Pražský baseballový týden

Po dvou letech, kdy byl kvůli covidu Pražský baseballový týden výrazně omezen, se letos nejstarší baseballový turnaj představí v plné síle. Navíc po letech slibuje velmi vysokou kvalitu.

Kromě obhájců prvenství ze Španělska a české reprezentace se na turnaji představí dalších šest výběrů. Dva týmy přijedou ze zámoří, mnoho krajánků přivezou také Řekové a tradičně silný výběr přivede organizace Baseball Jobs Overseas, tentokrát pod názvem Globetrotters. Osmičku pak doplní výběr nejtalentovanějších mladých hráčů z České republiky. Součástí turnaje měl být také výběr Francie, který ale v pondělí účast na turnaji kvůli covidu odmítl. ČBA se podařilo na poslední chvíli najít náhradu v podobě litevského týmu BK Utenos Titanai, jenž je v současné době v ČR, a který posílí hráči z české Extraligy.

„Turnajový titul bude obhajovat Španělsko. Na nejvyšší příčku určitě pomýšlí domácí tým ČR. Všechny tři výběry mají podobné ambice,“ přibližuje předseda České baseballové asociace Petr Ditrich. „Černým koněm turnaje by mohlo být Řecko, které použije hráče na dvojí občanství. V týmu Czech Prospects se sejdou české hvězdy budoucnosti.  Mladí hráči se připravují na ME juniorů v České republice.“

Pro nového manažera českého národního týmu Pavla Chadima bude tento turnaj první větší zkouškou u kormidla. Navíc na domácí půdě před českými fanoušky. „Jsem velmi spokojený s kvalitou týmů, které nás čekají. Asociaci se podařil neuvěřitelný kousek dostat na turnaj 7 takhle kvalitních týmů. Řekové plní Američanů a Španělé s Venezuelci a Kubánci jsou pro nás výzva. Jsem rád, že je můžeme přivítat na turnaji a představit našim divákům,“ říká lodivod českého týmu. Ten se ale musí vypořádat se spoustou zraněných hráčů a český tým navíc také přechází generační obměnou. „Naše síla se špatně odhaduje, máme hodně zraněných, ale určitě se mají diváci na co těšit. Po covidové době bude k vidění nejlepší baseball na českém území,“ dodal Pavel Chadim.

Letos se sice nehraje Mistrovství Evropy, ale v září by se měla hrát kvalifikace na nejprestižnější turnaj World Baseball Classic, který pořádá nejlepší liga na světě Major League Baseball. I proto je letos Pražský baseballový týden velmi důležitou přípravou pro národní tým. „Letos bude každý zápas vyrovnaný a důležitý jako třeba na Mistrovství Evropy,“ říká nadhazovač Ondřej Satoria. „Bude to pro náš tým první ostré vystoupení na turnaji pod taktovkou nového hlavního trenéra. Máme sice pár důležitých hráčů zraněných, ale to nás nezastaví v tom, abychom předváděli kvalitní, konkurenceschopný baseball. Myslím si, že tento turnaj by měl vzbudit zájem každého baseballového fanouška a měl by dorazit a užít si zápasy naživo a třeba nám i zafandit.“ Fanoušci se tak budou moct přidat k nově vznikajícímu fanklubu české reprezentace, který by se měl poprvé oficiálně sejít právě na tomto turnaji.

Celý turnaj se odehraje na hřištích Eagles Praha a Tempo Praha a fanoušci jej budou moct sledovat nejen přímo na tribunách, ale i na streamovací platformě staylive.io. Utkání národního týmu bude vysílat také ČT Sport Plus. 

Rozpis základních skupin turnaje tak zůstává stejný. https://pbw.baseball.cz/clanek-9377/francii-nahradi-litevsky-bk-utenos-titanai

Fotogalerie z PBT 2021  https://fotobanka.baseball.cz/f1068915728

Evženie Votinská, Czech Baseball Association