Tým AIK Stockholm s českým bowlerem Jaroslavem Lorencem jen těsně nepostoupil do elitní švédské ligy.

Sen o postupu do nejvyšší švédské bowlingové ligy Elitserien se nenaplnil. AIK Stockholm s českým bowlerem Jaroslavem Lorencem bojoval do poslední kuželky, ale postup mu v baráži těsně unikl. 
Český hráč netajil zklamání. „Všichni jsme momentálně velmi zklamaní, že se nám nepodařilo postoupit. Byl to velmi vyrovnaná série, kdy se rozhodovalo až v posledních hodech třetího zápasu. Celou sérii jsme si pokazili již v tom prvním, během prvních dvou jsme dali soupeři zbytečně několik bodů a vedli jen 6:4 místo toho, aby to bylo třeba 9:1. Soupeř ten zápas poté otočil a po naší výhře ve druhém se pak šlo do toho smolného třetího, který jsme prohráli 9:11. Máme za sebou velice dobrou sezónu a o to větší škoda je, že se nám ji nepodařilo proměnit v postup.“
Švédsko je jednou ze světových bowlingových velmocí, a to se odráží i na kvalitě jejich domácích soutěží. Družstvo AIK Stockholm zabojuje znovu příští rok. Tým posílí další český hráč, nadějný mladý bowler Lukáš Jelínek.
Více informací a výsledky:
https://bits.swebowl.se/match-detail?matchid=3238401
https://bits.swebowl.se/match-detail?matchid=3238404
https://bits.swebowl.se/match-detail?matchid=3238407
Hi-res fotky a videa: www.uschovna.cz/zasilka/YHSZRR5Y8JC6GJGK-WXV
Lukáš Jelínek
Jmenuji se Lukáš Jelínek, je mi 18 let, pocházím z Prahy a bowlingu se věnuji téměř polovinu svého života. Bowling jsem dříve nebral jako sport, s rodinou jsme párkrát do měsíce zahráli, ale nenapadlo mě, že je to také velmi složitý a fyzicky náročný sport.
Od prvního trenéra, který se mi věnoval, ušla dlouhá cesta a nyní téměř pět let trénuji u trenéra a výborného hráče Jana Macka, který se mi usilovně věnuje a troufám si říci, že bez něj bych nebyl tam, kde jsem. Můj styl je hod obouruč a bez palce, díky čemu můžu hrát rychleji a dokážu dosáhnout vyšších otáček u odhozené koule. U tohoto stylu je ale náročnější přesnost hodu, takže se musím stále intenzivně věnovat tréninku. 
Bowling trénuji zpravidla 2x týdně a několikrát do měsíce hraji nějaký turnaj nebo ligu. Bowling je dost zajímavý a především individuální sport. Hrají se ale i týmové soutěže, a to jak junioři, tak i dospělí. 
Sportovní bowling hraji více než sedm let. Mým prvním sportovním turnajem a úspěchem bylo druhé místo na Mistrovství juniorů regionu v roce 2014. Mezi moje největší úspěchy řadím několik titulů Mistra republiky juniorů, a to jak mezi jednotlivci, tak ve dvojicích i v týmech. Mám medaile i z Mistrovství republiky dospělých. V roce 2019 jsem se umístil na Mistrovství Evropy juniorů ve Vídni na 3. místě. V roce 2020 se mi podařilo zvítězit na mezinárodním turnaji BNC Masters v Bratislavě. Největším mým úspěchem je druhé místo na srpnovém turnaji Ballmaster Open ve Finsku. Byl to skvělý zážitek a získal jsem spoustu cenných zkušeností . Velmi mě pomohla podpora jak od trenéra a českých spoluhráčů ve Finsku, tak i od fanoušků bowlingu v České republice. Doufám, že takto budu moci reprezentovat i nadále. 
Bowling ale není jediný, čemu se věnuji, téměř dva roky chodím do posilovny, což beru jako skvělé odreagování. Posilovna mi také pomáhá udržovat dobrou fyzickou kondici, která je u sportovního bowlingu potřeba.
Lukáš Jelínek studuje gymnázium Elišky Krásnohorské v Praze 4 – Michli. Letos je ve 4. ročníku a čeká ho maturita. Velké poděkování patří škole, která mu během studia vycházela vstříc a letos mu umožnila individuální studijní plán.
