Baseballisté budou hrát o World Baseball Classic

Česká baseballová asociace v minulých dnech obdržela od Major League Baseball a Asociace hráčů MLB oficiální pozvánku na zářijový turnaj Kvalifikace World Baseball Classic, který se uskuteční v německém Regensburgu od 16. do 21. září 2022. „Celý turnaj beru jako dar, který jsme dostali v sezóně bez výrazného vrcholu na naší cestě k domácímu Mistrovství Evropy v roce 2023,“ okomentoval pozvánku manažer národního týmu Pavel Chadim.

Češi budou o postup do hlavního turnaje, který je obdobou Mistrovství světa, bojovat potřetí. V roce 2012 v Regensburgu prohráli jasně s Velkou Británií a Německem. Více se jim pak dařilo v roce 2016 v Mexiku, kdy po těsné porážce s Mexikem porazili Německo a s Nikaraguou prohráli o bod ve druhé nastavené směně.

Pro letošní rok bylo Česko zařazeno do Evropsko-Africké kvalifikační skupiny s Německem, Španělskem, Francií, Velkou Británií a Jihoafrickou republikou. Původně se turnaj měl uskutečnit v březnu 2020 v USA, ale nakonec byl kvůli situaci s C-19 zrušen pár dní před jeho začátkem. „Na turnaji budeme hrát proti velice kvalitním týmům a zjistíme, jak na tom jsme a co musíme zlepšit do příštího roku, kdy nás čeká Mistrovství Evropy na domácí půdě,“ okomentoval vysokou kvalitu turnaje univerzál Marek Minařík.

Hraje se opět systémem na dvě porážky (tzn. double elimination). Na hlavní turnaj World Baseball Classic pak postupují první dva týmy z obou kvalifikačních skupin. Hlavní turnaj World Baseball Classic se uskuteční od 8. do 21. března 2023, kdy jedna skupina se odehraje v Japonsku, druhá na Taiwanu a zbylé dvě v USA, konkrétně na Floridě a v Arizoně. Česko bylo navíc, společně s pořádajícím Německem, na základě světového žebříčku poprvé v historii nasazeno. „Je to poprvé kdy MLB udělala nasazení týmů podle světového rankingu. I z toho je vidět, jak důležitá je práce s mládeží, postupy mládežnických reprezentací na Mistrovství světa a umístění v TOP10, což se nám v posledních osmi letech již pětkrát podařilo a díky tomu držíme výrazně lichotivou 14. příčku celosvětového žebříčku,“ neskrýval Pavel Chadim překvapení z nasazení České republiky do druhého kola turnaje. „Musíme této situace využít, vyhrát první dva zápasy na turnaji a zajistit si tak historický postup na hlavní turnaj,“ burcuje hráč pražského Tempa Marek Minařík.

Češi vstoupí do turnaje v sobotu 17. září od 13:00. Soupeřem jim bude vítěz pátečního zápasu mezi Španělskem a Jihoafrickou republikou.

Druhá kvalifikační skupina se hraje v Panamě od 28.9. do 5.10. a o postup na hlavní turnaj budou usilovat Panama, Nikaragua, Brazílie, Argentina, Pakistán, Nový Zéland.

Fotografie z kvalifikačního turnaje 2016 v Mexiku

https://fotobanka.baseball.cz/p100456818

Další informace

https://www.mlb.com/world-baseball-classic

Evženie Votinská, Czech Baseball Association