JVC Hráč a trenér měsíce: Listopad ovládla Sparta, uspěli Haraslín a Priske

FORTUNA:LIGA má za sebou poslední hrací měsíc letošního kalendářního roku, proto už s předstihem mohla spustit hlasování fanoušků o JVC Hráče a trenéra měsíce. Za listopadové výkony získala nejvíce hlasů pražská Sparta – z triumfu v tradiční anketě se radují její kouč Brian Priske i záložník Lukáš Haraslín.

JVC Hráč měsíce listopadu 2022: Lukáš Haraslín (AC Sparta Praha)

Stejně jako Spartu zastihl listopad ve skvělé formě jejího záložníka Lukáše Haraslína, který v anketě uspěl s těsným náskokem před středopolařem Ondřejem Lingrem a mladoboleslavským šikulou Tomášem Ladrou.

Jak se vedlo Haraslínovi? Náramně. V dohrávce se Slováckem nejprve hlavou přiťukl míč Sadílkovi, který poslal sparťany do vedení a po hodině hry se dočkal i slovenský reprezentant, jenž svou premiérovou trefou v aktuálním ligovém ročníku zvýšil na 3:0.

Pražané nakonec zvítězili v poměru 4:0 a domácí tvrz uhájili také v 16. kole v duelu s Českými Budějovicemi. Sparta, která nastoupila v bílých dresech s trikolorou, jimiž si připomněla 129. výročí od svého založení, překlopila zápas na svou stranu právě díky zásahu Haraslína. Ten se trefil nádherně pod břevno a zajistil svému celku čtvrté ligové vítězství na domácím trávníku v řadě.

Haraslín tak prožívá parádní návrat do hry po zranění kolene, kvůli kterému vynechal deset utkání. Po více než dvouměsíční pauze se do FORTUNA:LIGY vrátil ve velkém stylu – v pěti ligových duelech vstřelil dva góly a přidal tři asistence.

JVC Trenér měsíce listopadu 2022: Brian Priske (AC Sparta Praha)

Zatímco vstup do sezony byl ze strany Sparty rozpačitý, závěr úvodní poloviny aktuální sezony FORTUNA:LIGY jí sedl parádně. Listopad otevřela cenným úspěchem na půdě Plzně, kde Pražanům vystřelil vítězství po dlouhých jedenácti letech kapitán David Pavelka.

Na úspěšný zápas na stadionu účastníka Ligy mistrů a obhájce ligového titulu navázali sparťané doma, kde rozstříleli Slovácko v poměru 4:0. Na jednoznačné výhře se podílel gólem a asistencí i JVC Hráč měsíce listopadu Lukáš Haraslín.

Sparta povedený závěr podzimu podtrhla doma výhrou v předehrávaném 16. kole, kdy doma porazila České Budějovice zásluhou Haraslínovy trefy. Pražský celek tak doma ve FORTUNA:LIZE neprohrál poosmé v řadě, počtvrté za sebou doma naplno bodoval a přezimuje na třetím místě ligové tabulky.

V listopadové anketě tak zaslouženě triumfoval Brian Priske. Dánský trenér ve službách Sparty zvítězil v hlasování fanoušků před slávistickým koučem Jindřichem Trpišovským, třetí místo obsadil šéf olomoucké lavičky Václav Jílek.

Hráč a trenér měsíce ve F:NL: V listopadu uspěli prostějovský Kušej a vyškovský Trousil

Listopadovému dílu tradiční ankety Hráč a trenér měsíce vládnou ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE Moravané, přesněji zástupci hanáckého regionu. Prostějovský křídelník Vasil Kušej si ve dvou zápasech připsal tři góly – z toho jeden dokonce v oslabení. Trenér Jan Trousil pak dovedl Vyškov na průběžné druhé místo tabulky, ambiciózní MFK přitom zblízka kouká na lídra z Příbrami.

Hráč měsíce listopadu 2022: Vasil Kušej (1. SK Prostějov)

Prostějov se od poloviny října výsledkově zvedl. Po obratech v závěru vyzrál na Karvinou i Líšeň. V posledních dvou duelech letošního roku přidali Hanáci vítězství 4:2 nad pražskou Duklou a remízu v deseti na hřišti Třince. Polovinu ze všech jejich listopadových gólů obstaral Vasil Kušej. Po kapitánovi Janu Koudelkovi se tak stal druhým nejlepším střelcem 1.SK za uplynulých šestnáct kol FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Celkově se prosadil pětkrát.

Dvaadvacetiletý rodák z Ústí nad Labem, který v minulosti okusil i juniorskou Bundesligu, hrozí soupeřům z levého křídla. Proti Dukle poprvé skóroval už po šesti minutách, když zakončil přesně ke vzdálenější tyči. Druhou branku vsítil pro změnu šest minut před koncem normální hrací doby. To unikl obráncům a na bližší tyč stvrdil prostějovské vítězství. V Třinci byli Moravané v o poznání složitější situaci. Od konce první půle hrál kvůli červené kartě Gáče v oslabení. Přesto domácím pořádně zatopili. Kušej je po pauze poslal do vedení a Slezané byli nakonec rádi, že získali bod.

Trenér měsíce listopadu 2022: Jan Trousil (MFK Vyškov)

Od nynější sezony už je v zápisech o utkání oficiálně veden jako hlavní trenér. V zářijovém rozhovoru pro iSport.cz prozradil, že si dodělává trenérskou profi licenci. Jan Trousil pracuje na lavičce Vyškova, který se do budoucna netají postupovými ambicemi. S kamerunským majitelem Kingsleym Pungongem v zádech si po podzimní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vede náramně. V tabulce mu patří druhé místo se ztrátou pouhých dvou bodů na první Příbram.

Ve dvou listopadových zápasech Trousilovi svěřenci nastříleli dohromady šest gólů. Ty rovnoměrně rozdělili mezi Jihlavu a rezervní celek Sparty, sami inkasovali jen jednou. Díky africkému vlastníkovi se ve vyškovském dresu pravidelně objevují právě hráči z černého kontinentu. Jeden z nich, Bienvenue Kanakimana, je s devíti přesnými zásahy spolu s příbramským Wágnerem a Suchanem z Vlašimi nejlepším střelcem soutěže. Dvaadvacetiletý Burunďan dokázal udeřit jako proti Vysočině (to zvyšoval na 2:0), tak proti Pražanům (to pro změnu v nastavení druhé půle stanovil konečný výsledek). MFK s Trousilem u trenérského kormidla pomohl vybudovat slušnou výchozí pozici pro jaro.

Štěpán Hanuš, Ředitel komunikace a PR, LFA.