Češi překvapivě s Rakouskem prohráli

Pátý hrací den na mistrovství světa měl několik překvapení. V Helsinkách se Dánové nakonec radovali z výhry s Itálií, když do posledních závěrečných minut dokázali udržet jednobrankové vedení. Velké překvapení se zrodilo v Tampere mezi Českem a Rakouskem. Rakušané nakonec vyhráli nad favoritem po samostatných nájezdech, výhru zařídil Peter Schneider. Večerní zápasy ale neměli žádné překvapení. Švýcaři v Helsinkách, porazili v závěru Kazachstán. Švédové v Tampere nedali, Británii žádnou šanci, která pravděpodobně sestoupí.
Zápas měl favorita, českému týmu se to potvrdit, ale nepodařilo. Rakušané se opět nepříjemně trápili, jako předtím Spojené státy, nakonec se dočkali a spokojili s bodem za prohru v prodloužení.
Češi se ujali vedení v 8. minutě, Stránským, jenže jeho branka byla nakonec zrušena, na základě připomínky obou trenérů. Přesto Češi slavili, v 18. minutě skóroval Roman Červenka, který si připsal, svůj sedmý bod na turnaji.
Češi se s jednobrankovým vedením nakonec, v dalším průběhu spokojili, což bylo vidět, do závěrečné sirény. Půl minuty před koncem zápasu se radovali  Rakušané, kdy odražený puk na brankovišti tečoval do branky Brian Lebler a zápas pokračoval v prodloužení. Gól nepřišel a tak se muselo rozhodnout o vítězi, po samostatných nájezdech. Jediný úspěšný nájezd, proměnil v závěru Peter Schneider, Rakousko se radovalo, neboť si připsali první výhru na světovém turnaji.
Skupina B: Česko – Rakousko 1:2 po náj. (1:0, 0:0, 0:1 – 0:0)
Branky a nahrávky: 18. Červenka (Blümel) – 60. Lebler (Heinrich, Schneider), rozh. náj. Schneider.
Výsledky na mistrovství světa:
Skupina A: Švýcarsko – Kazachstán 3:2 (0:0, 2:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 24. Malgin (Kurashev, Siegenthaler), 35. Simion, 56. Herzog (Ambühl) – 46. Blacker, 58. Orechov (Michajlis, Valk)
Skupina B: Švédsko – Velká Británie 6:0 (5:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Asplund (Kellman, Dahlin), 8. Nordström (Larsson, Bemström), 11. Bengtsson (Bromé), 14. Dahlin (Pudas, Bengtsson), 20. Asplund (Kellman, Dahlin), 54. Bengtsson (Lang, Tömmernes)
Skupina A: Itálie – Dánsko 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 39. Petan (Hannoun, Miglioranzi) – 16. Ehlers (Blichfeld, Bau Hansen), 42. Bau Hansen (Meyer).
 
Čtsa, kc., foto: www.ceskyhokej.cz/