Hodně vzruchu na špici i konci tabulky

V 17. kole Fortuna: ligy  bylo hodně živo s rušením gólů  po zásahu VARU, především v utkání Slovácka s Plzní, i přes dvě červené karty vítězství Jablonce ve vršovickém Ďolíčku a uznané Kuchtově brance Slavie v Olomouci. Došlo i ke vzpouře týmů z dolního patra tabulky. Teplice totiž vyhrály po sedmi prohrách a Pardubice dokonce v Mladé Boleslavi.
Emoce po gólu v Olomouci
Slávisté na olomouckém stadiónu po promarněné stoprocentní „tutovce“ Olayinky v závěru prvního poločasu a neproměněné Stanciově penaltě  krátce po přestávce nakonec gól dali v 56. minutě. Po něm vzplály emoce domácích, manažer Minář dokonce vtrhl na hřiště.
A jak k inkriminované situaci došlo?
Po  zásahu brankáře Macíka si naběhl do pokutového území  Masopust a zpod ramene se míč odrazil k volnému Kuchtovi, který měl snadnou úlohu 0:1. Slávisté se radovali, zato olomoučtí vehementně protestovali, tvrdili, že slávista zahrál rukou a jednu chvíli odmítali pokračovat ve hře. Rozhodčí Zelinka podal toto vysvětlení: „Dle mého názoru  a dle výkladu nových pravidel hrál Masopust tou částí ruky, kterou může  být dosaženo branky „.   
Slavia si po značné převaze ve druhém poločase odvezla vítězství 1:0, stejným poměrem skončil nedávno zápas těchto soupeřů v pražském Edenu. Už v šestém zápase také neinkasovala, podíl na tom má i brankář Mandous, pro něhož byl zápas pikantní, neboť chytal proti nedávným spoluhráčům.
SK Sigma Olomouc – SK Slavia Praha 0:1 (0:0)
Branka: 56. Kuchta. Rozhodčí: Zelinka – Hájek, Kubr. ŽK: Hubník, Greššák, Košař (gener. sekretář) – Kačaraba, Mandous, Krmenčík. Diváci: 1000.
Olomouc: Macík – Poulolo, Hubník, Vepřek – Zahradníček (90.+1 Uriča), Spáčil (90.+1 Sedlák), Greššák (73. Šíp), Breite (83. Jemelka), Zmrzlý – González, Daněk (73. Matoušek). Trenér: Jílek.
Slavia: Mandous – Masopust (87. Plavšič) Ousou, Kačaraba, Oscar – Holeš, Hromada (79. Madsen) – Lingr (31. Schranz), Stanciu, Olayinka – Kuchta (79. Krmenčík). Trenér: Trpišovský.
VAR byl dvakrát proti!
Po  nečekané prohře v Č. Budějovicích dostalo Slovácko další sprchu, dokonce  v Uherském Hradišti. Pro domácí to byl hodně smolný zápas. Už v 1. minutě po kopu z rohu inkasovali. Brzy se vzchopili a často ohrožovali plzeňskou branku. Dvakrát v prvním poločase se míč ocitl ve Staňkově síti, ale ani jednou gól neplatil,  rozhodl VAR! Při Havlíkově a Jurečkově střelách předcházelo hraní rukou Kohúta a ve druhém případě ofsajd. Tyto situace hodně zamávaly sebevědomím domácích a po změně stran za drobného sněžení dostali druhou ránu, když Begauel přesnou ranou k tyči poslal Plzeň do dvoubrankového náskoku. Nápor Slovácka přišel pozdě až ve 3.  minutě nastavení  upravil na  konečných 1:2.
V tomto ročníku Fortuna: ligy to byla to první prohra Slovácka na domácím hřišti. Nicméně v silné čtyřce zůstává a může  ještě v dalším pokračování soutěže „zatopit“ Spartě a Plzni, nakonec i vedoucí Slavii.
1. FC Slovácko – FC Viktoria Plzeň 1:2 (0:1)
Branky: 90.+3 Šašinka – 1. Havel, 68. Beauguel. Rozhodčí: Pechanec – Kotík, Vodrážka. ŽK: Sýkora, Bucha, Mosquera (Plzeň). Diváci: 991.
Slovácko: Ngyuen – Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška – Sadílek, Havlík – Petržela, Kohút (60. Cicilia), Holzer (74. Navrátil) – Jurečka (85. Šašinka). Trenér: Svědík.
Plzeň: Staněk – Řezník, Hejda, Pernica, Havel – Bucha, Kalvach – Kopic (63. Šulc), Sýkora (85. Kaša), Mosquera (74. Kayamba) – Beauguel (85. Chorý). Trenér: Bílek.
Bolek  potopil Karvinou.
Hodinu se proti houževnatě hrající  Karviné nemohla Sparta prosadit. Přišla však 60. minuta, která byla pro domácí osudová a pro letenský tým předehrou k  zisku tří bodů. To brankář Bolek nereagoval na míč, který mohl pohybem doprava zachytit. V domnění, že míč nakopnutý do pokutového území skončí  v  autu, se mu hrubě vymstilo. A to si ještě dovolil nadávat spoluhráčům. Pulkráb, který vystřídal Karabce, ještě před lajnou míč doběhl a z úhlu snadno skóroval. Tak jako v  předchozích zápasech Pulkráb, dokázal jaký  má čuch na góly.
