Jan Kopecký si z hustopečských vinohradů veze vítězství

Napínavý souboj o celkové vítězství přinesla i letošní Agrotec Petronas Rally Hustopeče. Slavit v cíli mohla posádka Agrotec Škoda Rally Teamu Jan Kopecký – Jan Hloušek s vozem Škoda Fabia Rally2 evo.

Rally Hustopeče opět nabídla kompaktní formát s velkým množstvím šotolinových úseků a již tradičním letním počasím. Letos se poprvé jela jako Memoriál Rudolfa Kouřila, který byl dlouholetým ředitelem soutěže.

Od první rychlostní zkoušky nastalo tradiční přetahování o desetiny mezi Janem Kopeckým a Václavem Pechem s vozem WRC. Souboj byl tak těsný, že při příjezdu do prvního pátečního servisu měli oba soupeři naprosto shodný čas. A jen těsně za nimi byl Filip Mareš, který se tentokrát připojil do napínavých soubojů na špici výsledkové listiny.

Druhé páteční průjezdy se jely již za tmy. Očekávalo se, že rozestupy mezi posádkami se zvětší na 2 minuty, ředitelství soutěže ale nakonec ponechalo jen minutové. Jet rychle za tmy ve zvířeném prachu na šotolinovém úseku může být nebezpečné. „Jednoznačně se přikláním k tomu, aby se na šotolinových rally jelo po dvou minutách pro celé startovní pole z důvodu bezpečnosti. Celý harmonogram včetně dvouminutových intervalů by měl být odsouhlasen již před konáním rally. Chápu frustraci některých posádek z prachu, každopádně čištění šotolinových cest pro první vůz na trati není také úplně snadná věc,“ komentoval rozhodnutí Jan Kopecký. Na poslední rychlostní zkoušce na Václava Pecha najel 6,4 vteřiny a do druhého dne šel s náskokem 5,9 sekundy.

Zdaleka ale nebylo rozhodnuto, protože na posádky čekalo dalších 81 ostrých sobotních kilometrů. A Václav Pech s Filipem Marešem i nadále tlačili Jana Kopeckého s Janem Hlouškem do maximálních výkonů. Po prvních průjezdech se náskok ztenčil jen na 1,3 vteřiny. „Jedeme úplně naplno, takže pokud chceme zrychlit a vedení udržet, musíme trochu změnit nastavení auta,“ svěřoval se v posledním servisu Honza Kopecký.

Změny na autě se okamžitě projevily v zajížděných časech a před poslední rychlostní zkouškou byl náskok znovu více než 6 sekund. Nic na tom nezměnila ani poslední, více než 20 kilometrů dlouhá zkouška, kterou nejlepší tři posádky zajely ve vteřině. Posádka Agrotec Škoda Rally Teamu tak na své „domácí“ soutěži slavila triumf. Pro Jana Kopeckého šlo již o 8. vítězství v Hustopečích, poprvé ale slavil jako jezdec dealerského týmu.

„Bylo to opět velmi náročná soutěž, kdy jsme se přetahovali s Václavem Pechem i Filipem Marešem o vteřinky. Jsem samozřejmě rád, že nám vyšel závěr soutěže a můžeme se radovat z cenného vítězství. Chtěl bych soupeřům poděkovat za krásný souboj. Musím poděkovat i Jardovi Starému a Tomáši Drástovi, protože zvládli skvěle práci špionů. Zapomenout nesmím ani na tým, který znovu dokonale připravil auto, a na moji rodinu,” uzavírá hodnocení hustopečské soutěže Jan Kopecký.

Několik slov přidává i Martin Rada, ředitel AGROTEC Group a vedoucí organizačního týmu Rally Hustopeče. „Ohlasy a spokojenost posádek na cílové rampě mě velice potěšily. Je to ta nejlepší odměna pro celý organizační tým a energie pro organizaci dalších ročníků. V první řadě musím poděkovat svému týmu, který dokázal soutěž uspořádat i bez Rudy Kouřila a na počest Rudy. Bylo to velmi náročné, ale zvládli jsme to. Vítězství Honzy Kopeckého pro Agrotec Škoda Rally Team je pak takovou třešničkou na dortu a jsem rád, že na domácí soutěži se to povedlo.“

Dalším startem pro Agrotec Škoda Rally Team bude Bohemia Rally v Mladé Boleslavi 8. – 10. července.

Agrotec Škoda Rally Team