Tisková zpráva z tiskové konference

Účastníci: Tomáš Topinka, Pavel Ondrašík, Václav Milík a Jan Kvěch.

  1. Úvodní slovo: Pavel Ondrašík

Představení českých reprezentantů a manažera extraligového týmu, v současnosti i tvůrce startovní listiny na MLT Tomáše Topinku.

Doplnění k časový harmonogram MLT

  • Příprava zázemí pro diváky, aby byly závody co nejatraktivnější i mimo dráhu
  • Po covidové pauze otevření depa pro diváky
  • Slavnostní nástup je plánován na 19 hodin, ale probíhají jednání s TV, jestli nebude o chvíli dřív
  • Startovní pozice se budou vybírat na startu, aby to bylo zajímavé i pro diváky

Startovní listina

Tomáš Topinka: „Startovní listinu skládáme tak jako v minulých letech, aby ty závody měly dobrou úroveň, byly vidět bližší souboje a nebyli od sebe jezdci moc roztahaní. Chceme, aby mezi sebou kluci závodili.“

Mezi zahraničními jezdci je např. Mads Hansen, který pojede v Grand Prix Malille místo Michelsena, který se zranil. Máme rozjednané závodníky, které prozatím nechám beze jmen, abych nesliboval něco, co třeba ani nebude. Máme také závodníka, který aspiroval na mistra světa juniorů, ale pádem při závodech v Cardiffu a následným vyřazením ze závodů Francis Gusts už titul nezíská, ale kluky určitě při MLT potrápí,“ dodal pražský manažer.

Partneři a akreditace

Pavel Ondrašík poté poděkoval partnerům, kteří se na MLT podílejí, zejména hl. m. Praha a Praha 6. Později dodal, že doba je těžká pro všechny, a to i pro partnery, jež nás dlouhodobě podporují, a tak nechává ředitel závodu na nich kolik do toho letos dají.

Akreditace na závod probíhá pomocí formuláře viz tisková zpráva níže.

Vyjádření jezdců

Teď jedeme závod v polský lize, chceme určitě postoupit do extraligy. Jinak nás nic výjimečného nečeká, až pak SEC v Pardubicích, kde se mi zatím vůbec nedařilo. Pak máme Zlatou přilbu a hurá na Tomíčka, který mi furt chybí. Určitě se budu snažit o výsledek a jsem rád, že jsem dostal příležitost na něm startovat. Ještě nás čeká poslední kolo české extraligy, kde nám pár podílů uteklo, ale přijedeme připravení na to vyhrát (ZP Pardubice),“ řekl přední český jezdec Václav Milík na otázku plánů v současné době.

Jak říkal Vašek, teď máme finále polské ligy, kde budeme rivalové. Pak nás čeká poslední kolo české extraligy v Liberci, kde máme ještě šanci vyhrát extraligu (AK Markéta Praha), ale bude to pro nás těžký. Budeme se snažit nasbírat tolik bodů, abychom to vyhráli. Pak mě čekají perný dny, tři dny v Pardubicích a v pondělí MLT, chtěl bych se na to připravit, protože jsou tam důležité závody pro mě. SEC pojedu poprvé, a ještě na domácí půdě, takže bych chtěl udělat pěkný výsledek. Potom už jen MČR dvojic v Kopřivnici a odvolaný mistrák, který se dnes v Plzni kvůli počasí nepojede,“ doplnil stejnou otázku Jan Kvěch.

Pavel Ondrašík poděkoval za výsledky oběma přítomným jezdcům.

Odpovědi na otázky

Pavel Ondrašík upřesnil, že nikdo Josefa France ze startovní listiny nevyšachoval, s Pepou se počítá, ale byl zraněn z dlouhé ploché dráhy a měl operované zápěstí, včera na Markétě trénoval, ale na krátkou dráhu se letos nevrátí, stále přesto přemýšlí o dlouhé ploché dráze, kam by ještě mohl nastoupit. Rád by závodil ještě příští rok, takže se možná bude soustředit až na další sezonu.

Tomáš Topinka odpovídal na otázku, proč nekontaktovali např. Martina Vaculíka. „O hvězdě jsme neuvažovali, protože vyrovnaná startovka je pro diváky atraktivnější, a o to nám jde především.“

Navíc hvězdy typu Grand Prix zde máme na začátku sezony a budou je mít možnost diváci vidět i v příštím roce, při dvojzávod SGP a SGP2, proto není nutné je zvát i na Memoriál,“ doplnil Tomáše Topinku Pavel Ondrašík.

