Obhájce titulu je zatím mimo postupové pozice

Draci Brno jsou i po dohrávkách s Technikou stále neohroženě ve vedení v základní části baseballové Extraligy. Dvěma výhrami nad Eagles si pomohlo Tempo a postoupilo na 2.místo. Rozjeté Nuclears zastavili Hroši Brno. Mimo postupové pozice do TOP6 jsou Arrows Ostrava a Technika Brno.

Zabojovat budou muset obhájci titulu z Arrows, kteří mají za sebou prohranou sérii 0-3 s Třebíči, na kontě pouze 2 výhry a před sebou sérii s Eagles Praha.“Našim cílem je získat tři výhry, které pro nás budou důležité pro nadcházející série,“ říká mladá naděje z Krče Matyáš Trčka a pokračuje: „Arrows se zatím moc neprosadili na pálce, ale z minulých let víme, že jsou schopní dobře pálit. Důležité je, abychom pálili my a poprali se s jejich nadhazovači, což nebude lehké.“ Arrows získali během posledních 5 let celkem 4 tituly, avšak začátek letošního extraligového ročníku je nezastihl v dobré rozpoložení. „Momentálně už pro nás prakticky začíná play-off baseball a je nejvyšší čas zlomit tuhle naši černou sérii,“ burcuje vnitřní polař Arrows Martin Šmoldas.
Draky čeká po Technice další brněnský tým, tedy Hroši. Ti mají za sebou dvě prohrané série, ale ve středu získali v Třebíči svou pátou letošní výhru. S Draky jich zatím v ZČ získali historicky pouze pět a každá další by se jim v rozehrané soutěži pro upevnění jistoty TOP6 určitě hodila. Draci ale zatím v sezóně nezaváhali, a i nepříliš dobře rozehrané zápasy dokázali získat ve svůj prospěch. Mezi TOP10 pálkaři jich mají hned šest, a jejich oddílový pálkařský průměr je skvělých .371.

Technika Brno sehrála s Draky dobré zápasy. Nedosáhla však nakonec ani na jednu výhru a nyní se bude snažit vylepšit své postavení v sérii s Nuclears. „Třebíč je na koni. Máme šanci sérii vyhrát, musíme se ovšem poučit z předešlých chyb, což se nám od začátku soutěže nedaří. Tak třeba teď nastane ta očekávaná změna,“ věří hrající trenér brněnského týmu Matěj Menšík. Nucelars přehráli Arrows a zapsali si šňůru pěti výher, kterou jim ve středu přerušili Hroši. Přesto je trenér týmu Jeff Barto s dosavadními výkony svých svěřenců relativně spokojený: „Líbí se mi naše šance a neustále hrajeme kvalitní baseball. Naše obrana je v pohodě, ale útok se musí probudit.“
Dva úspěšné týmy z posledních kol, tedy Hluboká a Tempo jsou dalšími soupeři pátého extraligového kola. Sokol se mohl v dosavadních kolech spolehnout na výkony nadhazovače Jamese Boyce, který se stal dvakrát v hlasování fanoušků Nadhazovačem týdne. Boyce však již Česko opustil a odletěl do týmu Sussex Miners v New Jersey. Tým nově angažoval kolumbijského nadhazovače Guardiu Villa Kermina, by se měl představit na kopci už tento víkend. Tempo chce letos prolomit brány semifinále a v základní části se mu zatím daří. Má za sebou sérii tří výher, začátkem týdne si poradilo s Eagles. „Mám radost z vyhrané série a nyní jsme ready na Hlubokou,“ okomentoval situaci před víkendem krátce a jasně trenér Lubomír Čuhel.

Soupeři pátého kola
Draci Brno – Hroši Brno
Arrows Ostrava – Eagles Praha
Nuclears Třebíč – Technika Brno
Sokol Hluboká – Tempo Praha.
Aktuální tabulka https://extraliga.baseball.cz/tabulka
Evženie Votinská, Czech Baseball Association