Ligové grémium zvolilo nové členy svých orgánů a schválilo několik změn v Rozpisu soutěží

Předtím než se fotbalová veřejnost dozvěděla rozlosování nadcházejícího soutěžního ročníku, schválily členské kluby LFA na zasedání Ligového grémia několik zajímavých novinek. Od příští sezóny se nebudou mazat žluté karty po třicátém kole základní části, v nejvyšší soutěži se zvyšuje povolený počet náhradníků a ke změnám došlo také v pravidlech pro možné postupy a sestupy s ohledem na tři rezervní týmy ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE.

V průběhu Ligového grémia proběhly také volby na uvolněná místa v orgánech Ligové fotbalové asociace. Po sestupu ústeckého klubů z druhé nejvyšší soutěže opustil po dlouhých letech roli místopředsedy Ligového výboru za F:NL Petr Heidenreich. Jeho pozici zaujal František Jura z klubu 1.SK Prostějov, který zvítězil ve volbě mezi delegáty druhé nejvyšší soutěže. Stejný důvod vedl ke změně na pozici člena Kontrolního výboru LFA za FORTUNA:LIGU, kde Petra Horta ze sestupující Karviné nahradil nově zvolený zástupce Hradce Králové pan Richard Jukl.

Zástupci klubů potom jednoznačně odhlasovali změny v Rozpisu celostátních soutěží, které reagují na sportovní vývoj v nejvyšších patrech českého klubového fotbalu. S ohledem na již tři B týmy mezi družstvy druhé nejvyšší soutěže se kluby usnesly na podrobných pravidlech pro možné varianty v systému postupu a sestupu mezi první a druhou nejvyšší soutěží. Opatření v ligových normách budou nově korigovat případy, kdy by některý z rezervních týmů skončil v konečné tabulce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na některé z prvních tří příček. V principu „B“ družstva umístěná na prvních třech místech se až na několik výjimek do konečného pořadí pro účely postupu do FORTUNA:LIGY nebo účasti v baráži nezapočítávají.

Dalšími změnami v Rozpisu celostátních soutěží bude také zrušení možnosti „vykoupení“ z trestu pro hráče či funkcionáře za opakované žluté karty po skončení základní části FORTUNA:LIGY. Žluté karty si nově budou hráči přenášet do nadstavbové části nejvyšší soutěže s tím, že pokud hráč obdrží v 30. kole čtvrtou, osmou, dvanáctou atd. žlutou kartu, tak obdrží zákaz startu v úvodním kole FINÁLE FORTUNA:LIGY. I nadále bude platit, že hráči a funkcionáři dostanou trest na jedno utkání za každé čtvrté napomenutí v sezóně.

Ve FORTUNA:LIZE budou mít trenéři od sezóny 2022/23 možnost pro povolených pět střídání využít nově až 11 náhradníků na rozdíl od obvyklého počtu sedmi hráčů v minulých letech. Kluby si schválily zajímavou novinku po vzoru některých zahraničních soutěží a také poté, co některé prvoligové kluby musely zainvestovat do vybavení stadionu a zvětšit prostor laviček pro náhradníky a příslušníky družstev. To je také důvodem, proč změna letos nemohla být zavedena i pro druhou nejvyšší soutěž.

Vedle několika dalších drobných úprav ligových norem se kluby také shodly na zpřesnění organizačních pravidel pro vstup členů vedení klubů a jiných osob nezúčastněných na samotném utkání do prostoru hřiště. Nově bude jejich pohyb omezen tak, aby nevstupovali do prostoru hřiště v čase deseti minut před začátkem utkání, po dobu celého zápasu až do uplynutí pěti minut po jeho skončení.

Tisková konference po Ligovém grémiu:

Štěpán Hanuš, Ředitel komunikace a PR, LFA.

Čtsa, audio, foto