ME v aerobiku: Adéla Citová končí svoji kariéru titulem mistryně Evropy

Po dvouleté pauze proběhlo 28. 11. 2021 ve francouzském Agenu Mistrovství Evropy ve sportovním aerobiku. Výjimečný šampionát, kterého se zúčastnilo 120 závodníků ze 7 evropských zemí, ovládli čeští reprezentanti v kadetských, juniorských i dospělých kategoriích žen, mužů, párů a trií. Nejen pro českou výpravu bylo vrcholem celého závodu vystoupení naší úřadující mistryně světa Adély Citové. V duchu hesla „v nejlepším je třeba přestat“ předvedla Adéla svůj životní výkon.

Světová organizace FISAF International musela původní Mistrovství světa změnit na evropský šampionát kvůli přísným pandemickým opatřením, která zabránila přijet závodníkům z mimoevropských zemí včetně Ruska. Ze stejného důvodu byl zrušen i závod celé kategorie fitness týmů.
Celý šampionát přesto provázela atmosféra nadšení a emocí. Největší úspěch pak sklidila naše úřadující mistryně světa Adéla Citová. Nádherné vystoupení s nejvyšším technickým indexem získalo i zcela výjimečné hodnocení od panelu rozhodčích. Závodnice tak s přehledem obhájila svoje evropské prvenství. „V této sestavě jsem si byla jista každým pohybem, navíc jsem věděla, že je to pohyb poslední a budu si ho pamatovat po celý život,“ svěřila se Adéla po svém závěrečném vystoupení, které publikum v hale ocenilo potleskem ve stoje. Šťastná, že vše zvládla na výbornou, a současně smutná, že svoji kariéru po šestnácti letech končí, byla i její trenérka Jitka Hofmannová z Juniorského Fitness Klubu Louny „Áďa je velkým příkladem a vzorem pro ostatní závodníky,“ svěřila se s obrovskými emocemi po závodě.
Češi získali 9 zlatých, 8 stříbrných a 6 bronzových medailí!

Skvělé výkony ovšem předvedli i další naši reprezentanti, a to ve všech věkových kategoriích. Celkem 9 zlatých, 8 stříbrných a 6 bronzových medailí jednoznačně potvrdilo dominanci České republiky v evropském sportovním aerobiku!
Dospělá tria vyhrály Veronika Frantová, Eva Matějovičová a Tereza Miková z Aerobic Teamu Praha, dua Erika Ševců a Vanda Šimková z MV Týmu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a ze stejného týmu bodoval i Jáchym Hanák, který získal cenné stříbro v kategorii dospělých mužů.
Mezi juniorkami byla nejlepší Nikol Ullrichová z Fitness centra Báry a Hanky Šulcových, která získala zlato i v kategorii trií společně s Johanou Vodičkovou a Viktorií Čedíkovou. Juniorská dua ovládly Kristýna Fryšáková a Aneta Bedrnová z Aerobic team Butterfly. V kadetech získali čeští závodníci všechny medaile.
„Děkujeme všem našim závodníkům i trenérům za skvělé výkony a perfektní práci. Naši závodníci jsou zaslouženě na evropské i světové špičce, a to je zásluhou dlouhodobého systému péče o talentovanou mládež a současně velké lásky k tomuto sportu, která přežila i náročné období pandemie COVID-19. Moc se těšíme na 3. – 5. 6. 2022, kdy proběhne další mistrovství Evropy ve sportovním aerobiku a fitness u nás v České republice, v nádherném prostředí Multifunkční auly Gong v Ostravě,“ uzavírá úspěšný závod Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz. 
Celkové výsledky a fotografie v tiskové kvalitě najdete zde (foto Benjamin Sanz): https://drive.google.com/drive/folders/15grSdSYGAeUbPHfjvvZg1-1VnEKdZ2Ty?usp=sharing
Záznam z celého šampionátu bude vysílat Česká televize v úterý 7. 12. 2021 v 17:20 na ČT Sport.
Zuzana Rybářová
WWW.AMAZE.MEDIA