Vedení moc Spartě pomohlo, a když o čtvrt hodiny později  Bolek se nestačil ani podívat na Haraslínovu přízemní střelu, bylo to 0:2. Snaha Karviné se zápasem ještě něco udělat byla korunována  gólem Estonce Sinjavskije. Poslední  čtvrthodinu už Pražané zvládli  bez úhony a připsali si důležité vítězství, které je udržuje  v kontaktu za Plzní a Slavií a  vytvořili si čtyřbodový odstup od čtvrtého Slovácka.
MFK Karviná – AC Sparta Praha 1:2 (0:0)
Branky:78. Sinjavskij – 60. Pulkrab, 76. Haraslín. Rozhodčí: Berka – Nádvorník, Antoníček. ŽK: Santos, Šindelář – Ladislav Krejčí II, Pulkrab. Diváci: 1000.
Karviná:Bolek – Křapka, Santos, Šindelář, Šehič – Mangabeira (20. Stropek), Qose – Čmelík (65. Sinjavskij), Papadopulos (83. Mikuš), Bartošák (83. Nešický) – Durosinmi (46. Svoboda). Trenér: Páník.
Sparta: Holec – Wiesner, Panák, Ladislav Krejčí II, Hancko – Karlsson (64. Dočkal), Pavelka, Sáček, Karabec (52. Pulkrab), Haraslín (87. Ladislav Krejčí I) – Hložek. Trenér: Vrba.
Po půlhodině rozhodnuto.
Ostravský Baník po čtyřech listopadových málo úspěšných zápasech, korunovaných pouze ziskem šesti bodů, tentokrát byl od začátku pánem situace. Překvapil, na podzim solidně hrající  budějovické Dynamo, bleskovým úvodem. Po sedmi minutách vedl 2:0, když před půlhodinou střetnutí přidal Buchta třetí gól, bylo o vítězi prakticky rozhodnuto. Druhý poločas probíhal v poklidném tempu, domácí byli uspokojeni náskokem a hosté toho příliš v útočné aktivitě neprokázali.  Vzruch přinesly až závěrečné minuty, kdy ještě padly dva góly. Na  branku Škody z 85. minutě za dvě minuty odpověděl Kozmanovič a bylo po zápase.
FC Baník Ostrava – SK Dynamo České Budějovice 4:1 (3:0)
Branky: 2. Klíma, 7. Fleišman, 27. Buchta, 87. Kuzmanovič – 86. Škoda. Rozhodčí: Batík – Horák, Pochylý. ŽK: Klíma – Bassey, Králik, Vais, Van Buren. Diváci: 1000.
Ostrava: Budinský – Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman – De Azevedo (83. Potočný), Kaloč, Klíma, Tetour (69. Budínský), Buchta (61. Sor) – Almási (61. Kuzmanovič). Trenér: Galásek.
České Budějovice: Vorel – Čolič, Havel, Králik, Skovajsa (40. Sladký) – Valenta, Hellebrand (46. Vais) – Van Buren, Mihálik (46. Čavoš), Tolno (40. Mršič) – Bassey (71. Škoda). Trenér: Horejš.
Dvě červené a přesto vítězství.
Nedělní zápas  v Ďolíčku byl patřičně vzrušující.  Jablonec, který devětkrát nevyhrál, překvapil domácí Bohemians na začátku a v závěru prvního poločasu dvěma zdařilými akcemi. Po nich nejlepší střelec hostí Čvančara, o kterého mají zájem Slavie a Sparta, a poté ještě Houska zajistili  dvoubrankové vedení. Po bouřlivé diskusi v kabině domácích o přestávce najednou bylo mužstvo Bohemians jako vyměněné. Brzy po změně stran se domácí radovali. Jejich nejstarší hráč Jindříšek po skrumáži napálil míč do sítě. Radost byla předčasná, VAR odhalil ruku Hronka. Tato situace však neubrala vršovickému týmu úsilí v  další ofenzívě. A když mezi 64. a 68. minutou rozhodčí Szikszay vyloučil hostům po druhých žlutých kartách Malinského a Pilaře, mělo vše hrát do karet domácím fotbalistům. Nestalo se tak, Jablonečtí se v devíti udatně bránili, brankář Hanuš se překonával a kapituloval jedině šest minut před koncem, kdy nestačil na střelu Hronka.
Bohemians Praha 1905 – FK Jablonec 1:2 (0:2)
Branky: 85. Hronek – 8. Čvančara, 45.+1 Houska. Rozhodčí: Szikszay – Mokrusch, Arnošt. ŽK: Nový, Le Giang, Květ – Malínský, Pilař. ČK: 64. Malínský, 68. Pilař (Jablonec). Diváci: 1000.
BohemiansLe Giang – Nový, Jindřišek, Köstl – Fulnek (82. Koubek), Hronek, Ljovin (46. Bartek), Květ, Kovařík (46. Novák) – Keita (75. Necid), Puškáč. Trenér: Klusáček.
