MALL.CZ Hráč a trenér měsíce F:L: Listopadovými vítězi jsou Bassey z Dynama a Trpišovský ze Slavie

Počtvrté v letošní sezoně dochází ve FORTUNA:LIZE k vyhlášení nejlepšího hráče a trenéra měsíce. Mezi hráči v listopadu zvítězil útočník Dynama České Budějovice Fortune Bassey, který čtyřmi góly ve třech zápasech pomohl ke dvěma vítězstvím. Na trenérské scéně tentokrát dosáhl na primát Jindřich Trpišovský. Slavia pod jeho vedením zapsala tři přesvědčivé výhry bez inkasované branky a drží se na čele tabulky.

MALL.CZ Hráč měsíce listopadu: Fortune Bassey (SK Dynamo České Budějovice)
V nadsázce by se dalo říct, že dělá čest svému jménu. Pro České Budějovice je Fortune Bassey opravdovým štístkem. Jeho čtyři listopadové trefy vynesly Jihočechům celkem šest bodů. Vítěznou oslavu si nemohli užít pouze po duelu patnáctého kola v Ďolíčku proti Bohemians. Tam sice Bassey snížil na průběžných 1:2 z pohledu Dynama a zdramatizoval vývoj střetnutí. Domácí klokani však těsné vedení udrželi, a nakonec ho ještě zvýraznili. Bassey přitom ve Vršovicích předvedl pohlednou útočnou akci. Zpracoval si dlouhý pas z hloubi pole, naběhl si do velkého vápna a střelou k bližší tyči překonal brankáře Bačkovského.
Ještě jiný punc ale měly ostatní góly třiadvacetiletého útočníka z Nigérie. Při domácím triumfu Českých Budějovic nad Mladou Boleslaví ve čtrnáctém kole se postaral o důležité, a především bleskové vyrovnání. Pramenilo ze zahraniční spolupráce. Nizozemec Van Buren přihrál Bosňanovi Čolićovi, jehož centr z pravé strany Bassey levačkou umístil do odkryté brány.
Naposledy měl pak prsty v nevídaném obratu Dynama proti Slovácku. Moravané na Střeleckém ostrově vedli o dvě branky, domácí navíc dohrávali v deseti bez vyloučeného Hory. Po rohovém kopu ovšem snížil Valenta a mezi 82. a 85. minutou přišly velké chvíle Basseyho. Nejprve udržel na zádech soupeřova stopera a vyrovnal. Poté se pustil do úniku z poloviny hřiště, na jehož konci poslal míč za záda gólmana Nguyena a zařídil výběru trenéra Horejše všechny body.
Za tři listopadová kola F:L nevynechal Bassey téměř jedinou minutu. A v Českých Budějovicích dobře vědí, proč. Nechat hrát afrického rychlíka až do konce se jim vyplácí. MALL.CZ Hráčem měsíce listopadu FORTUNA:LIGY je tak jihočeská fortuna, tedy Fortune Bassey.

