Baseballová Extraliga začíná

Další ročník baseballové Extraligy je za dveřmi. Již v pátek 1. dubna se představí hráči na hřištích posledních dvou finalistů, tedy Arrows Ostrava a Draků Brno. Extraliga se letos hraje nově v osmi účastnících, týmy čeká základní část, TOP6 a od semifinále play-off. Nového mistra bychom měli znát nejpozději v neděli 28.8.2022, novinkou jsou zápasy o umístění, tedy o 3. a 5. místo.
Podle informací z týmů jsou všichni hráči dobře připraveni, zimní příprava se vydařila, reprezentantům připravujícím se na domácí Mistrovství Evropy v roce 2023, určitě pomohl Spring Training na Tenerife. Titul obhajují Arrows Ostrava, nováčkem soutěže je Technika Brno. “Doufám, že jsme se probudili z noční můry a poté, co jsme spadli dno, už budeme jen stoupat vzhůru. Letošní ročník bude pravděpodobně nejsilnější za celou historii Extraligy,“ říká před hrající trenér Techniky a také reprezentant Matěj Menšík. Z loňských účastníků chybí Kotlářka Praha, Olympia Blansko a Blesk Jablonec, kteří budou startovat v První lize.
Velmi živo bylo mezi kluby v přestupním termínu. Nejlepší polař sezóny 2021 Petr Čech přestoupil z Arrows do Hrochů Brno. Eagles získali z Kotlářky Daniela Padyšáka, Sokol Hluboká rovněž z Kotlářky Petra Sílu a Scotta Mulhearna. I Tempo Praha sáhlo do sestoupivšího pražského týmu a podepsalo reprezentanta Filipa Smolu. Velkou událostí je určitě start Martina Červenky, odchovance Kotlářky, v dresu Eagles Praha, který hrál Extraligu naposledy v roce 2020 a vloni na podzim byl jen krůček od startu v MLB. „Ambicí je určitě útok na titul. Eagles mají relativně mladý tým, ale věřím, že pro mě nebude problém zapadnout,“ řekl reprezentační chytač pro klubový web. Do soutěže míří také další kvalitní cizinci, jedním z nich je např. australský reprezentant Jon Kennedy, který má za sebou čtyři sezóny v systému MiLB a také start na turnaji World Baseball Classic, a jehož přivedli Hroši Brno. V Extralize zůstávají i loňské zahraniční hvězdy Ryan Johnson v Nuclears Třebíč, nadhazovači Parsons a Boyce na Hluboké, Eugene Helder v Dracích a Tyler Smith, jenž přestoupil z Arrows do Hrochů.
Někteří hráči však svou kariéru také zakončili. Nejvíce odchodů zaznamenali Draci Brno, kde nemohou počítat se službami svých dřívějších opor, nadhazovače Radima Chrousta a také univerzála Martina Schneidera. Přesto je trenér Hynek Čapka před sérii s Eagles Praha optimistický: „Bude to velký boj, utkání s Eagles jsou vždy vyrovnaná, ale jsme připraveni a doufám, že minimálně v domácích zápasech urveme vítězství.“ Eagles, vloni bronzoví, budou postrádat Matěje Hejmu a Michala Zýmu. „Věřím, že sezóna bude stejně povedená jako vloni. Pokaždé hraji na titul, doufám, že to letos zlomíme,“ netají se vysokými cíli trenér Vladimír Chlup.
I další týmy hlásí ambice na postup do semifinále. Po první medaili od roku 2004 touží Tempo Praha, které čeká v prvním kole obhájce titulu z Ostravy: „Chceme být silní v semifinále, už jsme prokázali, že místo v TOP6 máme a musí se tam s námi počítat, a snad se podíváme i do Czech Series“ říká manažer týmu Lubomír Čuhel.
Všechna tkání bude možné sledovat prostřednictvím komentovaných streamů na webu tv.baseball.cz. V základní části, která končí již 15. května, hrají týmy třikrát každý s každým, přičemž během víkendových utkání hrají vždy se stejným soupeřem.
Soupeři prvního kola:
Draci Brno – Eagles Praha
Arrows Ostrava – Tempo Praha
Sokol Hluboká – Technika Brno
Hroši Brno – Nuclears Brno.
Všechna utkání budou stremována a je možné je sledovat na https://tv.baseball.cz/
Další informace najdete v příloze a také na speciálním webu https://extraliga.baseball.cz/
Autorem fotografie je Jan Beneš
Další podrobnosti o přípravách jednotlivých týmů najdete v našem speciálním extraligovém vydání magazínu Showtime
https://www.youtube.com/watch?v=3yqzu2iALF8
Extralize je věnován také poslední podcast z projektu On_Deck
https://baseballczech.podbean.com/e/31-dil-on_deck-extraligovy-special-s-honzou-jabrockym-a-jirim-vlachem/
Evženie Votinská,  Czech Baseball Association