Česká reprezentace vstoupila do Eura remízou s Francií, prosadil se debutant Novotný

Košice – Objevil se v nominaci až na poslední chvíli. Jindřich Novotný ze Staropramenu Praha nahradil v kádru pro mistrovství Evropy v malém fotbale zraněného Ondřeje Moučku z Baníku Ostrava. V úvodním utkání české reprezentace proti Francii dostal Novotný příležitost až ve druhém poločase a odvděčil se za ni vedoucí brankou. Francie ovšem v nastavení srovnala a duel v košické Steel Areně skončil remízou 1:1.

Novotný před rokem vybojoval v ukrajinském Kyjevě stříbro na mistrovství světa do 23 let, teď si odbyl debut v reprezentačním A týmu a hned skóroval. Přitom mu je stále teprve dvacet let. „Moc jsem si zápas užil, je to obrovská čest dát gól za Českou republiku na takovém turnaji,“ radoval se.

Národní tým ovšem cestu za obhajobou zlata z posledního mistrovství Evropy, které už před čtyřmi lety hostil ukrajinský Kyjev, zahájil remízou. „Přijímáme ji těžce, chtěli jsme vyhrát, bohužel se nám to nepovedlo. Bod bereme, ale tři by byly samozřejmě lepší,“ hlesl pražský forvard.

Novotný se prosadil hlavou po centru Miroslava Vernera ve 41. minutě, ovšem v nastavení po krásné individuální akci srovnal francouzský šikula Skander Schiaib. „Myslím si, že nám scházely přesnější balony, rychlejší přechod a důraz v zakončení,“ podotkl Novotný. V závěru utkání už v české brance stál brněnský gólman Dominik Kunický, který vystřídal zraněnou jedničku Ondřeje Bíra.

Také úvodní zápas základní skupiny E mezi Srbskem a Moldavskem skončil 1:1, takže všechny týmy jsou na tom stejně. Česká reprezentace se v neděli od pěti hodin odpoledne střetne ve druhém duelu s Moldavskem opět před kamerami ČT sport. „Moldavsko jsme viděli, hodně by na něj měla platit naše aktivita a hra s brankářem, samozřejmě musíme proměňovat šance,“ dodal Novotný.

Česká republika – Francie 1:1 (0:0)

Branky: 41. Novotný – 50.+1. Schiaib. ŽK: Hakl,  Pospiš, Mařík – Trabelsi.

Česká republika: Bíro (Kunický) – Macko, Jelínek, Presl, Doubravský, Pospiš – Hakl, Verner, Paděra, Mařík (C), Sodoma – Rosůlek, Novotný, Levčík.

Francie: Brunet (Asselineau) – Kistohurry, Hasani, Arezki, Trabelsi, Landi – Schiaib, Arthaud, Le, Bouvet, Delhaye – Ca.

Jaroslav Kára PR, foto: Petr Zozulak,

Jaroslav Káre PR, foto: Petr Zozulak https://drive.google.com/drive/folders/1tg6-BCScieitfj_tjM6n5RvBZl7KCFff,