Hráči mají velkou příležitost

Sparta 4. ledna zahájila přípravu na jarní část ligové sezony. Po úterních fyzických testech se hráči od středy, přesunuli trénovat na Strahov. 6. ledna proběhla tisková konference se sportovním ředitelem Tomášem Rosickým.
„Myslím, že se neustále v zápasech posouváme. Do jarní části působíme na všech třech fotbalových akci, liga, Evropa a domácí pohár MOL Cup. Pohled je to pozitivní. Ale máme i varovné signály. Například zápasy s Plzní a Slováckem, jenže výsledek byl pro mě šok. Teď je na nás, abychom to analyzovali. Zejména se musíme soustředit na detaily, musíme se vyhnout krizovým momentům. Přesto, jsme se z nich dostali, ukázala se síla týmu, což mě hodně potěšilo. Našim cílem je, se jim vyvarovat,“ zhodnotil Rosický.  
Od začátku jarní části je náš program velice zajímavý, takže se mají fanoušci na co těšit. Čekají nás zápasy Budějovicemi, Plzní, ligové derby a Partizán Bělehrad. Beru to jako obrovskou příležitost pro hráče se ukázat a zároveň potvrdit, že na zápasy mají a zároveň ukázat sílu,“ dodal Rosický.
„S trenérem Vrbou se bavíme každý den o všech zápasových situacích, co se týká smlouvy, je ještě čas,“ informoval.  
„Máme šanci, že můžeme postoupit v Konferenční lize, přes Partizán, který rovněž. Přestože je v domácí soutěži výborný a dominantní, chceme přesto postoupit,“ řekl Rosický.  
„ Co se týká Dočkala už jsem s ním mluvil, když byl zraněný, v září. Myslím si, že je rozumný. Domluvili jsme se, že čas na prodloužení smlouvy bude na jaře. Pro něj je důležité, dobrá příprava. Během jara, si situaci spolu vyhodnotíme.  Matěj se během poslední poloviny ligové sezony se v podstatě profesionálně vypracoval a má pro Spartu velkou cenu. Je velice důležitým článkem týmu, během přestupního období ho nikam nepustíme. Dokončí sezonu ve Spartě, na jaře se to rozhodne,“ informoval o případném hostování Rosický.
„Pro nás bylo cílem, mít béčko ve druhé lize. Jsem velice spokojený, jak to kluci zvládají. Zlepšují se každopádně rychleji, než jsem si myslel. Příkladem je Adam Gabriel, který pravidelně trénoval s A týmem, dost mu to prospělo. Měl by dostávat na jaře větší prostor, než na podzim. Sejk, Suchomel, Ryneš a Patrák začali už s áčkem přípravu. Uvidíme, jak to budou zvládat. Všechno bude záviset, jak se prosadí v přípravě. Vše to vyhodnotíme s trenérem. Jsem na to zvědavý,“ Informoval o pozicích v prvním týmu.  
„Brankář Nita, jeho rozhovor na interview byl nešťastný, když řekne, že není spokojen s tím, že nehraje. Každý chce hrát. Některé jeho výroky, byly naprosto zbytečné. Ale neděláme z toho vědu. Trenér Vrba si to sním už, vše vyříkal. Takže je to v pořádku. Zásadně nechceme, aby odcházel, nepožádal o přestup, takže o svou šanci musí dost zabojovat, jako všichni naši hráči. Změna brankáře byla určitě, dost  opodstatněná. Holec na svou šanci dlouho čekal, Sparta totiž vyhrála pět ze šesti zápasů, když Holec nastoupil do zápasu,“  informoval sportovní ředitel.  
„V současné době jednáme o Sora, hráče Baníku, který má víc hráčů, kteří jsou pro nás velice zajímaví, to platí i naopak. Jedná se totiž o klasický fotbalový byznys. Vztahy mezi námi jsou naprosto korektní,“ informoval Rosický a dodal,“  
„Jsme připraveni na eventuální doplnění kádru na všechny hráčské pozice. Pro mě je zejména velice důležité, abych měl spokojeného trenéra, který má výborný hráčský kádr. Přesto stále hledáme atributy, které nás herně zlepší. Další změny v kádru budou, ale momentálně nejsme blízko k žádné dohodě. Důležitou roli však hrají i finance. Co se týká Hložka ohledně odchodu, doufám, že zůstane, je rozhodně nejlepší hráč v lize. Vím, že to zvládne, Čekám, že bude dávat mnohem víc gólů než na podzim. Nechceme o něj přijít, jsme ochotní jednat o jeho odchodu až v létě,“ řekl Rosický.  
„Nákup David Karlsona byl pro nás dobrý, jeho herní produktivita, byla výborná.  Dlouho jsme s ním jednali o nové smlouvě. Rozdíl v našich finančních představách a jeho byl obrovský, nakonec jsme se nedohodli, Říkal, že se chce vrátit domů, a hrát za nový tým. S trenérem jsme se domluvili, že když dostaneme dobrou nabídku, tak ho prodáme, to se  stalo. Důležitou roli však hrají i finance. Co se týká Hložka ohledně odchodu, doufám, že zůstane, je rozhodně nejlepší hráč v lize. Vím, že to zvládne, Čekám, že bude dávat mnohem víc gólů než na podzim. Nechceme o něj nyní přijít, jsme ochotní se bavit o jeho odchodu až v létě. Ale Lukáši Štětinovy smlouvu neprodloužíme, takže má povolení jednat s novým klubem,“ informoval ředitel.   
„Čelůstka, Gabriel a Panák jsou už stoprocentně po zranění fit, již normálně trénují s týmem. Hancko, Højer a Juliš začali, částečnou přípravu. Možné, je že ještě nebudou hrát s Chrudimí. Našim cílem a jejich je, aby se připravovali na jarní sezonu ve Španělsku. Pro příchod Čvančary z Jablonce, jsme se rozhodli, že nám chybí, další hráč na hrotu útoku. Tomáš je vysoký hráč, který dokáže střílet góly z každé herní pozice, je hodně pohyblivý, zejména mladý, takže je teď na něm, jak se uvede a chopí šance,“ řekl Rosický, který věří, že bude Sparta v nadcházejících zápasech úspěšná.
A tým AC Sparta Praha:
Brankáři:
Milan Heča, Dominik Holec, František Kotek, Florin Nita.
Obránci:
Ondřej Čelůstka, Adam Gabriel, Dávid Hancko, Gasper Højer, David Lischka, Filip Panák, Matěj Polidar, Martin Suchomel, Lukáš Štetina, Andreas Vindheim, Martin Vitík,Tomáš Wiesner.
Záložníci:
Bořek Dočkal, Lukáš Haraslín, Adam Karabec, Ladislav „Laco“ Krejčí, Ladislav „LK37“ Krejčí, David Pavelka, Vojtěch Patrák, Jakub Pešek, Matěj Ryneš, Michal Sáček, Filip Souček.
Útočníci:
Tomáš Čvančara, Adam Hložek, Lukáš Juliš, Martin Minčev, Matěj Pulkrab, Václav Sejk.  
Čtsa, kc, audio, foto.