53. Tomíčkův memoriál na Markétě, vítězí nenápadný Ukrajinec

Další ročník má za sebou plochodrážní závody konané na oválu AK Markéta Praha, tedy již 53. Tomíčkův memoriál. Ukrajinskou vlajku bychom v minulosti mezi vítězi hledali marně.

 Po Zlaté přilbě konané na oválu v Pardubicích se další den večer koná na AK Markéta Praha vždy Tomíčkův Memoriál, nekonal se tak vždy, ale bývá to dobrou tradicí. Navzdory předpovědím počasí se žádné urputné deště nekonaly, a tak průběh 53. Tomíčkova memoriálu měl o dobrou atmosféru s plným hledištěm postaráno. 20 ostrých závodních jízd a poté finále pěti účastníků s nejvyšším bodovým hodnocením, toť z pravidel tohoto slavného závodu.

Zatím co zprvu mladý Ukrajinec Marko Levishyn úvodní jízdu vyhrál, tak pak pořadí vzali do otěží Jan Kvěch a Václav Milík a s minimálním odstupem za nimi Eduard Krčmář, který v první jízdě získal dva body, zatím co Kvěch a Milík po třech. Nedařilo se zde Michele Paco Castagnovi z Itálie, který z počátku neměl žádné body a ani vítězství ve dvou rozjížďkách mu finále nezajistilo. Naši se domácím divákům předváděli ve výborném světle, jen Polák Buckowski a Dán Hansen jim dokázali konkurovat s postupně zlepšujícím se Ukrajincem Levishynem, který nakonec k první vítězné jízdě přidal ještě další dvě a zajistil si start ve finále. Spolu s ním se do finále dostali tři Češi Václav Milík, Jan Kvěch a Eduard Krčmář. Ačkoliv čeští jezdci se obávali spíše útoků Poláka Buckowského, tak opak byl pravdou, Polák skončil poslední.

Všem rybník vypálil mladý Ukrajinec Marko Levishyn, když před sebe nikoho ve finále nepustil a na stupních vítězů tak poprvé v historii vystoupal Ukrajinec. Druhé místo a velkou radost zajel Eduard Krčmář a bronzový stupínek získal Jan Kvěch. Na Václava Milíka zbylo jen neoblíbené čtvrté místo, ale z Pardubic si odvezl také velmi krásné umístění.

Pořadí 53. Tomíčkův memoriál Markéta Praha:

1.Marko Levishin – 12 (3,1,2,3,3) + 1. ve finálové jízdě

2.Eduard Krčmář – 12 (2,3,3,3,1) + 2. ve finálové jízdě

3.Jan Kvěch – 14 (3,3,3,2,3) + 3. ve finálové jízdě

4.Václav Milík – 12 (3,3,2,2,2) + 4. ve finálové jízdě

5.Krzysztof Buckowski – 13 (2,2,3,3,3) + 5. ve finálové jízdě

6.Mads Hansen – 10 (1,3,1,3,2)

7.Norick Blodorn – 9 (3,1,1,2,2)

8.Michele Paco Catagna – 7 (0,0,3,1,3)

9.Bartolomiej Kowalski – 7 (2,2,2,0,1)

10.Daniel Klíma – 7 (2,2,1,2,0)

Vláďa Rožánek, foto Pavel Pekárek,

Čtsa,