Návrat do skupiny A Ligy národů si vybojujeme zpět, těší nás postup lvíčat, říká předseda FAČR Petr Fousek

Předseda FAČR Petr Fousek po zápasech reprezentace proti Portugalsku a ve Švýcarsku zhodnotil podzimní reprezentační blok. Nejvíc ho potěšily postupy jedenadvacítky na mistrovství Evropy 2023 a výběru do 19 let do elitní fáze kvalifikace o mistrovství Evropy 2023. Zároveň je přesvědčen, že „A“ tým je schopen si zpět vybojovat účast ve skupině A Ligy národů.

„Na úvod se sluší poblahopřát jedenadvacítce k postupu na mistrovství Evropy, které se bude hrát příští rok v Gruzii a Rumunsku. Tým ukázal sílu i psychickou odolnost, když v základní skupině zaostal jen o tři body za favorizovanou Anglií a následně zvládl i zrádnou baráž s Islandem. Trenér Jan Suchopárek osvědčil důvěru, kterou jsme v něj oprávněně vložili.

Jsem přesvědčený, že naše lvíčata mohou uspět i na závěrečném turnaji, který zároveň slouží jako kvalifikace na olympijské hry 2024 v Paříži. Tým dostane v následujících měsících před mistrovstvím Evropy ze strany Fotbalové asociace maximální podporu.

Hlavním cílem „A“ týmu bylo udržení v elitní skupině Ligy národů, o které skutečně hrál až do posledního zápasu ve Švýcarsku. Všichni tři naši soupeři ve skupině jsou účastníky letošního mistrovství světa v Kataru a mají vysokou kvalitu, což se potvrdilo.

Nejsem spokojený s tím, že tým klesl do úrovně B Ligy národů, tam však sestoupila i jiná věhlasná mužstva v čele s Anglií. To jen potvrzuje náročnost úrovně A. Sestup je také zapotřebí hodnotit v kontextu toho, že jsme nastupovali proti Portugalsku, Španělsku a Švýcarsku. Předsedové všech těchto asociací mi vyjadřovali při vzájemných zápasech respekt k českému fotbalu. Pro naše hráče šlo o mimořádnou možnost na této úrovni sbírat zkušenosti, které se jim budou hodit v následujících letech. Zároveň jsme poznali, že skupina A nabídne českému fanouškovi atraktivní zápasy se špičkovými týmy, které jsou zajímavé také pro asociaci, a pevně věřím, že zpět do ligy A v dalším ročníku Ligy národů zase postoupíme.

Jediné, co mě skutečně mrzí, je výkon a výsledek v domácím zápase proti Portugalsku. V ostatních utkáních jsme však ukázali, že tým je konkurenceschopný i proti věhlasnějším soupeřům.

Reprezentace teď má před sebou los kvalifikace o EURO 2024, který proběhne 9. října ve Frankfurtu a půjdeme do něj ze druhého výkonnostního koše. Přímo postoupí dva týmy z každé skupiny, a naším jednoznačným cílem tak je postup na mistrovství Evropy do Německa. Trenér Jaroslav Šilhavý a celý realizační tým má důvěru a podporu.

Mistrovství Evropy a mistrovství světa mají pro nás hlavní význam. Liga národů je nová soutěž, která prokázala svoji životaschopnost, protože ještě před pár lety bychom domlouvali přátelské zápasy.

Potěšením je pro nás také postup reprezentace do 19 let do elitní fáze kvalifikace o postup na mistrovství Evropy na Maltu. Budeme očekávat los a věřím, že i tento výběr má na to, aby na závěrečný turnaj postoupil.“

Petr Šedivý, Tiskový mluvčí české reprezentace

FAČR, Čtsa,