Extraligové finále dokazuje, jak klíčová je v play off bojovnost

  1. dubna 2022 – Už teď je jasné, že se finále hokejové extraligy natáhne nejméně na šest zápasů a klidně vzhledem k dosavadní vyrovnanosti může rozhodnout až sobotní sedmé utkání. Téměř po každém duelu trenéři i hráči mluví o bojovnosti jako o klíčovém faktoru, který vede k vítězství. A jejich slova potvrzuje také statistika Radegast Index, která v play off zohledňuje právě bojovnost týmů.
A ve finále zatím stoprocentně platí, že celek, který si v zápase připsal víc RI bodů, také vyhrál (v celém play off je to 45 z 50 zápasů). A třeba druhý a třetí duel, které mezi Třincem a Spartou skončily o jediný gól, nabídl díky RI možné vysvětlení úspěchu. Sparta ve druhém mači (vyhrála ho 2:1) měla dvakrát víc zblokovaných střel (16:8), Třinec ve třetím (vyhrál 3:2) dokonce pětkrát víc bloků (20:4)!
Velkou roli hrají i výrazní bojovníci na ledě. Lídrem mezi jednotlivci v RI je třinecký obránce Tomáš Kundrátek se 44 body, přičemž 32letý hráč prokazuje svou komplexnost tím, že zatím zblokoval 23 střel (třetí nejvyšší počet) a – což je pro kouče Varaďu zřejmě klíčové – byl u jediného inkasovaného gólu při hře 5 na 5! Hraje v reprezentační formě, podobně jako jeho parťák David Musil (40 RI bodů), který rovněž má jediný mínusový bod ve statistice +/- bodů a v play off vévodí, jak velí rodinná tradice Holíků a Musilů, statistice rozdaných hitů (16). Zajímavé je, že oba obránci mají před sebou poslední zápasy za Oceláře, neboť Kundrátek má podle všeho namířeno do Brna a Musil do Pardubic.

Ale i Sparta má na ledě ostré bojovníky. Obránce Tomáš Dvořák už v play off zblokoval 25 střel, nejvíc z finalistů. A David Němeček uštědřil soupeřům 14 hitů. Ovšem pozor – tvrdí hoši nejsou jen mezi beky. Útočník Aaron Chmielewski (Třinec) už má 16 hitů, tedy stejně jako lídr Musil. Sparťan Roman Horák zase obětavě zblokoval 16 střel!
Teď je ale před všemi aktéry závěrečný týden, jenž rozhodne, kdo se dotkne blyštivého Masarykova poháru a je jasné, že bojovnost na ledě sehraje veledůležitou roli.
Statistiku Radegast Index můžete sledovat na www.radegastindex.cz.
Tomáš Klečka, Concept One, a.s.
Čtsa, foto: www.sportovnizurnal.cz