní a trenérskou kariérou, který příběh zároveň ilustroval. Kniha vznikla během odloučení od rodiny, v době, kdy se známý sportovec dostal do těžké životní situace. Plavba snů je také sdělením, že i chyby a zaváhání se dají přetavit v něco dobrého, že i v těžké chvíli musíte jít dál, plánovat, doufat a věřit v dobré konce.

Kniha je k dostání v knihkupectvích a na e-shopu www.velkoobchodmcu.cz 

Osobní vyjádření Davida Křížka: „Pracoval jsem na knize o jachtařské psychologii. Napsal jsem přes 80 stránek, ale dál to nešlo. Nemám počítač, internet, zdroje. V sešitech je tolik vsuvek, že už je to totální chaos. Místo toho jsem se rozhodl napsat příběh pro své děti, Dejva a Lolinku. Psal jsem a kreslil k tomu ilustrace a Lucie to dětem, jak to přicházelo poštou, četla. Nakonec jsme se shodli, že by to mohlo vyjít i knižně, což se právě stalo. Snad se příběh i obrázky budou líbit. Mnohem snazší by bylo psát dobrodružnou knihu na palubě zakotvené lodě někde v přímořské zátoce. Popis událostí by pak jistě byl barvitější, ale nedá se nic dělat. Musel jsem sáhnout hluboko do své mysli a zapojit veškerou představivost, což na malé cele, kde žije pět lidí, není úplně jednoduché. Pro mě je kniha vyznáním citu k mé milované rodině, ale také důkaz toho, že jsem ten vynucený pobyt za mřížemi jen nepromarnil a vzniklo z toho snad i něco dobrého. Velké poděkování patří všem, kteří podpořili vznik této knihy, celému týmu Vydavatelství MCU, ale především mé úžasné manželce Lucii, která má na knize největší zásluhy.“ www.mcu.cz  

Reportáž ze křtu v HD kvalitě:

http://www.uschovna.cz/zasilka/FD5VYIK8K5VZIGZW-PI7

Hi-res fotky:

www.uschovna.cz/zasilka/FFWMYTJLCB2J32ME-5YP

Eva Skořepová, PR manažerka Českého svazu jachtingu