Žamburek do Viborg

Rozhovor s českým fotbalistou a reprezentantem do 21 let Janem Žambůrkem, který přestoupil z anglického Brentfordu do dánského Viborgu. Vyjádření hráčova agenta Viktora Koláře.
Měníš Anglii za Dánsko, jaké jsou tvoje první pocity po přestupu?
Jsem nesmírně rád, že tady můžu být. Atmosféra v klubu i nastavení lidí, jak jsou všichni otevření, jak se mi snaží usnadnit vstup do nového prostředí, to je strašně příjemné. Je to rodinný klub, který má po postupu do dánské ligy velké ambice.
Do Viborgu si tě vytáhl trenér Lars Friis, který tě vedl v Brentfordu. Byl právě on hlavním důvodem, proč jsi kývl?
Určitě to byl jeden z hlavních důvodů. Měl jsem s ním možnost pracovat už v Brentfordu, trenéra znám, trenér zná mě. V Brentfordu také bylo – a pořád je – hodně Dánů, díky kterým mám ponětí o první dánské lize.
Jsou ve Viborgu kromě trenéra Friise i nějaké další společné prvky s Brentfordem?
Několikrát jsem s Larsem mluvil, tréninkové procesy a základní principy by měly být víceméně stejné jako v Brentfordu. Je to rodinný klub, který má velké ambice. Další spojitost je, že moji dva spoluhráči z Brentfordu tady byli na hostování, což mi taky pomohlo, abych se rozhodl pro Viborg.
Na co tě trenér Friis do Dánska lákal, jaká by měla být tvoje role?
Jeden z hlavních důvodů, proč jsem odešel, byl ten, že Premier League je sice nejlepší soutěž na světě, ale konkurence byla opravdu velká. Abych se dál rozvíjel, tak jsem cítil, že budu muset přestoupit. Lars tady působí už druhým rokem, zároveň se snaží vybudovat ambiciózní klub a tým. Já bych měl zkvalitnit, popřípadě vytvořit konkurenci ve středu zálohy.
Co jsi zjistil o dánské lize?
Dánská liga je známá tím, že se na dobré úrovni pracuje s mladými hráči, soutěž je hodně sledovaná největšími soutěžemi, velice dobře skautovaná. Zároveň byla v Brentfordu spousta dánských fotbalistů, kteří mi pomohli přiblížit se dánské lize ve smyslu nastavení, jak je konkrétně dokázala dánská liga připravit na další krok v kariéře.
Co ti dal Brentford, kde jsi strávil 3,5 roku, do kariéry?
Díky Brentfordu jsem tím hráčem, kterým jsem, v přechodu do mužského fotbalu mi právě Brentford hodně pomohl. Zároveň jsem se samozřejmě osamostatnil, určitě se na to koukám pozitivně, i co se týče osobního života. Po fotbalové stránce vůbec nelituju, že jsem v Brentfordu strávil 3,5 roku.
Jak vypadalo loučení v Anglii?
Bylo to určitě příjemné a zároveň smutné. S těmi lidmi jsem strávil 3,5 roku, bylo to těžké se s nimi vidět poslední den a rozloučit se. Budeme ale i nadále v kontaktu a přeju jim jen to nejlepší.

Viktor Kolář, šéf fotbalové sekce agentury Sport Invest
Odchod Honzy Žambůrka do Viborgu dává smysl ve všech směrech. Základním faktorem byl určitě zájem trenéra Larse Friise, který ho vedl už v Brentfordu a pod jehož vedením se Honza v Anglii rozvíjel v klíčovém fotbalovém věku. Ač mění zemi, tréninkové a herní principy, přístup k jeho osobnímu fotbalovému rozvoji, to vše zůstane zachováno. V Anglii se toho hodně naučil, jako mladý hráč patřil do kádru klubu Premier League, a i když se nedostal do ligového zápasu, už jen tréninkový proces v klubu, který tuto soutěž hraje, je obrovskou zkušeností a známkou nejvyšší kvality. Teď nastal čas posunout se do dobré ligy a týmu, kde dostane adekvátní prostor a bude patřit k důležitým hráčům. Klub délkou i výší smlouvy jasně deklaroval, že s Honzou počítá, zároveň je jeho přístup k mladým hráčům i dánská liga jako celek ideální kombinací na plnou adaptaci Honzy v dospělém fotbale, kam má i díky velmi dobrým výkonům za reprezentační tým do 21 let perfektně nakročeno.
Pavel Pillár, Ředitel komunikace.
SPORT INVEST Marketing