Komuniké z jednání Disciplinární komise ze dne 10. 11. 2022

Disciplinární komise projednala tyto případy:

  1. Disciplinární komise uložila trest zastavení závodní činnosti na 2 soutěžní utkání hráči:

              FORTUNA:LIGA

  • Václav Sejk (FK Jablonec) – ČK.
  1. Disciplinární komise uložila trest zastavení závodní činnosti na 1 soutěžní (ligové) utkání hráčům za 4xŽK:

              FORTUNA:LIGA

  • Václav Procházka (FC TRINITY Zlín),
  • Jakub Rada (FC Hradec Králové),
  • Daniel Vašulín (FC Hradec Králové),
  • Marek Suchý (FK Mladá Boleslav),
  • Samuel Dancák (FK Mladá Boleslav).

              FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA

  • Tomáš Svoboda (FC Vysočina Jihlava),
  • Daniel Fišl (FK VIAGEM Příbram),
  • Jan Žídek (MFK Karviná),
  • Jan Schaffartzik (1. SK Prostějov),
  • Lukáš Holík (FK Třinec),
  • Marek Richter (FK Varnsdorf).

Komentář předsedy DK LFA p. Richarda Bačka k případu Tomáše Chorého z FC Viktoria Plzeň v utkání 15. kola F:L proti AC Sparta Praha:

„Disciplinární komise LFA považuje při svém rozhodování ochranu zdraví hráčů za prioritu, což zcela jasně dokládají nekompromisní tresty ukládané v letošním soutěžním ročníku za disciplinární přečiny surové hry či tělesného napadení.

DK LFA v letošním soutěžním ročníku navíc hráčům potrestaným za výše uvedené disciplinární přečiny následně neprominula ani část uloženého trestu, přestože o to byla ze strany potrestaných opakovaně žádána.

V případě hráče Tomáše Chorého nemohla DK LFA jednat v rozporu s pravidly disciplinárního řízení, jež jsou popsána v Disciplinárním řádu FAČR a Statutu DK LFA a vzhledem k tomu, že nedošlo k naplnění požadavků uvedených v článku 3 odstavci 14) Statutu DK LFA, nemohlo být ze strany DK LFA s tímto hráčem zahájeno disciplinární řízení. DK LFA není oprávněna, vyjma situací popsaných právě ve Statutu DK LFA, přezkoumávat či dokonce přehodnocovat rozhodnutí rozhodčích učiněná při utkání na hrací ploše nebo ve voze VAR. Jedná se o pravidlo a praxi, kterou DK LFA drží dlouhodobě a konzistentně, což v minulosti již několikrát prokázala. Popsaný postup je současně plně v souladu s řády a rozhodovací praxí Disciplinární komise UEFA.“

3.Disciplinární komise potrestala klub Bohemians Praha 1905 za porušení povinností pořadatele (pronesení a použití pyrotechniky, vhazování předmětů na hrací plochu, výtržnosti fanoušků a nevhodné pokřiky fanoušků) v utkání 14. kola F:L proti SK Slavia Praha peněžitou pokutou ve výši 80 tisíc korun.

4.Disciplinární komise potrestala klub FC Baník Ostrava za porušení povinností pořadatele (pronesení a použití pyrotechniky vedoucí k přerušení utkání) v utkání 14. kola F:L proti FK Mladá Boleslav peněžitou pokutou ve výši 80 tisíc korun.

5.Disciplinární komise zahájila disciplinární řízení s klubem FC Viktoria Plzeň za porušení povinností pořadatele (pronesení a použití pyrotechniky, nevhodné pokřiky fanoušků a vhazování předmětů na hrací plochu) v utkání 15. kola F:L proti AC Sparta Praha.

6.Disciplinární komise zahájila disciplinární řízení s klubem AC Sparta Praha za nesportovní chování fanoušků (použití pyrotechniky, výtržnosti fanoušků a poškození zařízení stadionu) v utkání 15. kola F:L proti FC Viktoria Plzeň.

7.Disciplinární komise zahájila disciplinární řízení s klubem FC TRINITY Zlín za nesportovní chování fanoušků (výtržnosti fanoušků) v utkání 15. kola F:L proti Bohemians Praha 1905.

8.Disciplinární komise zahájila disciplinární řízení s klubem SK Slavia Praha za porušení povinností pořadatele (pronesení a použití pyrotechniky) v utkání 15. kola F:L proti FC Baník Ostrava.

9.Disciplinární komise zahájila disciplinární řízení s klubem FC Baník Ostrava za nesportovní chování fanoušků (použití pyrotechniky) v utkání 15. kola F:L proti SK Slavia Praha.

10. Příští zasedání DK LFA se uskuteční ve čtvrtek 24.11. 2022 od 13:00 hodin v Praze.

Štěpán Hanuš, Ředitel komunikace a PR, LFA