V MNICHOVĚ ZNOVU V NÁRODNÍCH BARVÁCH

Na mistrovství Evropy v Mnichově poprvé vyrazí česká reprezentace v nový dresech. Design od společnosti Joma se vrací k národním barvám s převažující bílou a modrými i červenými prvky.

Český atletický svaz od letošního roku navázal spolupráci se společností Joma. Jde o nejvýznamnější španělskou značku sportovního vybavení, která stále více expanduje i do světa atletiky. V současnosti závodí v jejích dresech například atleti ze Španělska, Slovinska, Srbska nebo Irska. Nyní se k nim přidává i Česká republika.

„Spolupráce s takovou federací, jako je Český atletický svaz, je pro nás velmi inspirativní. Během krátké doby jsme si společně vybudovali pevné pracovní vztahy a jsem přesvědčen, že společně budeme ještě silnější. Joma je pevně oddána kvalitě a designu, a nyní se plně zaměříme na poskytování nejvyšších standardů služeb pro ČAS,“ zdůraznil při navázání spolupráce generální ředitel Joma Sport Alberto López.

Vůbec první akcí s novým partnerem bylo dubnové mistrovství České republiky v půlmaratonu, kde dostali tričko Joma všichni účastníci tohoto závodu, a to i veřejného. Podobně jej obdrží i startující na tradičním zářijovém závodě Běchovice–Praha.

První reprezentační akcí pak bude nadcházejí mistrovství Evropy v Mnichově (atletický program od pondělí 15. do neděle 21. srpna). V akci by měl být vidět na rekordním počtu více než pěti desítek atletů.

Pokud jde o design, dosavadní dominantní červenou střídá bílá, na níž ostatní barvy trikolóry nejsou potlačené, ale naopak vynikají. „Moc mě těší, že se vracíme zpět k národním barvám. Nový design dresů se mi moc líbí,“ říká k novince předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník.

CO NA TO ATLETI…

Jan Friš: „Mně se na kolekci líbí návrat k původním barvám. (Dominantní) bílá hezky vyniká, navíc ji, pokud vím, v současnosti nikdo moc na dresech nemá, takže budeme pořádně vidět. A i materiál, jak jsem si zatím mohl zkusit, vypadá dobře, takže doufám, že se v dresech bude dobře závodit a budou v nich padat jen samé osobáky.“

Diana Mezuliáníková: „Nová kolekce se mi líbí, přijde mi velmi pohodlná. A myslím si že na mistrovství Evropy v Mnichově nám to v ní bude slušet.“

Jan Jirka: „Nová kolekce vypadá moc dobře. Barvy jsou příjemnou změnou oproti minulým rokům a materiály vypadají super, takže doufám, že se nám v nich bude i super závodit.“

Emma Maštalířová: „Myslím, že se designová změna vcelku povedla. Těším se, až v těchto dresech uvidím naše atlety závodit na mistrovství Evropy.“

O JOMĚ

Joma [čti choma] je přední sportovní značkou ve Španělsku pronikající na mezinárodní trh. Své produkty distribuuje ve více než 120 zemích s více než 300 profesionálními sponzorovanými fotbalovými týmy po celé světě. Vedle primárního fotbalu v současnosti významně expanduje také do dalších sportů. Na olympijských hrách v Tokiu závodili ve vybavení od této značky sportovci z osmi zemí, v atletice Jomu oblékají reprezentace Španělska, Slovinska, Srbska nebo Irska.

Samotná tisková konference k představení nové kolekce a také k samotnému evropskému šampionátu v Mnichově se uskutečnila v úterý dopoledne v Hotelu Adria na Václavském náměstí, kde si vzal úvodní slovo předseda ČAS Libor Varhaník. „Náš dosavadní partner firma Nike postupně vyklízí pozice z evropského atletického dění. Hledali jsme tak někoho, kdo by se snažil vytvořit takovou reprezentační kolekci, se kterou bychom se chtěli ztotožnit a toto spojení jsme našli u rodinné firmy Joma, která výrazně expanduje nejen po Evropě, ale do celého světa. Na mistrovství světa v Eugene v jejím dresu závodily například federace Mexika nebo Ekvádoru. Chtěli jsme se vrátit k podobným dresům, ve kterých závodily ikony, kterými jsou například Jan Železný nebo Barbora Špotáková. Od spolupráce s Jomou si hodně slibujeme a pevně věřím, že se bude nadále rozvíjet,“ uvedl.

První velkou mezinárodní akci, kde se čeští atleti představí v nové kolekci Joma, je právě nadcházející evropský šampionát v Mnichově. „Věřím, že do Mnichova dorazí hodně českých fanoušků. Je to blízko a jedná se o snadno dostupnou destinaci. Ještě není zdaleka vyprodáno, takže lístky jsou stále k mání. Bude to svátek evropské atletiky a výsledky evropských atletů na MS v Eugene nebo na Hrách Commonwealthu naznačily, že se rozhodně máme na co těšit,“ dodal.

V úspěšné vystoupení rekordní české výpravy, která čítá 55 atletů a atletek, věří také šéftrenér reprezentace Pavel Sluka. „Na velké mezinárodní akci je vždy složité uspět, ale věřím, že všichni nominovaní atleti jsou co nejlépe připraveni. Doufám v co nejvyšší počet finálových umístění a byl bych rád, kdybychom přivezli alespoň dvě medaile,“ sdělil své přání.

V roli modelů a modelek se na tiskové konferenci představila pětice atletů, a to mílařky Kristiina Mäki s Dianou Mezuliáníkovou, překážkářky Nikoleta Jíchova s Helenou Jiranovou, čtvrtkař Patrik Šorm a mílař Jan Friš. Právě poslední jmenovaný měl již možnost si vyzkoušet i funkčnost materiálu. „Měl jsem možnost si v novém reprezentační kolekci i zaběhat a jsem spokojený jak s designem, tak i materiálem,“ pochvaloval si.

Jeho slova pak doplnila Diana Mezuliáníková. „Kolekce je slušivá. Věřím, že v Mnichově bude na co koukat, a snad dobrý estetický dojem podpoříme také kvalitními výkony. Startovní listina patnáctky je hodně nabitá, ale věřím, že obě s Kristiinou postoupíme do finále,“ řekla za souhlasného přikyvování Kristiiny Mäki.

Finálové ambice má i Patrik Šorm, kterého navíc čeká i štafeta, které se dařilo už na světovém šampionátu v Eugene. „Štafeta je vždy loterie. Musí se tam sejít čtyři borci s dobrou formou. Rádi bychom bojovali o medaile. Eugene nám ukázalo, že se nejedná o nereálný cíl. Osobně se cítím skvěle. Mám formu, což naznačily i poslední tréninky. Jasným cílem na individuální čtvrtce je pro mě postup do finále,“ sdělil své ambice.

První skupina českých atletů odcestuje do Mnichova tuto sobotu 13. srpna. Sedmidenní program samotného šampionátu pak odstartuje v pondělí 15. srpna.

ČAS, ČTSA, foto.