Ligová fotbalová asociace uspořádala fotbalový kemp pro ukrajinské děti

V rámci charitativního projektu Liga pro Ukrajinu uspořádala Ligová fotbalová asociace sportovní odpoledne pro děti ukrajinských rodin, které musely před válkou opustit své domovy. Díky nadačnímu fondu LFA Zelený život si ukrajinské děti vyzkoušely fotbalovou tréninkovou jednotku a ve spolupráci s nadačním fondem Děti Ukrajiny mohly při sportu alespoň na pár hodin zapomenout na hrůzy válečného konfliktu ve své zemi.

V polovině září pozvala Ligová fotbalová asociace ukrajinské děti na fotbalový kemp do tréninkového centra AC Sparta Praha. „Nadační fond Zelený život podporuje primárně české děti ze sociálně slabších rodin v začátcích jejich fotbalové kariéry. Podpora probíhá formou finančních příspěvků pro rodiče takových dětí,“ zmínila marketingová manažerka Ligové fotbalové asociace Kamila Brejtrová, která má chod nadačního fondu Zelený život na starosti. „V souvislosti s válkou na Ukrajině jsme se nicméně rozhodly, že z prostředků našeho nadačního fondu uspořádáme i jednorázové akce a projekty, které budou směřovat právě dětem ukrajinských uprchlíků, kteří našli před válkou svůj azyl v České republice. Jedním z těchto projektů byl dětský kemp, který proběhl v tréninkovém centru pražské Sparty, které patří dík za zapůjčení vybavení a poskytnutí klubových trenérů,“ vysvětlila Kamila Brejtrová.

Na organizaci fotbalového kempu se podílela také nezisková organizace – spolek Dětem Ukrajiny z.s., který se zabývá primárně výukou a vzděláváním ukrajinských dětí v Česku. „Snažíme se dětem zajistit maximální možnou podporu při přechodu do českého vzdělávacího prostředí. Dětem i rodičům se akce moc líbila a všichni byli nesmírně šťastní. Taková podpora je k nezaplacení,“ řekla během fotbalového kempu Oksana Breslavska, předsedkyně spolku Dětem Ukrajiny.

Součástí sportovního programu byla cvičení na všeobecný pohybový rozvoj i speciální fotbalová cvičení. Na hřišti nechyběla i řada zábavných pohybových atrakcí a na samotný závěr sportovního odpoledne si ukrajinské děti zahrály modelové fotbalové utkání. Akce se zúčastnilo několik desítek dětí a některé z nich projevily zájem o pokračování ve fotbalové kariéře v českých klubech. Ligová fotbalová asociace jim proto zprostředkovala kontakty na místní mládežnické týmy. „Děti si celé odpoledne viditelně užily, bylo k vidění spoustu úsměvů, radosti z pohybu a dobré nálady, což byl vlastně hlavní cíl celé akce,“ uzavřela Kamila Brejtrová.

Video z akce – https://www.youtube.com/watch?v=-jxl_1pgdNI

Štěpán Hanuš, Ředitel komunikace a PR, LFA.