Pavel Ondrašík se také vyjádřil k finanční stránce. „Když jsme se rozhodli pro tento model, vycházeli jsme z financí v předchozím a předloňském roce. My ty peníze na startovní listinu dáme a pak budeme čekat kolik diváků přijde. Podpora z MČ Prahy 6 je stejná jako v loňském roce a z MHMP je podpora o něco nižší, ale alespoň tam figurujeme, protože v loňském roce akce podpořena nebyla vůbec“.

Tomáš Topinka přiblížil i některé shodná jména s listinou Zlaté přilby. „Víceméně ty závodníci, co jsem dnes jmenoval jsou i účastníci přilby. Necháme si volné místo pro vítěze ZP, to se nechává každý rok.“

Václav: “My už tam ale místo máme,“ zavtipkoval pardubický rodák při pohledu na mladšího Kvěcha.

Půlku závodníků možná vůbec neznáte a mohou Vás překvapit. Ty jména co doplníme také nejsou světoznámí pro vás, ale v plochodrážním světě mají již své jméno,“ dodal Tomáš Topinka, čímž naznačil, že se diváci opravdu mají na co těšit.

Jan Kvěch později ještě doplnil svůj přístup k závodům. „Já to mám tak, že když jedu na závody, jedu vyhrát. Do všech závodů jedu naplno, některé závody mají prioritu sice větší, ale do všech závodů jdu stejně naplno. Byl by to nejhezčí víkend, kdybych vše vyhrál (smích). V MLT jsem byl ve finále a měl jsem defekt, zadržel jsem motor, takže určitě bych vítězství chtěl,“ vzpomenul pražský jezdec loňský ročník memoriálu, kde ho potkala smůla a nemohl se tak ve finále pořádně předvést.

Závodníci nekoukají, jestli bude startovat odtamtud nebo jinudy když to mají daný, prostě jede vyhrát jízdu. Tím, že jezdíme v Polsku, tak to není tak hrozné, že bychom řešili velká jména na startu vedle nás,“ doplnil Milík.

Závod bude pojede klasicky na 20 jízd + finále na pět kol.

Původní tisková zpráva

  1. Memoriál Luboše Tomíčka

 V pondělí 26. září 2022 se v Praze 6 na plochodrážním stadionu Markéta od 19.00 hodin uskuteční 53. ročník Memoriálu Luboše Tomíčka, který se nejen v Praze těší velké oblibě. Již skutečnost, že tento závod je nejstarším motoristickým podnikem pořádaným v Praze hovoří samo za sebe. Jeho tradice byla započata v roce 1969 na počest slavného československého plochodrážního reprezentanta Luboše Tomíčka, kdy podlehl následkům zranění při havárii v závodě „Zlatá přilba“ roku 1968 v Pardubicích. Od té doby se stává pravidelným vyvrcholením motoristické sezóny v Praze s vysokou diváckou účastí.

Jako každý rok se i letos na startu závodu představí zástupci světového plochodrážního sportu, kteří přijedou do Prahy symbolicky uctít jeho památku. Závod bude vysílán v přímém přenosu ČT sport od 19. 00 hodin. 

Pořadatelé před sebou neměli jednoduchý úkol. S minimální finanční podporou je velmi těžké vytvořit dobré podmínky podniku, který má dlouholetou tradici a prestiž. Pro pořadatele jsou velmi důležití i diváci, kterým chtějí nabídnout skvělou podívanou i zajímavý doprovodný program. Auto klub Markéta chtěl také zajistit dostupnost akce pro všechny fanoušky tohoto specifického motosportu, a to za přijatelné ceny vstupného (v předprodeji již od 290,- Kč). Děti do 15 let mají tradičně vstup zdarma (neplatí pouze v případě koupi vstupenek na hlavní tribunu).

Po covidové pauze se pro diváky opět otevře depo, a tak autogram nebo selfie se závodníkem může opět rozšířit jejich sbírky. Plánované je také setkání s českým plochodrážním jedem Josefem Francem včetně závodního speciálu, na kterém se děti i dospělí budou moci vyfotit.

