Získá Špotáková patnáctý titul?

Mistrovství České republiky v lehké atletice je přede dveřmi. Tento pátek a sobotu na stadiónu v Hodoníně se představí naši nejlepší atleti nejen o tituly, ale i účast na vrcholných evropských závodech.
V nejedné disciplíně dojde k urputným bojům. Jednou z otázek, které se často objevovaly na středeční tiskové konferenci v Praze, bylo, zda čtyřicetiletá  Barbora Špotáková získá svůj 15. titul. Na Diamantové lize  v Paříži se představila hodem 60.35 m, kterým porazila svou největší konkurentku Nikolu Ogrodníkovou o více než dva metry. Pěkný závod slibuje i soutěž oštěpařů. Olympijští medailisté Vadlejch a Veselý by měli bojovat o medaile, očekává se, zda Vadlejch tentokrát překoná 90 metrovou hranici, což se mu letos podařilo jednou  v Dauhá.
Hodně  vzruchu v bojích o medaile se předpokládá ve všech běžeckých disciplínách, zejména na čtyřstovce. Dojde v ní ke střetu běžců ze skupiny Dalibora Kupy Šorma a Masláka s obhájcem titulu Krskem. Očekávají se časy mezi 45.50. až 46.45 vt. V ženské čtyřstovce  je favorizovaná  mistryně Evropy do 23 let Lada Vondrová, která na závodech v  Kladně zaběhla velmi dobrý čas  51.57 vt.
Se zájmem se očekává první letošní start pod otevřeným nebem halového mistra a  pětinásobného českého rekordmana ve vrhu koulí Tomáše Staňka. Měl dlouhodobé zdravotní problémy. Bude se jeho nejdelší vrh měřit kolem 22 metrů?  Mezi ženami zřejmě bude bez konkurence šestin Markéta Červenková.
Atraktivní budou všechny překážkové běhy, zejména na 400 metrů. Olympijský semifinalista Müller má osobní rekord 49.97 vt. Prolomil hranici 50 vteřin. Měl by to dokázat i v Hodoníně! V ženské čtyřstovce by se měla prosadit Nikoleta Jíchová, která svůj osobní rekord posunula na 55.73 vt.
 V dálce by měl dominovat  Radek Juška, který v letošní sezóně už třikrát překonal osmimetrovou hranici. Jeho nejlepší výkon 811 cm byl na Zlaté tretře v Ostravě. Bude usilovat o svůj sedmý titul.
Velký ohlas  diváků lze očekávat při běhu na 1 500 m, v němž bude startovat odchovanec hodonínské atletiky Filip Sasínek.  Letos zatím z našich mílařů, běžel nejrychleji za 3:36.2 min. Velkého konkurenta, bude mít Sasínek ve Frišovi, který dokáže zaběhnout čas pod 3:40.
Bude se na co dívat, Česká televize přiblíží boje na hodonínském stadiónu v sobotním přímém přenosu od 14:00 hodin.
Čtsa, ph.,