V přípravě vítězství nad Rijekou

Fotbalisté pražské Sparty porazili v prvním přípravném zápase na Fortuna ligu v sezoně 2022 – 2023 v rakouských Korutanech čtvrtý celek uplynulého ročníku chorvatské nejvyšší ligy HNK Rijeka 2:0. A připsali si třetí zaslouženou výhru pod vedením nového trenéra Briana Priskeho, který nominoval do zápasu další letní posily, zejména na útočném hrotu reprezentačního útočníka Jan Kuchta.

Utkání začali oba týmy velice aktivně, první šanci si vypracovali sparťané v 15. minutě, kdy Jakub Pešek našel na malém vápně volného Lukáše Haraslína, jeho následně tečovaný míč minul branku. Po několika minutách se dostal slovenský hráč, do další vyložené gólové šance, po průnik z levé strany, přes obránce, jeho střelu brankář Labrović vyrazil, na nabíhajícího Kuchtu, následná dorážka proletěla těsně kolem pravé tyče za postranní čáru.

V 30. minutě se opět blýskl svojí důraznou aktivitou Haraslín, jenže přihrávka ve vápně na Jana Fortelného, skončila rohovým kopem. V závěru prvního poločasu Haraslín našel mezi dvěma obránci nabíhajícího Kuchtu, jeho snahu skórovat, zlikvidoval včasným vyběhnutím, brankář Rijeky Labrovič.

První šance Rijeky se po hezké a rychlé kombinaci zrodila v 41. minutě, kdy se dostali do vyložené šance hráči Chorvatska, Pavlović a Krešić. Ale míč skončil po nepřesné přihrávce v rukavicích brankáře Holce. Na druhé straně se dostal opět do brankové šance velice aktivní Haraslín, ale jeho střelu brankář Labrović vychytal. V závěru prvního poločasu dostali sparťané soupeře pod důrazný herní tlak, jenže Sadílkův střelecký pokus ze třiceti metrů, těsně minul levou tyč. Nakonec skončil poločas bez branek, přestože se oba celky, snažili získat vedení.

Do druhého poločasu došlo v celku Sparty k jediné změně, Jana Kuchtu nahradil na hrotu útoku Lukáš Juliš. Hned v 55. minutě po přihrávce z levé strany, se radoval Kryštof Daněk a jeho spoluhráči, kdy jeho umístněná střela, proletěla skrumáží před brankou a skončila v síti 1:0.  Následně došlo ve vápně soupeře po centru do vápna k faulu, nařízenou penaltu, kterou proměnil bez problémů Juliš 2:0.

Po hodině hry došlo k velkému střídání v týmu Sparty a Rjeky, sparťané měli hru pod kontrolou a soupeře prakticky do žádné nebezpečné akce nepouštěli.

Deset minut před koncem zápasu se sparťanský odchovanec Matěj Ryneš uvolnil ve středu hřiště, jeho rychlí únik bez atakování, ale odvrátila chorvatská obrana, kdy obešel obránce, následná střela z hranice velkého vápna, skončila nad brankou. Chorvaté přestože inkasovali, se důraznou hrou, ještě snažili o zkorigování nepříznivého výsledku, ale zaslouženou výhru Sparta, uhlídala a sváteční odpoledne, radostně slavila.  

AC Sparta Praha – HNK Rijeka 2:0 (0:0)

Góly: 55. Daněk, 61. Juliš (pen.) Bez ŽK. Diváci: převážná většina sparťanských fanoušku.

Sparta v 1. poločase: Holec – Mejdr, Zelený, Hancko, Højer – Pešek, Fortelný, Sadílek, Daněk, Haraslín – Kuchta (46. Juliš).

Sparta od 60. minuty: Vorel – Vindheim, Vitík, Vydra, Horák – Ryneš, Souček, Karabec, Sáček, Minchev – Juliš.

Rijeka: Labrović – Vranačić, Haris, Jurišić, Hodža – Obregon, Ampem, Vukčevič, Selahi, Pavlović – Krešić.

Čtvrtý přípravný zápas odehraje Sparta 9. července od 15:00 hod v přímém přenosu proti rakouskému týmu Welfsbergru.  

Čtsa, zdroj: foto, audio, www.sparta.cz