Veselý v Eugene závodit nebude

Smutné zprávy přichází z tábora české výpravy na mistrovství světa v Eugene. Oštěpař Vítězslav Veselý do bojů na světovém šampionátu nezasáhne.

Vítězslav Veselý nám loni na olympiádě v Tokiu udělal radost ziskem bronzové medaile. Do Eugene odcestoval devětatřicetiletý atlet už na své sedmé mistrovství světa. Tentokrát ovšem o další mezinárodní úspěch bojovat nemůže, což se mu v rámci MS stalo podruhé za sebou. Před třemi lety v Dauhá ho vyřadilo ze hry zranění odhodové ruky a nyní je na vině bronchitida. „Víťa Veselý neměl doléčené respirační onemocnění z mistrovství ČR v Hodoníně, ale před cestou na MS se cítil dobře. V průběhu letu do Spojených států se pravděpodobně nachladil z klimatizace, a to okamžitě zhoršilo jeho zdravotní stav. Již druhý den po příletu měl horečky. Testy na covid měl ovšem negativní a také hodnoty zánětlivých parametrů byly nízké. Nyní ho trápí silná bronchitida, a i přes veškerou péči není schopen podat maximální výkon. Ihned po návratu má v plánu podstoupit podrobné pneumologické vyšetření a zahájení adekvátní léčby,“ uvedla šéflékařka reprezentace Karolína Velebová.

Dlouho se rozhodoval, zda do soutěže přeci jen nenastoupit a snažil se do poslední chvíle udělat vše pro to, aby na Hayward Field závodil. Poté, co se jeho zdravotní stav nelepšil, se po konzultaci s lékařkou a vedením výpravy rozhodl pro předčasný návrat domů, kde se bude pokoušet dát do pořádku směrem k mistrovsví Evropy, které se koná v srpnu v Mnichově. „Po příletu na tréninkový kemp jsem se necítil dobře. Věřil jsem, že se mi podaří směrem k samotné soutěži dát do kupy, ale to se bohužel nestalo, a tak cítím, že bude lepší odletět dříve zpět domů, podstoupit nějaká vyšetření a pokusit se připravit na mistrovství Evropy,“ sdělil bronzový muž posledního olympijského finále.

Petr Jelínek, Oddělení komunikace / Communications Department

ČAS,