Česká fotbalová reprezentace podlehla Portugalsku

Česká reprezentace nedokázala přehrát ve třetím utkání Ligy národů v Lisabonu domácí Portugalsko a prohrála 0:2. Český tým si v průběhu zápasu vypracoval několik gólových šancí, přesto inkasoval během pěti minut v prvním poločase dva góly.  
Trenér Jaroslav Šilhavý provedl tři změny po remíze doma se Španělskem. Na postu brankáře nahradil Jindřich Staněk, Tomáše Vaclíka. Do zápasu nastoupili Adam Hložek a Milan Havel místo Jakuba Peška a Jaroslava Zeleného.
Rovněž portugalský trenér udělal v základní sestavě čtyři změny, zejména do zápasu nastoupil kapitán Cristiano Ronaldo, který chyběl v předchozím zápase Ligy národů se Švýcarskem.  
Domácí hráči začali utkání velice aktivně a důrazně a po rychlých kombinacích,  několikrát zahrozili, ale jakýkoliv pokus o vedení hned v úvodu, ale český tým jejich snahu bez velkých problémů odvracel, přesto po získání míče a chybě domácího celku odpověděli v rychlém protiútoku. Do první šance se dostal Ondřej Lingr, jenže jeho střela z hranice velkého vápna proletěla těsné kolem pravé tyče. Na druhé straně, střela Nevese z velkého vápna, skončila nad brankou.
Od 17. minuty se Češi z neustálého tlaku dostali a po přenesení hry na polovinu domácího týmu do šance, kdy přihrávka Lingra před velkým vápnem našla Kuchtu, jeho následný centr našel Coufala, ten přihrál míč volnému Sadílkovi, který neváhal a  jeho střela bez přípravy, proletěla nad břevnem. Ve 24. minutě po chybné rozehrávce se dostal Ronaldo do brejku, jeho snahu o vedení, zlikvidoval obránce Zíma, míč skončil v rukavicích brankáře Staňka.
V 31. minutě se mohli Češi radovat z vedení, Lingr našel na levé straně velkého vápna nabíhajícího Kuchtu, ale následnou střelu z blízka vyrazil domácí brankář na rohový kop.  Po dvou minutách hry, se konečně dočkaly domácí hráči vedoucí branky, když se z pravé strany vápna, trefil Cancelo umístněnou střelou do sítě, podél padajícího brankáře Staňka 1:0.
V závěru prvního poločasu v 38. minutě se radovali domácí podruhé, po dvou rychlých přihrávkách za českou obranu se trefil Guedes, který nedal brankáři Staňkovi žádnou možnost míč vyrazit, přestože se snažil.
Do druhého poločasu udělal trenér Šilhavý tři změny. Do zápasu již nenastoupil  Havel, Lingr a Kuchta, které vystřídal Jemelka, Pešek a Jurečka, který se po brejku,  patnácti minutách, z poloviny hřiště, dostal do vyložené gólové šance, společně s Hložkem a Zímou, jenže následná střela z dvaceti metrů skončila na boční síť.
Na druhé straně se blýskl hezkým zákrokem brankář Staněk, jenž vyrazil z velkého vápna střelu Joty na rohový kop. Následně odvrátil v pádu střelu Ronalda.
V závěrečných minutách dochází k dalšímu střídání, do hry přišel nováček Adam Vlkanov, pro kterého to byla premiéra v dresu národního týmu. Češi se ještě snažili o zkorigování nepříjemného skóre, případně o vyrovnání a otočit výsledek, což se bohužel nepodařilo, neboť domácí defenziva byla k nepřekonání. V 86. minutě mohl Adam Vlkanova po hezké akci skórovat, zároveň se radovat z prvního gólu, jenže trefil boční síť.
Trenér Jaroslav Šilhavý, Michal Sadílek, Václav Juračka, Jakub Brabec po utkání:
Český tým ve třetím elitním utkání, nakonec prohrál s Portugalskem 0:2. V neděli se střetne ve čtvrtém odvetném zápase se Španělském v Málage.  
Liga národů – skupina A2
Portugalsko – Česko 2:0 (2:0)
Branky: 33. Cancelo, 38. Guedes. ŽK: Carvalho, Ronaldo, Leao, Cancelo – Souček, Matějů. Rozhodčí: Jug – Žunič, Vidali (vš. Slovinsko). Diváků: 140 000.
Portugalsko: Diogo Costa – Joao Cancelo, Pepe, Danilo, Guerreiro – Gonzalo Guedes (88. Palhinha), William Carvalho (68. Bruno Fernandes), Rúben Neves (88. Moutinho) – Ronaldo, Jota (80. Leao), Bernardo Silva (68. Vitinha).
Česko: Staněk – Zima, Brabec, Matějů (80. Král) – Coufal, Souček, Sadílek, Havel (46. Jemelka) – Lingr (46. Pešek), Kuchta (46. Jurečka), Hložek (73. Vlkanova).
Tabulka skupiny A2
1. Portugalsko 3   2   1  0   7:1  7
2.Španělsko  3   1   2   0   4:3   5
3.Česko  3   1   1   1   4:5   4
4.Švýcarsko  3   0   0   3   1:7   0
Čtsa, kc, audio, zdroj, foto: www.fotbal.cz