Češi se střetnou v prvním utkání Ligy národů se Švýcarskem

Česká fotbalová reprezentace přivítá v pražském Edenu ve čtvrtek ve třetím ročníku Ligy národů ve skupině A Švýcarsko účastníka Mistrovství světa v Kataru.

 Trenér Jaroslav Šilhavý informoval na dnešní tiskové předzápasové konferenci, že nominoval do dalších dvou zápasů, proti Španělsku a Portugalsku dost silný tým, který má velké předpoklady, udržet se ve skupině A, přestože se musí obejít bez řady opor, včetně nejlepšího útočníka a Fotbalistu roku 2021 Patrika Schicka.

Český tým se kvalifikoval do elitní skupiny A po předloňském zaslouženém vítězství ve skupině B2. Liga národů nahrazuje přípravné zápasy a všem týmům dává opět šanci postoupit na mistrovství Evropy, případně světa. Celkem bylo nominováno do kvalifikace dvanáct reprezentačních celků, které se, ale nedostanou na Euro 2024 do Německa, takže budou hrát ještě play off o tři místa o účast na světovém šampionátu. Z kvalifikace se zúčastní ještě první dva týmy. Český tým, ale figuruje v elitní skupině  A, takže má velkou naději, odehrát ještě play off.

Český tým po utkání se Švýcarskem přivítá ještě v neděli 5. června v Edenu finalistu druhého ročníku Španělsko. A 9. června se střetne s vítězem prvního ročníku, na půdě Portugalska, 12. června se představí v odvetě ve Španělsku.

Dle zástupců médií a trenérů, by mělo být Švýcarsko papírově silným soupeřem, to znamená, že bude pravděpodobně čtvrteční zápas klíčový. 

Václav Černý, nováček Adam Lukanova on- line konference:

V posledním vzájemném utkání vyhrál český národní tým v Basileji nad Švýcarskem na evropském šampionátu v roce 2008 1:0.

Trenéra Šilhavého hodně mrzí, že nemá k dispozici nejsilnější možný tým. Ze zdravotních důvodů mu chybí deset stabilních hráčů, včetně dvou opor, kanonýr Schick a velice aktivní záložník Antonín Barák.

„Čekají nás silnější soupeři z nejvyššího evropského výběru, takže Liga mistrů je na vysoké reprezentační úrovni. Tyhle zápasy jsou svátek pro všechny příznivce fotbalu, je mě dost líto, že nemůžeme v současné době nominovat co nejsilnější tým,“ řekl Šilhavý.

Tomáš Vaclík, trenér Jaroslav Šilhavý, tisková konference před utkáním:

„Věřím tomu, že kluci v nominaci, se dokážou porvat o vítězný výsledek a zároveň předvést aktivní a dobrý fotbal,“ dodal trenér Šilhavý, který má prodlouženou smlouvu na nadcházející kvalifikační soutěž o Euro 2024 v Německu.

Švýcaři již hráli v předchozích dvou ročnících Ligy národů, elitní skupinu, kdy v premiéře se probojovali až do semifinále. Na mistrovství Evropy a světa je jejich cíl, dostat se do čtvrtfinále. „Pochopitelně chceme zůstat v nejvyšší evropské a světové soutěži, ale máme velmi těžkou skupinu. Jsme si vědomi, že v českém týmu jsou určité hráčské zdravotní absence, přesto ale mají hráče, kteří jsou rovněž  kvalitní,“ řekl trenér Murat Yakin na tiskové konferenci.

Trenér Yakin má k dispozici nejsilnější možný tým. Naopak český trenér se ještě rozhoduje, opět hrát systém s třemi stopery, který zvolil v březnu ve Švédsku, kde Češi prohráli a následující utkání s Polskem, ale nehráli a tím nepostoupili na světový šampionát. V následné přípravě ve Walesu remizovali 1:1.

Jubilejní 50. utkání za reprezentační „áčko“ si může odchytat a připsat brankář Tomáš Vaclík, který fotbalově působí ve Švýcarsku, takže většinu hráčů soupeře, dle výkonnosti dobře zná.

Zápas začíná ve čtvrtek ve 20:45, zatím není vyprodáno. Bilance českého týmu je příznivá, když devětkrát za sebou doma neprohrál.

Fortuna fanpark nabídne čtyřdenní fotbalovou zábavu, diváci mohou vyzkoušet Kartu fanouška

Čtsa, kc, audio, foto,