MALL.CZ Hráč a Trenér měsíce: Dvoje vavříny pro Teplice, zvítězili Fortelný a Jarošík

Nejlepší tým prvních kol jara? Spolu s Plzní Teplice. Severočeši nasbírali ve čtyřech zápasech deset bodů za tři výhry a jednu remízu. Díky tomu si výrazně polepšili v boji o záchranu. Momentálně jsou čtrnácté, tedy mimo pozici znamenající přímý sestup. Výkony „sklářů“ se odrazily také na únorových výsledcích ankety MALL.CZ Hráč a Trenér měsíce. Z Teplic jsou oba vítězové – mezi hráči uspěl záložník Jan Fortelný, mezi trenéry Jiří Jarošík.
MALL.CZ Hráč měsíce února: Jan Fortelný (FK Teplice)

Správné mužstvo potřebuje fortelného hráče ve středové řadě. Teplice tuto podmínku splňují do puntíku, v záloze za ně operuje v současnosti velmi produktivní Jan Fortelný. Odchovanec pražské Sparty, odkud na sever Čech přišel, zaznamenal v únoru jednu branku a čtyři gólové nahrávky. Spolu s Jakubem Marešem je se čtyřmi trefami momentálně nejlepším teplickým střelcem, v počtu asistencí pak klubovou statistiku vede sám – od začátku sezony připravil šest žlutomodrých gólů.
Jak Fortelný vylepšoval statistiky ve druhém kalendářním měsíci? Nejprve se podílel na těsné domácí výhře nad Bohemians 1905. Jeho centr z levé strany po nakrátko rozehraném rohu propadl k Vondráškovi, který střelou na zadní tyč zařídil tři body. Jako asistent ještě výrazněji úřadoval ve Vítkovicích v souboji s Baníkem, kde měl prsty hned ve třech z celkových čtyř hostujících branek. Na konci první půle jeho pokus usměrnil do sítě Sejk, pro nějž šlo o premiérový zásah ve F:L. Po přestávce dopomohl k prvnímu gólu v nejvyšší soutěži také Žákovi, když ho oslovil přihrávkou před pokutové území. Do třetice našel opět Sejka. Ten si polovysoký míč zpracoval a postaral se o nakonec rozdílový gól.
Formu si třiadvacetiletý záložník přenesl i do dalšího utkání, ve kterém Teplice na Stínadlech hostily Karvinou. Běžela 22. minuta prvního dějství, když se chopil provedení volného přímého kopu z velké vzdálenosti. Před uvedeném balonu do pohybu se ještě zastavil a znovu rozeběhl. Možná si na poslední chvíli rozmyslel, co chce udělat. Vzápětí míč zatočil tak, že bez jakékoliv teče od spoluhráčů či protihráčů skončil v pravém horním rohu branky Slezanů. Gólman Bajza skákal za smrtícím centrem pozdě. Proti Olomouci se sice Fortelný ani jako střelec ani jako asistent neprosadil, přesto se zápisu do podrobnějších análů nevyhnul. Na začátku závěrečné čtvrthodiny dostal osmou žlutou kartu v sezoně a do prvního březnového kola F:L tak nezasáhl.
MALL.CZ Trenér měsíce února: Jiří Jarošík (FK Teplice)

Sezonu začal na lavičce Prostějova. Na konci září ale Jiří Jarošík účastníka FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY opustil a vydal se za novou výzvou. Kousek od rodného Ústí nad Labem převzal Teplice, které se po devíti kolech FORTUNA:LIGY krčily s pěti body na předposledním patnáctém místě tabulky. Úkol pro někdejšího záložníka londýnské Chelsea či skotského Celticu Glasgow zněl jasně – zachránit klub ctící po léta modrožlutou kombinaci mezi elitou. V sedmi zápasech v řadě sice se „skláři“ nezískal ani bod. V závěru podzimu se ale objevil první náznak toho, že na Stínadlech se věci mění k lepšímu. Tepličtí porazili Zlín a přidali také výhru na půdě Jablonce.
V zimní pauze pak pod Doubravskou horu – zdálky viditelnou dominantu Teplic – přišly čtyři nové tváře. Dvě z nich – brankáře Muchu a útočníka Žáka – si čtyřiačtyřicetiletý Jarošík vytáhl z Prostějova, kde je vedl. Posílený tým vyrazil na soustředění do tureckého Beleku, které si hlavní kouč náramně pochvaloval. Teplice v zahraničí zdolaly rakouský Rapid Vídeň a bulharskou Slavii Sofia a remizovali s ukrajinským Lvovem. „Byly tam dobré terény, dobří soupeři. Myslím, že jsme dobře reprezentovali Teplice, hra byla slušná. Teď aby byli všichni zdraví, nedostali covid. A abychom si přenesli do F:L formu z Turecka. Kluci poznali, že se dá hrát se všemi, nabyli sebevědomí,“ svěřil se Jarošík pro klubový web po návratu do Česka.
Jeho přání o přenosu formy do FORTUNA:LIGY se splnilo. Minimálně pro první jarní duely. Severočeši si poradili s Bohemians 1905 (1:0), zaskočili ostravský Baník (4:2), pokořili poslední Karvinou (1:0) a navzdory nejedné nebezpečné šanci soupeře uhráli bod za bezbrankovou remízu v Olomouci. V lázeňském městě ale nesmějí usnout na vavřínech, které si šéf místní lavičky odnesl z tradiční ankety nejvyšší soutěže.
Štěpán Hanuš, Ředitel komunikace a PR LFA,