JVC Hráč a trenér měsíce: V září kralovala Plzeň, uspěli snajpr Chorý a kouč Bílek

Anketu JVC Hráč a trenér měsíce v září zcela ovládla FC Viktoria Plzeň. V hlasování fanoušků o nejlepšího hráče měsíce zvítězil útočník úřadujícího mistra Tomáš Chorý, mezi trenéry pak znovu uspěl kouč západočeského celku Michal Bílek. Ten obhájil své vítězství ze srpna, celkem v anketě triumfoval už počtvrté v řadě.

JVC Hráč měsíce září 2022: Tomáš Chorý (FC Viktoria Plzeň)

Nejvíce hlasů od fanoušků, kteří volili hráče měsíce prostřednictvím mobilní aplikace FORTUNA:LIGY, získal Tomáš Chorý a nutno říct, že zcela zaslouženě. Plzeňský útočník se v novém ligovém ročníku rozjížděl pomaleji.

V úvodních pěti zápasech aktuální sezony FORTUNA:LIGY se střelecky prosadil jedinkrát, ale v září už to byla jiná písnička. Urostlý borec sice v prvním zářijovém duelu na půdě Liberce střídal a během 29 odehraných minut neskóroval, další dva zápasy ovšem byly jeho.

Nejprve ve svém jubilejním 150. utkání ve FORTUNA:LIZE pomohl Viktorii zvládnout dramatickou přestřelku v domovské Olomouci, kde se narodil a řadu let strávil v tamní Sigmě, když dvěma zásahy přispěl k vítězství v poměru 3:2.

O týden později v přímém souboji o první místo mezi Plzní a Slavií pro změnu otevřel skóre trefou z penalty a nasměroval Viktorii k jednoznačnému vítězství 3:0. Tomáš Chorý v anketě JVC Hráč měsíce zvítězil před druhým slávistou Stanislavem Teclem, jenž ovládl srpnovou anketu, a třetím záložníkem Zbrojovky Brno Michalem Ševčíkem.

JVC Trenér měsíce září 2022: Michal Bílek (FC Viktoria Plzeň)

Důkazem, že Viktorii se daří náramně, je další vítězství v anketě JVC Trenér měsíce pro Michala Bílka. Kouč Plzně navázal na své triumfy z dubna, května i srpna, v hlasování fanoušků tak zvítězil už počtvrté za sebou, což je vskutku luxusní počin!

A jak se plzeňskému mužstvu dařilo právě v září? Jedním slovem: Skvěle! Úřadující šampion FORTUNA:LIGY zvládl všechny tři zářijové zápasy bez ztráty jediného bodu. Západočeši uspěli na trávníku Liberce, kde zvítězili 1:0 díky trefě Jana Sýkory.

Následovala výše zmíněná přestřelka na Hané, kde plzeňský výběr vyhrál 3:2, a dvěma brankami se na jeho úspěchu podílel čerstvý JVC Hráč měsíce září Tomáš Chorý. Viktoria zvládla i ostře sledovaný duel o první místo v ligové tabulce, když doma přehrála rivala z pražské Slavie v poměru 3:0.

Plzeňský tým vedený trenérem Michalem Bílkem tak v současné době vévodí FORTUNA:LIZE s tříbodovým náskokem právě na sešívané, navíc má k dobru odložený duel 4. kola s Brnem, který je na programu ve středu 9. listopadu. Bílek v anketě JVC Trenér měsíce zvítězil před jabloneckým koučem Davidem Horejšem, třetí skončil trenér Mladé Boleslavi Pavel Hoftych.

Hráč a trenér měsíce ve F:NL: v září uspěli kapitán Prostějova a trenérské duo z Příbrami.

 

Tradiční anketa Hráč a trenér měsíce má ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE netradičně hned tři vítěze. Mezi trenéry totiž v zářijovém díle zvítězil tandem Marek Nikl – Tomáš Zápotočný. Příbram pod jejich vedením nebodovala zatím jen jednou a v součtu se srpnem drží sérii sedmi zápasů bez porážky. Nejlepším hráčem se pak stal Jan Koudelka, zkušená opora Prostějova. Ofenzívně laděný záložník na sebe během září upozornil čtyřmi trefami.

Hráč měsíce září 2022: Jan Koudelka (1.SK Prostějov)

V Prostějově toho pamatuje hodně. Zápasy ve třetí lize, druhý postup do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v roce 2018. Jan Koudelka poprvé oblékl dres 1.SK před osmi lety. Teď nosí na ruce kapitánskou pásku a platí za motor útočných akcí hanáckého mužstva. Co na tom, že letos v březnu oslavil třicáté narozeniny. Rychlost, hbitost či nebezpečné zakončení s věkem neztrácí.

„Spolu s Kušejem patřil mezi dva nejlepší hráče soupeře. Znám ho ze Sigmy už dlouho, je to fantastická desítka. Pořád nám od něj hrozilo velké nebezpečí,“ uvedl na adresu rodáka ze Suchého u Boskovic po srpnovém vzájemném utkání Augustin Chromý, kouč B-týmu Olomouce.

Koudelka, který za Sigmu kopal v mládeži, dokazuje, že vedle úspěchů v malém fotbale se neztratí ani v tom velkém. Během čtyř zářijových startů čtyřikrát skóroval. V Příbrami se dvakrát trefil do půlhodiny hry a Prostějovu pomohl k remíze. Doma na Moravě se zase podílel na pětigólové kanonádě do sítě Táborska. Jediným zápasem, ve kterém jeho přesná muška neznamenala bodový zisk, byl regionální souboj s Vyškovem.

Trenér měsíce září 2022: Marek Nikl a Tomáš Zápotočný (FK VIAGEM Příbram)

Příbram v září před reprezentační přestávkou neprohrála ani jeden zápas. Nejprve doma po povedené střele zdálky od obránce Fišla zdolala Duklu. Poté díky penaltě v závěru remizovala s Prostějovem a čtyřmi góly vyprovodila rezervu Slavie. Solidní formu potvrdili svěřenci trenérské dvojice Marek Nikl – Tomáš Zápotočný v duelu proti Třinci, kde si už v prvním poločase vypracovali rozhodující dvoubrankový náskok.

Nikl se Zápotočným vedou mladý tým. Jediným třicátníkem je v něm někdejší útočník Plzně či české reprezentace, příbramský odchovanec Tomáš Vágner. Středočechům rozhodně nechybí sebevědomí. Hned v úvodu sezony to ukázal třiadvacetiletý kapitán Marcel Čermák. „Kádr se přes léto dost obměnil, máte se na co těšit. Pokud budeme pokračovat ve výkonech jako proti Táborsku, můžeme hodně zamíchat kartami celé soutěže,“ řekl po prvním ligovém kole.

Celek od Litavky teď opravdu kartami míchá. Od dvanáctého srpna sedmkrát za sebou neprohrál a v tabulce aktuálně figuruje na třetím místě. Na druhý Vyškov přitom ztrácí jediný bod, na vedoucí Líšeň pak čtyři body.

Štěpán Hanuš, Ředitel komunikace a PR

LFA