Chystají se i menší novinky při zahajovacím ceremoniálu. Veškeré informace o doprovodném programu budou postupně zveřejňovány na sociálních sítích a webových stránkách:
Facebook – AK Markéta – plochá dráha

Instagram – Speedwayprague

Webové stránky: www.speedway-prague.cz

Časový harmonogram
13:00  Otevření stadionu pro jezdce

13:00  Otevření Race Office a info centra

15:00 Otevření pokladen

17:00 Otevření stadionu pro diváky a tiskového střediska

17:30  Rozprava fotografů v tiskovém středisku

17:45 – 18:15  Přístup divákům do depa

18:55  Slavnostní nástup

19:05  1. jízda 
21:05  Finálová jízda

21:10  Příjezd vítězů         

21:20  Vyhlášení vítězů

21:45  Tisková konference

Partneři akce jsou:

Hl. m. Praha, MČ Praha 6, OLYMP Centrum sportu Ministerstva vnitra, Česká podnikatelská pojišťovna, Autokomplex Menčík, MaxVision, ENI, Hitrádio City 93,7 FM, MotorBIKE

 Potvrzení účastníci MLT

 Tak jako v loňském roce, i letos vsadili pořadatelé na mladé nadějné jezdce. 52. ročník ukázal, že vyrovnaná startovní listina nepotřebuje velké jméno na to, aby byly závody napínavé a plné adrenalinu. Pořadatelé tak dali šanci zajímavým zahraničním jezdcům, kteří budou rovnocennými soupeři pro české elitní jezdce, kterými jsou Milík, Kvěch, Chlupáč, Klíma a Krčmář.

Již potvrzená jména doplní také loňský vítěz Francis Gusts, s kterým se v současné době vedou jednání.

Levishyn Marko  Ukrajina

Goret Steven Francie

Gusts Francis Lotyšsko

Kowalski Bartolomiej  Polsko

Škorja Nick Slovinsko

Hansen Mads  Dánsko

Castagna Michele Paco  Itálie

Kvěch Jan Česká republika

Chlupáč Petr  Česká republika

Krčmář Eduard Česká republika

Klíma Daniel Česká republika

Milík Václav  Česká republika

Vaníček Jaroslav  Česká republika (náhradník)

Kameník Matouš Česká republika (náhradník)

Letošní sezóna

Přestože závěr sezóny ještě není příliš aktuální, dosavadní výsledky můžeme zhodnotit. V letošní sezóně čeští jezdce získali stříbrnou medaili v SoN2 neboli MS juniorských družstev, a to ve složení Jan Kvěch, Petr Chlupáč a Matouš Kameník. Další stříbro “cinklo” v dánském Randers, kde dvojice Václav Milík a Jan Kvěch (spolu s náhradníkem Danielem Klímou) vybojovala v ME dvojic druhé místo. Porazit dokázali i tým z Polska, který byl jedním z favoritů. Zlato patřilo dánským jezdcům.

Výsledky finále FIM Speedway of Nations

Výsledky finále ME dvojic

 

1.Dánsko – 26 bodů
Rasmus Jensen – 13 + 2 (3,1,2,3,2*,2*)
Michael Jepsen Jensen – 13 + 2 (2*,3,0,2*,3,3)
Jonas Seifert-Salk – nestartoval

4. Švédsko – 18 bodů
Victor Palovaara – 12 (2,0,2,3,2,3)
Mathias Thoernblom – 5 + 2 (0,2,0,N,1*,2*)
Joel Andersson – 1 (1)

2. Česká republika – 23 bodů
Václav Milík – 14 (1,3,3,2,3,2)
2. Jan Kvěch – 9 + 3 (3,2*,1,0,2*,1*)
15. Daniel Klima – nestartoval

5. Lotyšsko – 17 bodů
Jevgenij Kostygovs – 10 + 1 (1,T,3,2*,3,1)
Daniil Kolodinski – 7 (0,3,1,3,0,0)

 

3. Polsko – 21 bodů
Grzegorz Zengota – 13 + 2 (3,2*,3,0,3,2*)
Norbert Krakowiak – 8 (0,3,1,1,0,3)
Kacper Pludra – nestartoval

6. Velká Británie – 15 bodů
Leon Flint – 1 (N,1,N,N,N,0)
Chris Harris – 7 + 2 (1*,2,2*,2,0,N)
Tom Brennan – 7 (2,3,0,1,1)

Ing. Eliška Rybenská, DiS.

Auto klub Markéta při PSK Olymp Praha

U Vojtěšky 11, 162 01 Praha 6
Čtsa, kc.,