Jediné vítězství hostí 25. kolo

Slavia padla na libereckém mlatu
Událostí  25. kola Fortuna:ligy byla prohra Slavie v Liberci, po níž má Plzeň v čele tabulky tříbodový náskok. Kdo bude mít blíž k titulu nejvíc napoví po reprezentační přestávce duel Viktorie se Slavií na plzeňském stadiónu. A že by třetí vzadu, Sparta, mající nyní na Plzeň devítibodovou ztrátu, mohla ještě vstoupit do rozhodujících bojů o titul se jeví jako nepravděpodobné.
Slavia se porazila sama!
V neděli bylo 13. března a ve třinácté minutě vlastním gólem Olayinka přičinil vlastním gólem o nejpřekvapivější výsledek tohoto kola, o prohře Slavie s Libercem 0:1. Ačkoliv červenobílí, po vyloučení domácího Štetiny za hrubý faul na Masopusta hráli od 19. minuty proti deseti, nebyli schopni se proti důrazně a obětavě bránícím libereckým hráčům prosadit.
Je sice pravda, že liberecké hřiště připadalo spíš mlat, ale mužstvo, které chce obhájit  titul musí i na tak těžkém terénu předvést víc kvality a nejen nakopávat centry  do přehuštěného pokutového území, kde si slávisté častokrát víc překáželi, než ohrožovali branku. Hlavně jim chyběla dobrá střela z dálky, jediná přišla až krátce před koncem z kopačky Holeše. Odrazila se od břevna a kromě předchozího orazítkování tyče, spíš po nahrávce než střele Sora, to byly nejnebezpečnější akce Slavie. Většina ze 17 střel slávistů  končila  vedle nebo nad brankou. Pro ilustraci: domácí  při dvou střelách netrefili Kolářovu branku, většinu utkání se jen bránili a ubránili!
Opět vítězství z penalty
Minulý  týden proti Zlínu rozhodla o vítězství Plzně 2:1 penalta a  uplynulou sobotu opět se měnilo, skóre ze značky  pokutového kopu, penalty,. Po faulu Tijaniho na Boguela sám postižený byl úspěšným exekutorem a tím se dostal do čela nejlepších střelců. Nedlouho poté, krátce před koncem prvního poločasu byl za sražení pronikajícího Jukla byl vyloučen Havel a  tak Vikroria druhou polovinu zápasu dohrávka o deseti. Teplice se snažily o vyrovnání, jednou nastřeli tyč a když po sólu Žáka překonal Staňka viděl asistent rozhodčího ofsajd,  rozhodčí po neprůkazné kontrole na videu, branku neuznal. Po zápase bylo mnoho diskusí, tepličtí fotbalisté odjížděli s křivdou. 
Zápas tedy skončil 1:0, bylo to čtrnácté vítězství Plzně rozdílem jednoho gól. A toto  nejtěsnější vítězství ji na jaře podruhé dostalo do čela tabulky. Zápas vidělo 9 560 diváků, byla to největší návštěva 25. kola.
Trenér V. Plzně Michal Bílek, trenér Teplic Jiří Jarošík po utkání: 
V závěru Sparta  pečetila výhru
Roli jasného favorita Sparta zvládla, ale teprve v posledních minutách zápasu pečetila vítězství dalšími dvěma brankami střídajících Minčeva a Haraslína, na které  v nastavení odpověděl  Černý. Až do 60.minuty, kdy hlavou skóroval Krejčí mladší udržel pardubický tým čisté konto, bylo až s podivem kolik domácí promarnili gólových šancí, i když nejednou až zázračně zasáhl brankář Markovil. Bylo totiž spodivem jak obstál, neboť v brance stál po více než půlroční pauze. Byl nejlepším hráčem poražených, kteří až po přestávce byli Spartě důstojným soupeřem.
Trenér Sparty Pavel Vrba,  trenér Pardubic Jaroslav Novotný a hráč Pavel Černý po utkání:
I kanonýři  vyšli naprázdno
V Uherském Hradišti od začátku hrál  za Slovácko Juračka a po přestávce za Ostravu i Almáši, tedy do  24. kola soutěže nejlepší střelci. Ani oni se proti důrazným  obranám neprosadili. Navíc byli bezchybní oba brankáři, zejména  Laštůvka, který i ve svých 39 letech patří ve Fortuna: lize k nejlepším. Pro Baník kromě ztráty bodů přinesl zápas i vykartování Ndefeho a Kaloče, kteří minimálně proti Karviné budou chybět.
