Česko porazilo vysoko Kuvajt

Čeští fotbalisté zvítězili ve čtvrtečním přípravném utkání nad Kuvajtem 7:0. Na Andrově stadionu v Olomouci.  Dvěma góly Jakuba Peška a Jana Sýkory, další góly Barák, Souček a Novák. Český tým koučoval asistent Jiří Chytrý místo hlavního trenéra Jaroslava Šilhavého, který měl po kontrole, pozitivní test na koronavirus.
Reprezentační trenéři nominovali do zápasu bývalého gólmana Sigmy Olomouc Mandouse, v útoku dostal od začátku šanci Krmenčík, na stoperu Zima s Brabcem. Kuvajt koučoval španělský trenér Carlos González, bratr olomouckého záložníka Pabla Gonzáleze, Hosté nastoupili do přípravného zápasu, s pětičlennou obranou, která ale obdržela v prvním poločase dva góly, ve druhém, pět.  
Český tým hned v úvodu měl drtivou herní převahu. Již v šesté minutě se dostal go šance z rohového kopu Barák, ale jeho hlavička těsně minula pravou tyč. Následná   Součkova střela, z velkého vápna, trefila tyč. Ve 26. minutě se Češi po neustálém tlaku dostali do vedení, kdy po centru Coufala z pravé strany se do odkryté branky trefil Barák 1:0.
Vzápětí mohl zvýšit vedení Sadílek, ale hostující brankář Rašíd, jeho pokus vyrazil,  nad branku. Ve 37. minutě se snažil hlavičkou skórovat Souček, ale trefil jen, Rašída.
Ve 45. minutě se Češi radovali podruhé, když Zimovu střelu vytáhl kuvajtský brankář před sebe na Peška, který se z malého vápna nemýlil 2:0. Hned v úvodu druhého poločasu se Pešek prosadil podruhé, po Krmenčíkově přesné přihrávce se uvolnil přes obranu ve vápně a zvýšil na 3:0.
V 57. minutě se po Sadílkově centru, umístněnou hlavičkou prosadil opět Souček a připsal si první gól za reprezentaci 4:0. Hra se po změně stran nezměnila. Češi měli, hru pod neustálou kontrolou, takže hosté v 60. minutě inkasovali popáté, kdy se umístněnou přízemní střelou k tyči, trefil do branky střídající obránce Novák, zároveň si připsal druhý gól za reprezentaci 5:0.
Další dva góly vsítili Češi soupeři, v závěru zápasu, kdy se dvakrát trefil střídající Sýkora. Nejprve v 83. minutě, podruhé dorážkou po centru zleva, hlavičkou z blízka do sítě, přípravné utkání tak upravil na zaslouženou výhru po výborném výkonu na  7:0.  
Český tým tak počtvrté za sebou s Kuvajtem neprohrál. Jedinou porážku utrpěl na olympijských hrách v roce 2000, s výběrem do 23 let.
Reprezentanti se v dalším programu střetnou v úterním kvalifikačním zápase s Estonskem. Češi jsou ve světové kvalifikaci na druhém místě tabulky, lepším skóre před třetím Walesem, který má ale jeden zápas k dobru. Přímo na světový šampionát postoupí vítěz skupiny, s největší pravděpodobností Belgie, která má po výhrách, již nedosažitelné bodové skóre. Týmy na druhých místech ve skupinách ještě čeká, ale   odehrát play off, kde se střetnou s dvěma vítězi skupin Ligy národů, kteří v kvalifikaci o svět neuspěli. Český tým, když obsadí po výhře s Estonskem, druhé místo v pořadí, tak v baráži, jedno z dvou míst. Rozhodující ale možná bude, jak dopadne utkání, Belgie – Wels.
Tisková konference po utkání:  
Přípravné utkání
Česko – Kuvajt 7:0 (2:0)
Branky: 26. Barák, 45. a 46. Pešek, 57. Souček, 60. Novák, 83. a 88. Sýkora. Rozhodčí: Kralović – Štrbo, Ferenc (vš. Slovensko). Diváci: 5367.
Česko: Mandous – Coufal, Zima, Brabec, Matějů (46. Novák) – Souček, Sadílek (61. Král) – Masopust (72. Kopic), Barák (72. Sýkora), Pešek (61. Vydra) – Krmenčík (61. Kuchta). Trenér: Chytrý.
Kuvajt: Ch. Rašídí – Dusárí, Harbí, Chálid Fazlí II (67. Mahrán), F. Rašidí, Kalláf – Daští (46. Rizá), Džazá (82. Huvaidí), Utaibí (46. Faníní) – J. Rašídí (46. Burslí), A. Rašidí (61. Mutavá). Trenér: González.
Čtsa, kc, audio, foto: www.sportovnizurnal.cz