ROZHODNUTÍ PŘEDSEDY DK ELH – J. ONDRÁČEK (ČESKÉ BUDĚJOVICE), A. CAMARA (PARDUBICE), L. ŠMÍD (LIBEREC)

Předseda disciplinární komise ELH Viktor Ujčík se na základě podnětu klubu HC Dynamo Pardubice zabýval zákrokem hráče Jiřího Ondráčka na protihráče Jana Koláře v utkání HC Motor České Budějovice – HC Dynamo Pardubice, které se hrálo 22. 3. 2022.
Po prostudování videozáznamu shledal, že zákrok byl veden na protihráče, který o pohybu soupeře věděl a snažil se střetu čelit prudkým zabržděním a zapřením na levé brusli. Za rozhodující označil předseda komise skutečnost, že zákrok byl veden ve vysoké nájezdové rychlosti, hráč při něm se značnou intenzitou zatlačil do protihráčových zad a že k ataku došlo ve velmi nebezpečné vzdálenosti od hrazení.
Předseda disciplinární komise ELH proto zákrok vyhodnotil jako vražení na mantinel a hráče Jiřího Ondráčka (HC Motor České Budějovice) potrestal nepodmíněným zastavením činnosti na jedno soutěžní utkání
Záznam zákroku najdete na https://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/20213222?autostart=true.
Předseda disciplinární komise ELH se ve zkráceném řízení zabýval na základě podnětu klubu HC Motor České Budějovice rovněž zákrokem hráče Anthonyho Camary na protihráče Lukáše Pecha ve stejném utkání a na základě podnětu klubu HC Sparta Praha zákrokem hráče Ladislava Šmída na protihráče Miroslava Formana v utkání HC Sparta Praha – Bílí Tygři Liberec (22. 3. 2022).
V prvním případě dospěl k závěru, že hráč se nejdříve soustředil na nadzvednutí hole protihráče a následně na jeho dohrání tělem. Zákrok byl veden bez významného zpoždění po zahrání kotouče, více méně ze statického postavení, hráč se před ním neodrazil a ruce držel u těla. Při střetu zasáhl ramenem současně hrudník a obličej soupeře, k čemuž došlo mimo jiné proto, že se protihráč nacházel ve snížené pozici.
Předseda disciplinární komise ELH proto dospěl k závěru, že případné potrestání zákroku bylo v kompetenci rozhodčích a řízení s hráčem Anthony Camarou (HC Dynamo Pardubice) zastavil.
V případě zákroku Ladislava Šmída předseda disciplinární komise ELH shledal, že hráč po předchozím vzájemném souboji a otočení kolem vlastní osy zasáhl klečícího protihráče holí. Přestože není vyloučeno, že zásah směřoval do zadní části helmy, z dostupných záběrů nelze s vyloučením jakékoli pochybnosti místo zásahu určit.
Předseda komise přihlédl k tomu, že zákrok nebyl veden zvlášť agresivním nebo nebezpečným způsobem a řízení s hráčem Ladislavem Šmídem (Bílí Tygři Liberec) zastavil.
Praha 24. 03. 2022
PhDr. Zdeněk Zikmund, tiskový mluvčí Český hokej.