Remízy Slavie a Jablonce, prohra Sparty

V pátých, předposledních kolech základních skupin Evropské a Konferenční  ligy jsme se tentokrát od našich zástupců vítězství nedočkali. Nejblíže k němu byla Slavia, která o něj přišla v nastavení a nakonec jen remizovala stejně jako Jablonec. A kdo čekal, že Sparta po debaklu se Slováckem překvapí v Glasgowě se nedočkal, prohra 0:2 jí odstavuje  z postupu, na jaře se bude musí spokojit jen s Konferenční ligou.
V Edenu osudná 92. minuta.
Slávisty dělila od vítězství v Edenu nad Feynoordem pouze pět minut nastaveného času, když Ekpai neuhlídal Desserse, který hlavou překonal z branky příliš vysunutého Mandouse. Vyrovnáno 2:2, když už chvíli  předtím jen stěží Bah, vyhlavičkoval gól z brankové čáry. Po zápase pak proti deseti soupeřům, nářky trenéra Trpišovského i hráčů z promarněné šance Při vítězství už měla Slavia postup ze skupiny jistý, nyní musí získat v Berlíně proti Unionu aspoň  bod, aby v Konferenční lize zůstala i na jaře.
Ve čtvrtek večer těžila Slavia z chyb náhradního brankáře hostí Marcianna, který hrubě chyboval při obou gólech, ale nevyužila situace, neboť už v 38. minut byl  nizozemskému týmu vyloučen Til.  Sice převahu měla, ale bídné zakončování akcí, a že jich bylo, jí připravil o góly. A ty nakonec  v rozpačitých posledních   minutách s mnoha strkanicemi a žlutými kartami, chyběly.
SK Slavia Praha – Feyenoord Rotterdam  2:2 (1:1)
Branky: 12. Olayinka, 66. Kuchta – 31. a 90. Dessers. Rozhodčí: Gestranius – Aravirta, Alakare. ŽK: Ousou, Masopust, Ševčík, Kuchta, Kačaraba – Malacia, Dessers, Kökçü. ČK: 36.Til. Diváci: 14562.
Slavia Praha: Mandous – Bah (90. Traoré), Ousou, Kačaraba, Oscar – Holeš, Lingr (78. Ekpai) – Masopust (46. Kuchta), Stanciu (C), Olayinka – Schranz (62. Ševčík)
Feyenoord Rotterdan: Marciano – Holmgren Pedersen, Trauner, Senesi (85. Geertruida), Malacia – Aursnes, Kökçü, Til – Toornstra (C) (78. Jahanbakhsh), Linssen (18. Dessers), Sinisterra (85. Nelson).
Panák pomohl Rangers.
Po prvním poločase v Glasgowě, když už od 15. minuty prohrávali 0:1 to nevypadalo beznadějně. Převahu v poli Rangers v prvním poločase využili minimálně a tak jim  musel pomoct stoper Sparty Panák. Čtyři minuty po přestávce chtěl lobem v pokutovém území přihrát míč na Krejčího II. Udělal to tak nešikovně, že míč nahrál přímo na hlavu autora prvního gólu Morelosovi, jehož hlavička skončila v  síti. A nedlouho poté přišla další špatná přihrávka Panáka, Kent běžel sám na branku, ale vyběhnuvší Holec zneškodnil vyloženou šanci. Sparta má nyní v obraně mezery, bída se stopery! Na prvním gólu není bez viny Krejčí II.
Trenér Vrba, který po výbuchu v Uherském Hradišti udělal v sestavě tři změny, z nichž překvapila nominace brankáře Holce. Tým hrál nejlépe v poslední půlhodině. Tři střídání, Karabce za Krejčího I., Moberga Karlssona za Haraslína a Dočkala za Minčeva, oživila útočnou aktivitu. A v té době nebyl zápas úplně ztracený, kdyby Karabec  po ideálním centru Moberga Karlssona trefil v77. minurě hlavou branku. To byla její největší šance. Ještě tři minuty před koncem dva neuvěřitelné zákroky domácího brankáře Mc Gregora po hlavičce Krejčího II a dorážce Pulkraba zabránily Spartě od vstřelení gólu. Takže Sparta během, pěti dnů ve dvou zápasech  vyšla naprázdno se skórem 0:6! Prohra bere Spartě šanci pokračovat v Evropské lize, uspěje v Konfrenční lize?

Trenér Pavel Vrba, Dominik Holeš, Ladislav Krejčí ml., Filip Panák po utkání:

Rangers FC – AC Sparta Praha 2:0 (1:0)
Góly: 15. a 49. Morelos. ŽK: Hagi, Barišić. Rozhodčí: Makkelie – Steegstra, de Vries (všichni Niz.). Diváci: 48 370.
Rangers: McGregor – Barišić, Bassey, Goldson, Tavernier – Kamara, Davis (89. Lundstram) – Kent (81. Sakala), Hagi (66. Patterson), Aribo (81. Arfield) – Morelos.
Sparta: Holec – Wiesner, Panák, LK37, Hancko – Haraslín (58. DMK), Pavelka, Sáček, Hložek (84. Pulkrab), Laco Krejčí (58. Karabec) – Minčev (58. Dočkal).
Remízový král – Jablonec.
V naší Fortuna: lize FK Jablonec už sedmkrát remizoval, což je ze všech týmů nejvíc. Remízovým králem je i v Konferenční lize ve své skupině D. Po výsledku  1:1 s  nizozemským Alkmaarem je třetí a pouze zisk bodu  v Kluži při prohře Randers v Alkmaaru jej posune do dalších bojů v této evropské soutěži.
Ve čtvrtečním zápase za krajně nepříznivého počasí, a pouze před 2 600 diváky, jablonecký tým vedl už od 7. minuty po hlavičce Kratochvíla. Vedení ztratili domácí krátce před přestávkou a po změně stran jen s vypětím sil a také díky dobrým střídáním udrželi remízu  nad často útočícím soupeřem. Absolutorium si vedle brankáře Hanuše zaslouží kompletní obranná čtveřice v čele se Zeleným. Avšak efektivní útočná hra s dobrou koncovkou je stále  v nedohlednu, trenér Rada se už ani moc nerozčiluje, s remízou byl spokojen.
FK Jablonec  – AZ Alkmaar  1:1 (1:1)
Góly: 7. Kratochvíl – 43. Evjen. Diváků: 2600.
Jablonec: Hanuš – Holík, Surzyn, Zelený, Krob – Pleštil (18. Malínský), Houska (73. Doležal), Považanec, Kratochvíl (82. Hübschman), Pilař – Čvančara.
Alkmaaar: Vindahl-Jensen – Witry (78. Sugawara), Hatzidiakos – Martins Indi, Wijndal – Midtsjo (90. Aboukhlal), de Wit, Clasie – Evjen (63. Reijnders), Pavlidis (79. Gudmundsson), Karlsson.
Čtsa, ph, kc, audio. foto: www.sportovnizurnal.cz