MALL.CZ Trenér měsíce listopadu: Jindřich Trpišovský (SK Slavia Praha)
Červenobílý válec. To byly listopadové zápasy FORTUNA:LIGY v podání úřadujícího šampiona z Edenu. Slavia si během nich podstatně vylepšila skóre. Protivníkům totiž nasázela dohromady jedenáct branek, sama pak neinkasovala ani jednu. I díky tomu mužstvo vedené „českým Kloppem“ Jindřichem Trpišovským stále figuruje na první příčce tabulky. Na druhou Plzeň má momentálně k dobru tři body, na třetí Spartu pět bodů.
Pětačtyřicetiletý Trpišovský předvedl se sešívanými dvě pětigólové kanonády. Jejich cíli se staly Pardubice a Jablonec. Proti Východočechům se však slávisté dlouho nemohli prosadit. V první půli naopak přežili kritický moment, když brankář Mandous zneškodnil penaltu i dorážku následující bezprostředně po ní. Pomyslnou střelnici si otevřeli teprve krátce před hodinou hry. Dvakrát skóroval Krmenčík i Lingr, na konečných 5:0 upravil Ekpai.
To Jablonci poslali Pražané tři gólové pozdravy ještě do přestávky. Před více než deseti tisíci diváky v ochozech Sinobo Stadium se postupně radovali Olayinka, Kuchta a Bah. Potupného „bůra“ dovršil v závěrečné čtvrthodině Lingr, jenž se stejně jako v duelu s Pardubicemi trefil dvakrát. Před uplynutím listopadu ještě Slavia hladce porazila poslední Teplice. Také těm mohla uštědřit pořádný debakl, od více než tří obdržených branek ale Severočechy uchránil gólman Grigar.
Neproměněné šance však nemění nic na tom, že Trpišovského svěřenci jako jediní z účastníků FORTUNA:LIGY neztratili v listopadu ani bod. Celkově klub z metropole nezaváhal pět utkání v řadě. Pod Jindřichem Trpišovským se nyní v nejvyšší soutěži (opět) slušně rozparádil.
Hráč a trenér měsíce listopadu F:NL: Ocenění za listopad získali vlašimský Alijagić a opavský West
Hráč měsíce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY je podruhé za sebou z Vlašimi. Po záložníkovi Filipu Blechovi si prvenství vysloužil jeho spoluhráč z útoku Denis Alijagić. Česko-bosenský fotbalista vyšel z posledních čtyř kol s bilancí čtyř branek. Nejlepší formou z celé soutěže se ale pyšní Opava. Tým vedený koučem Romanem Westem si drží sérii čtyř vítězství a směle může útočit na nejvyšší příčky.
Hráč měsíce listopadu: Denis Alijagić (FC Sellier & Bellot Vlašim)
Dvě a dvě jsou čtyři. Jednoduchá matematika z první třídy základní školy, v případě Denise Alijagiće jde však o výrazný ukazatel. Pokud totiž sečtete dvě listopadová utkání (víc jich Vlašim odehrát nestihla) a přidáte k nim stejný počet kol z druhé poloviny října, přijdete na kloub jeho střelecké formě. Teprve osmnáctiletý útočník skóroval v každém z posledních čtyř zápasů F:NL.
Kmenový hráč pražské Slavie se nejprve podílel na kanonádě Vlašimi proti Vyškovu. Nováček druhé nejvyšší soutěže odjel domů na Hanou s pětigólovým přídělem. Brankáře Šustra překonal přesně po hodině hry i Alijagić, který už předtím neproměnil obrovskou šanci. Dva dny před koncem října se pak trefil také v duelu na hřišti vedoucí Zbrojovky Brno. Zakončení spoluhráče Blechy – mimochodem Hráče měsíce října – nasměroval do brány ještě před uplynutím úvodní desetiminutovky. Jihomoravané museli zápas otáčet, což se jim bohužel pro Středočechy nakonec podařilo.
Potomek otce z Bosny a Hercegoviny a české matky však úspěšně střílel dál. Již po šesti minutách rozhodl souboj pod Javorovým s Třincem. Na konci vlašimské kombinace se objevil osamocený před gólmanem Adamuškou a zamířil přesně do horní části branky. Tímto zásahem se zároveň stal průběžně nejlepším střelcem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, když se odpoutal od brněnského Řezníčka. Náskok na čele statistického pořadí pak zdvojnásobil, 21. listopadu zapsal osm minut před koncem první půle vítězný gól v utkání s Duklou Praha.
Kromě výběru trenéra Martina Hyského je mladíkova produktivita pozitivní zprávou i pro Davida Holoubka – kouče národního týmu do devatenácti let. Denis Alijagić sice dříve reprezentoval Bosnu a Hercegovinu, nyní se však rozhodl pro Česko, kde se v roce 2003 narodil.

Trenér měsíce listopadu: Roman West (Slezský FC Opava)
Na začátek sezony nebudou ve Slezsku vzpomínat zrovna s nadšením. Opava vstoupila do bojů o případný návrat mezi elitu rozpačitě a na příčky zaručující alespoň baráž se mohla pouze koukat. Svěřenci trenéra Romana Westa, který se týmu ujal před startem ročníku, se pohybovali ve druhé polovině tabulky. V jednu chvíli byli dokonce poměrně blízko pozicím, z nichž se po sezoně bude sestupovat.
Ke změně na trenérském postu ale v Opavě nedošlo. Čtyřicetiletý West u kormidla zůstal, což se později ukázalo jako správné rozhodnutí. Slezané dokázali zabrat a rázem mají úplně jiné starosti, než počítat bodový náskok na poslední místa. Body ztratili naposledy v polovině října v Příbrami, od té doby sbírají jen samá vítězství. V domácím prostředí rozstříleli Žižkov (6:1) a poradili si i s druhou rezervou pražské Sparty (2:0). Následně uspěli ve dvou severočeských městech – Ústí nad Labem (2:0) a Varnsdorfu (3:0).
Opava je díky tomu celkem s aktuálně nejlepší formou z celé F:NL, trumfuje i Zbrojovku Brno. Slezskému FC v posledních čtyřech kolech pomohly nejen vstřelené góly, ale také pevná defenzíva. Naposledy inkasoval 23. října od Viktorie Žižkov, kde mu to však (vzhledem k šesti trefám) vůbec vadit nemuselo. A to ještě slovenský brankář Digaňa kapituloval bezprostředně po penaltě. Samotný pokutový kop přitom dokázal zastavit, míč se v síti za jeho zády ocitl teprve z dorážky. Proti Spartě “B“, Ústí a Varnsdorfu se blýskl čistým kontem, dosud jich vychytal nejvíce ze všech gólmanů FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY – sedm.
Roman West tak může být s aktuálními opavskými výkony spokojen. Bývalý účastník F:L v tabulce nyní figuruje na pátém místě, od barážových příček a dvojice Sparta “B“ – Líšeň jej však dělí jen tříbodová ztráta.
Štěpán Hanuš
Ředitel komunikace a PR, LFA.