Po dvou bezbrankových zápasech si musela Olomouc přijet pro tři body do Karviné.  Měla výborný nástup, už v 5. minutě vstřelil sváteční střelec Greščák vedoucí gól a pak si hosté celý první poločas udržovali převahu. Po přestávce začala Karviná velkým náporem, jejímž  výsledkem byl vyrovnávací gól jejího nejlepšího hráč Papadopulose. Z vyrovnání se však domácí těšili pouze sedm minut, kdy vítěznou branku vstřelil Navrátil. Přičinil se tak o jediné vítězství hostí v 25. kole.
 Klokani doplácí na chyby
Pro fotbalisty Bohemians přestává být stadión v Ďolíčku tvrzí. Z posledních pěti zápasů v domácím prostředí vyhráli pouze jediný. A když v sobotu proti Boleslavi sahali po druhém vítězství, tak jim vše porazili Vaníček a Květ. V pokutovém území se motali s míčem tak nešikovně, že jim ho sebral Smrž a devět minut před koncem utkání zachránil hostím bod za remízu 2:2. Trenér domácích Klusáček byl hodně rozlobený zejména na Vaníčka, který před dvěma týdny také „vyrobil“ hrubku a pomohl Ostravě k vítězství.
Trenér Bohemians Luděk Klusáček, trenér Mladé Boleslavi Pavel Hoftych po utkání:
  Na jaře poprvé vyhráli
České Budějovice v jarní části ligy před nedělním zápasem nevyhráli.  Zato čtyřikrát remizovali a podlehli Plzni 0:1. V neděli však bylo všechno, jinak,  výbornou útočnou kombinací v prvním poločase korunovali dvěma brankami a mohli se radovat z vítězství. A co víc, góly Čoliče a Škody byly prvními jarními góly na domácím hřišti. Potlesk diváků také patřil trenéru domácích Horejšovi, který tým vedl už v 200. utkání!
Za tři body od listopadu
Hradec, který je stejně, jako Jablonec v lize remízový král se konečně od listopadu dočkal vítězství. Zrodilo se už v první čtvrthodině, rozhodující pro zisk tří bodů byla první proměněný pokutový kop.  Kubala dostal šanci ke stejné exekuci, po jeho faulování Procházkou, ještě jednou. Na podruhé Rakovana však nepřekonal. Podle VAR byly penalty nařízeny oprávněně.
 V závěru zápase se musel hradecký tým obávat o vítězstvu, po snížení Reiterem, neměl Zlín daleko k vyrovnání. Jedenáctou remízu by trenér Hradce Koubek těžko strávil.
Výsledky 25. kola Fortuna: líga:
FC Slovan Liberec – SK Slavia Praha 1:0 (1:0)
Branka: 14. Olayinka (vl.). Rozhodčí: Hocek – Hájek, Hrabovský. ŽK: Mikula, Frýdek, Višinský – Olayinka, Schranz, Plavšič, Bah. ČK: 20. Štetina (Liberec). Diváci: 6123.
Liberec: Knobloch – Štetina, Plechatý (25. Fukala), Purzitidis – Koscelník, Gebre Selassie, Tiéhi, Mikula – Tupta (67. Havelka), Frýdek (67. Višinský) – Rondič (87. Rabušic). Trenér: Kozel.
 Slavia: Kolář – Bah, Ousou, Holeš, Plavšič – Hromada (61. Sor), Talovjerov (46. Samek) – Masopust (46. Lingr), Schranz (74. Madsen), Olayinka (61. Fila) – Tecl. Trenér: Trpišovský.
AC Sparta Praha – FK Pardubice 3:1 (0:0)
Branky: 60. Ladislav Krejčí II, 85. Minčev, 89. Haraslín – 90.+2 Černý. Rozhodčí: Szikszay – Paták, Kubr. ŽK: Hancko, Sáček, Vitík – Jeřábek. Diváci: 6132.
Sparta: Heča – Wiesner, Vitík, Hancko, Höjer – Pešek (56. Haraslín), Sáček (88. Souček), Ladislav Krejčí II, Karabec (56. Dočkal), Hložek – Čvančara (82. Minčev). Trenér: Vrba.
Pardubice: Markovič – Kostka, Čihák, Toml, T. Čelůstka – Jeřábek (46. Matějka) – Cadu (71. Akosah-Bempah), Vacek, Solil, Tischler (46. Rezek) – Huf (46. Černý). Trenér: Novotný.
FC Viktoria Plzeň – FK Teplice 1:0 (1:0)
Branka: 44. Beauguel (pen.). Rozhodčí: Radina – Kříž, Hurych. ŽK: Beauguel, Staněk, Horváth (asist.) – Fortelný, Tijani, Mareš. ČK: 45.+6 Havel (Plzeň). Diváci: 9560.