Bydli v Praze 10 – Michle – Bohdalec a je rodilý Pražák. Kromě bowlingu, posilovny a školy mu nezbývá příliš času na další aktivity. Mezi jeho zájmy patří plavání, jízda na kole. V mladším věku hrál závodně šachy, které si dodnes rád zahraje se svými bowlingovými spoluhráči. Přestože je jeho otec úspěšný jachtař, na plachetnici nejezdí, raději má lodě, na kterých může pádlovat…

Rozhovor s Jaroslavem Lorencem, úspěšným českým bowlerem
V kolika jsi začal s bowlingem, jak jsi se k bowlingu dostal? 
Myslím, že jsem začal v jedenácti letech. Začal jsem asi klasickým způsobem, zašel jsem s rodiči na bowling, bavilo mě to a tak jsem si našel dětský turnaj, umístil se a už mě to nepustilo.
Jaký je Tvůj největší bowlingový úspěch, čeho si ceníš? 
Rozhodně si nejvíce bronzové medaile z Mistrovství světa 2021, ale jsou i další úspěchy na které jsem velmi pyšný, například zlatá medaile z ECC 2016 v Olomouci nebo všechna má pódiová umístění na Evropské tour.
Jsi českým rekordmanem, pokud jde o počet zahraných maximálních náhozů, tedy třístovek. Tu poslední jsi zahrál zrovna ve švédské lize. Jak je těžké hodit perfect game? Jak ceněný je to bowlingový výkon? 
Těžké to rozhodně je, člověk k tomu občas potřebuje i trochu štěstí, protože kolikrát je rozdíl mezi strikem a devítkou o centimetrech, možná milimetrech, a co si budeme povídat, téměř každý hodí ve hře aspoň jeden hod, který není úplně perfektní. navíc je to hodně i o psychice, proto je s přibývajícími třístovkami každá další o trochu lehčí. Určitě je to ceněný výkon. Já osobně si ale ještě víc cením toho, že jsem jediný Čech, kterému se povedlo hodit 600 (dvě třístovky za sebou).
Kde jsi hrál nejdál? Nebo v nějaké zajímavé destinaci? 
Pokud správně počítám, tak nejdále jsem hrál v Tokiu. Mezi nejzajímavější destinace bych zařadil určitě již zmíněné Tokiu, potom Indonésii, Las Vegas a hraní pod širým nebem na Expu v Dubaji.
Hráči hrají s vlastními bowlingovými koulemi. Kolik jich vlastníš, proč jich je tolik a kolik si jich vozíš na ligu nebo turnaj? 
Já jsem od roku 2020 pod smlouvou se značkou Storm, takže jsem velmi dobře zásobován, momentálně mám okolo 30 bowlingových koulí. Tak hodně jich mám, protože bowling je jedním ze sportů, kde vybavení hraje velkou roli. To, jak koule zatáčí, určuje kromě hráče typ jádra koule a její povrch. Každá koule na dráze zatáčí trochu jinak a tak je vhodná na jiné typy drah nebo mazání. Na turnaje jich ale tolik nevozím, podle informací, které získám před turnajem, jich s sebou beru většinou šest.
Jak jsi se dostal do švédské ligy? Jak dlouho tam hraješ? Má český hráč šanci prosadit se v takto kvalitní lize?
S manažerem týmu AIK Stockholm Ianem Robinsonem se znám již dlouho ještě z dob, kdy jezdil na Czech a Slovakia Open. Když AIK spadlo z Elitserien do Allsvenskan, tak se mi ozval, jestli bych za ně nechtěl hrát, protože se chtějí co nejdříve probojovat zpět. Švédsko je jednou ze světových bowlingových velmocí, a to se odráží i na jejich domácí soutěži. Podle mě je švédská liga tou nejkvalitnější v Evropě a určitě nejsem s tímto názorem sám.
Jakou úroveň má český sportovní bowling?
Český bowling ušel za posledních pár let obrovský kus cesty. Před deseti se na mezinárodní soutěže jezdilo ještě jako na výlety za zkušenostmi, nyní již můžeme bojovat o medaile na jakémkoli mistrovství. Je skvělé, že se nám tu sešla skvělá generace hráčů, kteří jsou stále ještě mladí a na nejvyšší budou moci hrát klidně dalších deset let a doufejme, že se bude dařit je doplňovat dalšími mladými talenty, o které si myslím, že nemáme nouzi. Bowling je v Česku stále ještě mladý sport  a je skvělé, že se nám daří konkurovat státům, které na top úrovni hrají možná více jak dvojnásobek času, co bowling v Česku vůbec existuje.
Zdroj: Česká bowlingová asociace
www.czechbowling.cz
Eva Skořepová, PR manažerka České bowlingové asociace