Jablonec: Hanuš – Holík, Martinec, Zelený, Surzyn – Hübschman – Malínský, Houska (85. Považanec), Kratochvíl (90.+2 Štěpánek), Pilař – Čvančara (79. Doležal). Trenér: Rada.
S trenérem Kozlem se Liberci  daří.
Po příchodu trenéra Kozla a později i s příchodem některých hráčů se obraz libereckého týmu změnil k nepoznání. Tam jsou doby, kdy Liberec  byl nejhorším týmem soutěže. Po těsném vítězství nad hradeckým týmem, který i na  hřištích soupeře hraje nebojácně a vždy se snaží o otevřenou partii, je na osmém místě, tedy uprostřed tabulky. O páté vítězství z posledních šesti utkání se přičinil už v 38. minutě Tupta.
FC Slovan Liberec – FC Hradec Králové 1:0 (1:0)
Branka: 38. Tupta. Rozhodčí: Klíma – Vlček, Novák. ŽK: Stoch – Čech, Leibl.
Diváci: 1000.
Liberec: Knobloch – Gebre Selassie, Chaluš, Plechatý, Mikula – Tiéhi, Havelka (86. Stoch) – Koscelník (58. Rondič), Frýdek (77. Purzitidis), Tupta (77. Mészáros) – Hilál (77. Rabušic). Trenér: Kozel.
Hradec: Fendrich – Klíma, Čech (72. Kubala), Leibl – Mejdr, Kodeš, Rada, Urma (46. Novotný) – Dvořák (72. Prekop), Vašulín, Vlkanova (84. Král). Trenér: Koubek.
Cenné body pro potřebné.
Před 17. kolem pro poslední Teplice a čtrnácté Pardubice byla víkendová vítězství  pěkným dárkem k Mikuláši. Teplice  se odpoutaly z konce tabulky, kam po prohře se Spartou klesla Karviná, jediný tým bez vítězství.
Teplicím, poprvé od začátku toho ročníku, se podařil proti Zlínu nevídaný kousek. Na vedoucí gól Hrubého odpověděli třemi góly mezi 61. a 68. minutou. A nakonec ještě v  nastaveném čase Trubač zatroubil sólo hostím, kteří se vracejí do  města Baťova s prohrou 1:4. Byla to dokonalá odveta ze srpnového duelu ve Zlíně, kde teplický tým podlehl l0:3.
FK Teplice – FC Fastav Zlín 4:1 (0:0)
Branky: 61. Fortelný, 65. Shejbal, 68. Mareš, 90.+3 Trubač – 57. Hrubý. Rozhodčí: Dalibor Černý – Caletka, Dobrovolný. ŽK: Fortelný- Cedidla. Diváci: 540.
Teplice: Grigar – Hyčka, Knapík, Chlumecký, Shejbal, Vondrášek – Jukl, Trubač, Fortelný (90. Kodad) – Rezek (58. Ledecký), Mareš (85. Krunert). Trenér: Jarošík.
Zlín: Rakovan – Cedidla, Vraštil, Simerský, Fantiš (78. Nečas) – Tkáč (46. Hlinka), Conde – Dramé (49. Hrdlička), Hrubý (78. Bobčík), Reiter (85. Fillo) – Janetzký. Trenér: Jelínek.
Pardubice dokonale nachytali domácí  tým na švestkách. Tři góly za 18. minut by otřásly i lepším celkem než má nyní k dispozici trenér Mladé Boleslavi, Karel Jarolím. Trvalo dlouhou, než se Boleslav vzpamatovala z latergie.  Teprve gól Ewetona po necelé hodině hry signalizoval, že by  mohlo dojít k zajímavému průběhu. Ač se domácí snažili sebevíc a hodně toho odehráli před pardubickou brankou, ke změně došlo až po dvou střídáních domácího týmu. Na víc, než na snížení 2:3 po brance Fila ve druhé minutě nastavení, to nestačilo. Takže Pardubice si odvezly za nečekané vítězství tři body a se ziskem 14 bodů se dotahují  v tabulce na třináctý Zlín a dvanáctý Jablonec.
FK Mladá Boleslav – FK Pardubice 2:3 (0:3)
Branky: 56. Ewerton, 90.+2 Fila – 10. a 18. Chytil, 8. Cadu. Rozhodčí: Orel – Hurych, Šimáček. ŽK: Preisler – Cadu, Čihák. Diváci: 489.
Boleslav: Šeda – Douděra, Suchý, Karafiát, Preisler (82. Fila) – Matějovský, Smrž – Ladra (46. Jurásek), Hlavatý (37. Kadlec, 82. L. Mašek), Ewerton – Škoda. Trenér: Jarolím.
Pardubice: Letáček – Kostka, Jeřábek, Toml, Čelůstka – Chytil, Tischler, Čihák, Cadu (90.+1 Lupač) – Černý (66. Červ), Huf (55. Matějka). Trenér: Novotný.
Čtsa, ph., kc, audio, foto: www.fkmb.cz