Plzeň: Staněk – Holík, Kaša, Hejda, Havel – Bucha (90. Káčer), Kalvach – Kopic (46. Řezník), Sýkora (63. Šulc, 90.Trusa), Mosquera – Beauguel (82. Pernica). Trenér: Bílek.
Teplice: Grigar – Kučera, Tijani, Knapík (84. Boljevič) – Prošek (62. Hyčka), Mareček (62. Ledecký), Jukl, Trubač, Vondrášek – Fortelný – Žák (84. Mareš). Trenér: Jarošík.
SK Dynamo České Budějovice – FK Jablonec 2:0 (2:0)
Branky: 5. Čolič, 43. Škoda. Rozhodčí: Batík – Mokrusch, Dobrovolný. ´ ŽK:  Valenta, Van Buren (oba Č. Buděj.). Diváci: 2854.
Č. Budějovice: Vorel – Čolič, Králik, Havel, Skovajsa – Valenta, Hora – Van Buren (90+1. Tolno), Škoda (69. Hais), Brandner (76. Čavoš) – Mihálik. Trenér: Horejš.
Jablonec: Hanuš (57. Hrubý) – Štěpánek (32. Vošahlík), Martinec, Kubista, Černák – Hübschman – Pleštil (74. Kinčl), Považanec, Houska, Smejkal (74. Nykrín) – Silný. Trenér: Rada.
MFK Karviná – SK Sigma Olomouc 1:2 (0:1)
Branky: 51. Papadopulos – 5. Greššák, 58. Navrátil. Rozhodčí: Proske – Dohnálek, Pfeifer. ŽK: Mikuš (Karviná). Diváci: 1620.
Karviná: Bajza – Mikuš, Dramé, Kobouri, Šehič – Ndiaye (84. Qose), Túlio – Zorvan (84. Holík), Papadopulos (84. Chvěja), Bartošák – Svoboda (61. Durosinmi). Trenér: Páník.
Olomouc: Macík – Chvátal, Beneš, Jemelka, Zmrzlý – Greššák (56. Spáčil), Breite – Navrátil (67. Zifčák), Růsek (56. Zahradníček), Daněk (86. Vaněček) – Chytil (86. Poulolo). Trenér: Jílek.
1. FC Slovácko – FC Baník Ostrava 0:0
Rozhodčí: Klíma – Caletka, Vyhnanovský. ŽK: Jurečka – Ekpai, Kaloč, Ndefe. Diváci: 7117.
Slovácko: Fryšták – Reinberk, Hofmann, Daníček, Holzer (90.+2 Tomič) – Havlík, Levin – Petržela (83. Kalabiška), Sadílek (85. Vecheta), Jurečka – Cicilia. Trenér: Svědík.
strava: Laštůvka – Ndefe, Pokorný, Lischka, Fleišman – Boula (57. Janošek), Kaloč, Ekpai (65. Falta), Kuzmanovič (65. Tetour), Koncevoj (79. Buchta) – Klíma (57. Almási). Trenér: Galásek.
Bohemians Praha 1905 – FK Mladá Boleslav 2:2 (1:1)
Branky: 5. Petrák, 46. Krch – 14. Ladra, 81. Smrž. Rozhodčí: Petřík – Vlček, Vodrážka. ŽK: Hašek, Puškáč – Matějovský, Šimek. Diváci: 3856.
Bohemians: Valeš – Dostál, Krch, Křapka, Hašek (84. Koubek) – Mareček (72. Bartek), Petrák – Vaníček, Beran (84. Ugwu), Květ – Puškáč. Trenér: Klusáček.
Boleslav: Šeda – Sladký, Šimek, Suchý, Preisler – Dancák (78. Rolinek), Matějovský (61. Smrž) –Pech(61. Skalák), Hlavatý (68. Mužík), Ewerton – Ladra (78. Horský). Trenér: Hoftych.
FC Hradec Králové – FC Fastav Zlín 2:1 (2:0)
Branky: 10. Vraštil (vl.), 14. Kubala (pen.) – 62. Reiter. Rozhodčí: Krejsa – Šimáček, Ratajová. ŽK: Čech, Kodeš, Soukeník – Cedidla. Diváci: 1173.
Hradec Králové: Fendrich – Klíma, Král, Čech – Mejdr, Soukeník, Kodeš, Vlkanova, Novotný (45.+4 Leibl) – Kubala, Rybička (88. Vašulín). Trenér: Koubek.
Zlín: Rakovan – Cedidla, Simerský, Procházka, Matejov (81. Chwaszcz) – Conde, Vraštil – Fillo (61. Reiter), Janetzký (81. Hellebrand), Dramé (71. Hrdlička) – Hloušek (61. Vukadinovič). Trenér: Kalivoda.
Čtsa, ph., kc, audio, foto: www.slovanliberec.cz