Jak dostat sportovce do Pekingu?

Měsíc a půl zbývá do startu největší sportovní akce pro handicapované sportovce. Paralympijské hry v Pekingu proběhnou ve velmi přísném režimu kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Přípravy všech výprav komplikuje především doprava. Organizační tým Českého paralympijského výboru sice už zná definitivní počet členů celé výpravy, ale problémem je malý počet míst v letadlech. Čína totiž povolila vstup do země pouze některým leteckým společnostem.

„Momentálně tak řešíme hlavně letenky, abychom do Pekingu dostali výpravu a zavazadla. Je to velmi komplikované, protože do Číny prakticky nikdo nelétá, takže jsme v podstatě odkázáni pouze na společnosti, které vybrala čínská vláda,“ popsala situaci Jana Kulířová, manažerka Českého paralympijského výboru pro koordinaci a zahraniční styk.

Problematická doprava je hlavním rozdílem mezi organizací předchozích paralympiád a té letošní. Do Tokia, kde se hry konaly po covidovém odkladu loni v létě, dokázaly aerolinky spoje posílit a zajistit tak dostatečný počet míst v letadlech v požadovaných dnech. „Do Číny ale cestují jen určené letecké společnosti, které musí mít certifikát provozovatele her, což limituje naše možnosti,“ vysvětlil místopředseda Českého paralympijského výboru Roman Suda.

Z České republiky bude na paralympiádu cestovat přibližně 45 lidí rozložených do několika etap. „Ta hlavní skupina sportovců a jejich doprovod poletí společně. Ještě zhruba tři, čtyři dny před nimi poletí pár lidí, kteří musí připravit vesnici, dokončit akreditace a vyřešit všechny pořadatelské záležitosti. Později přiletí ještě novináři a hosté, tedy náš pan předseda a místopředseda,“ přiblížila Kulířová logistiku akce.

Opatření proti onemocnění COVID-19 budou ještě přísnější než na letních paralympijských hrách v Tokiu v roce 2021. Sportovci absolvují dva PCR testy před odletem, pak je čeká test i na letišti a poté i paralympijské vesnici. Tato část zůstala stejná jako v loňském roce.  „Tentokrát už ale nebude možné se jakýmkoliv způsobem dostat mimo vesnici, což v Tokiu ještě občas šlo,“ poukázala Kulířová na jeden z rozdílů v pravidlech. Nově budou také všichni účastníci her nosit respirátor, nikoli pouze roušku. Všechna platná opatření shrnuje takzvaný playbook, který je od loňska novinkou, a podle kterého se řídí všechny výpravy.

Organizace paralympiády je běh na dlouhou trať. Rok před konáním her se koná seminář pro vedoucí misí. Toto setkání probíhá obvykle v místě konání a v posledních letech bylo přesunuto do on-line prostoru. „Tam se generují nějaké prvotní informace, také je možnost si prohlédnout sportoviště a ubytování v paralympijské vesnici,“ popsal význam setkání Suda. „Ještě dřív, než pro organizátory ale začíná období paralympijských her pro samotné sportovce. V rámci kvalifikačního procesu se stejně jako účastníci olympiády musí účastnit soutěží a získat určitou výkonnost. To znamená, že ukončením jedněch her už pro sportovce prakticky začíná další období,“ dodal.

Mgr. Martin Steinbach | Project Manager

PREMIER SPORTS CZ, s. r. o.