Making-of videa k filmu POSLEDNÍ ZÁVOD – DRSNÉ PODMÍNKY NATÁČENÍ A REAKCE HERCŮ

První klapka  PZ_prvniklapka_master_YT.mp4 – Disk Google
Herci a zima  PZ_herci_a_zima_master_YT.mp4 – Disk Google
Natáčení v pandemii  PZ_nataceni_v_pandemii_master_YT.mp4 – Disk Google

Film Poslední závod natočený na počest příběhu Bohumila Hanče, Václava Vrbaty a zapomenutého Emericha Ratha, který bude mít v kinech premiéru 24. 3., se točil v náročných horských podmínkách a za doby pandemie. „Film jsme chystali sedm let. Připravil jsem třináct verzí scénáře, asi dvakrát se natáčení odkládalo. Ale běhám dlouhé tratě, a tak jsem na to zvyklý. Příběh jsem si vybral i proto, že rozumím mentalitě sportovce. Tomu, když chce sportovec vyhrát závod a třeba za to i položit život,“ říká režisér filmu Poslední závod Tomáš Hodan. 
DRSNÉ POČASÍ bylo při natáčení výhodou
Herci komentují drsné počasí, které je v horách potkalo a dovolilo jim odžít si celou atmosféru příběhu naplno.
 „Člověk si musí v první řadě říci, že mu není zima. Ačkoli je v diskomfortu, musí zůstat milý na okolí,“ poznamenává herec Kryštof Hádek, který si ve filmu zahrál Bohumila Hanče.

„Zbožňuji, když to jde do extrémů a když si to člověk může odžít. Bylo to tak drsné, jak to drsné má být. Jsem úplně nadšený. Miluji, když se točí v přírodě. Zbožňuji hory, běžky. Měli jsme neuvěřitelnou partu lidí. Od prvního dne mám pocit, že spolu točíme celý život,“ vypráví herec Jan Nedbal – ve filmu ztvárnil roli Feistauera.
„Když jsme na horách putovali bez čepic a bez rukavic, tak to někdy bylo docela mrazivé a místy opravdu extrémní,“ říká Marek Adamczyk, který ve filmu hraje roli Emericha Ratha. 
 „Jednou jsem se mimo natáčení šel projet. Byla mlha. Chtěl jsem se podívat na pramen Labe. Vyšel jsem a během chvíle se najednou úplně změnilo počasí. Vždycky mi říkali, že musím vidět od tyče k tyči. A najednou jsem tu druhou tyč začal ztrácet, a tak jsem se radši vrátil, protože bych se tam párkrát otočil a nevěděl bych vůbec, kde jsem,“ vzpomíná Jaroslav Plesl, představitel Jaroslava Rösslera-Ořovského.

 CO PANDEMIE VZALA I DALA
Věděli jsme, v jaké době natáčíme. Pandemie sebere třeba třicet procent výkonu produkce. Zároveň jsme měli trochu štěstí v neštěstí, protože s tím, že se zakázal pohyb osob, byly Krkonoše prázdné, a to nám velmi pomohlo při natáčení,“ přibližuje situaci kolem natáčení producent Ondřej Beránek. V making-of videu nás provází po filmovém place, kde se herci museli neustále testovat a mimo natáčení používat ochranné roušky.
Film Poslední závod v režii Tomáše Hodana se podařilo natočit ve velmi křehké době, která se však určitě na výsledném tvaru podepsala. Jak sami herci říkají, atmosféra na place byla velmi silná. Všichni si vážili toho, že mohou pracovat a všechny překážky zvládali s velkou lehkostí.
https://www.instagram.com/poslednizavod/
fotografie ve velkém rozlišení najdete zde: https://www.2media.cz/cs/projekty/film-posledni-za/making-of-videa-k-filmu-posledni-zavod-%E2%80%93-drsne-podminky-nataceni-a-reakce-hercu
Markéta Faustová, PR.