Sparta a Slovácko vítězí 1:0 v 93. minutě!

Ve 12. kole Fortuna: ligy se o nejvíc vzruchu postaraly týmy z prvních čtyř týmů. Sparta a Slovácko si připsaly tři body za vítězství v době, kdy běžela 93. minuta, obhájce titulu Slavia se musela v Č. Budějovicích spokojit s remízou 2:2 a jedině vedoucí Plzeň excelovala, s nadílkou pěti gólů  Jablonci poslala tento tým do města pod Ještědem.
Pozoruhodností kola  je, že s výjimkou dvou gólů Slavie, hostující týmy v dalších šesti zápasech nevstřelily ani jediný gól. To je kuriozita v tomto ročníku naší nejvyšší fotbalové soutěže!
Jak se vyhrává v nastavení!
Na Letné jediný gól padl přesně v  čase 92:16. Co tomu předcházelo? Průnik rychlého Peška, který z pravé strany poslal načechraný centr, který Pulkráb hlavičkoval do tyče. U odraženého míče byl nejdřív Hložek, který  snadno  skóroval. Bylo to šťastné vítězství, když předtím boleslavští hráči dvakrát nastřelili tyč, Suchý, Škoda a Skalák neproměnili vyložené šance. Ještě, že Sparta má v brance Nitu, v současné době nejlepšího brankáře soutěže. V rámci objektivity je nutné dodat, že domácí než se radovali z gólu promarnili tutovky, jmenovitě Minčev, Haraslín a Pulkráb, který po vystřídání Dočkala v posledních deseti minutách hýřil aktivitou.

Trenér Pavel Vrba Sparta:

Trenér Karel Jarolím ML. Boleslav:

AC Sparta Praha – FK Mladá Boleslav 1:0 (0:0)
Branka: 90.+3 Hložek. Rozhodčí: Julínek – Caletka, Horák – Franěk (video). ŽK: Pavelka, Dočkal, Karabec – Matějovský, Jurásek. Diváci: 7544.
Sparta: Nita – Wiesner, Panák, Čelůstka (68. Štetina), Hancko – Pešek, Pavelka, Dočkal (85. Pulkrab), Hložek, Haraslín (56. Karlsson) – Minčev (56. Karabec). Trenér: Vrba.
Boleslav:Šeda – Douděra, Suchý, Karafiát, Jurásek – Dancák, Matějovský (61. Fila) – Ladra (61. Skalák), Hlavatý, Ewerton (85. L. Mašek) – Škoda. Trenér: Jarolím.
V Uherském Hradišti si vybudoval na tamním stadiónu tým Slovácka pevnost, ze které se hostující mužstva vracejí s prázdnou. Ovšem v sobotu večer to byl hráči  pražských Bohemians, kteří domácím důsledným  napadáním po celém hřišti znepříjemnili  zápas a docela by si za bojovný výkon bod zasloužil. Proti tomu však byl v hodině dvanácté, přesně v čase 92:36 Cicili. Po centru Sadílka přiťukl Šašinka hlavou míč k nohám Nizozemce a ten z bezprostřední blízkosti překonal gólmana Bačkovského.
1. FC Slovácko – Bohemians Praha 1905 1:0 (0:0)
Branka: 90.+3. Cicilia. Rozhodčí: D. Černý  – Antoníček, Mikeska – Ondráš (video). ŽK: Havlík – Bačkovský. Diváci: 4203.
Slovácko: Nguyen – Reinberk, Kadlec, Hofmann, Kalabiška – Sadílek, Havlík – Petržela (80. Šašinka), Kohút (63. Cicilia), Navrátil (63. Holzer) – Jurečka. Trenér: Svědík.
Bohemians: Bačkovský – Bederka, Krch, Vondra – Dostál, Ljovin, Jindřišek, Hronek (81. Vacek), Fulnek – Puškáč (73. Koubek), Novák (69. Keita). Trenér: Klusáček.
Slavia kouzla zbavená!
V naší lize se v třetím roce působení  trenéra Trpišovského poprvé stalo, že Slavia po první čtvrt hodině prohrávala 0:2, jako se to stalo v neděli v Č. Budějovicích. Pražané, kteří hned úvodu promarnili dvě gólovky, tu největší po odraženém míči do břevna, kam jej poslal Krmenčík, byli po inkasovaných  brankách, jak opaření a nebyli schopni ohrozit branku, střeženou Vorlem. Po přestávce, kdy hosté poslali na hřiště  Kuchtu, Lingra a Ševčíka se mýlili mnozí experti že proměněnou penaltou Olayinky a po rychlém Oscarově vyrovnávacím gólu nastane v utkání zvrat. Nestalo se tak, neboť útočné aktivitě chyběla jako v  mnoha předchozích utkáních  přesná muška. Ani vyloučení Skovajsy v 75. minutě nevyužila Slavia k náporu, naopak měla starosti z brejků domácích.
Trenér David Hořejš D.Č. Budějovice:
Trenér Jindřich Trpišovský Slavia:
SK Dynamo České Budějovice – SK Slavia Praha 2:2 (2:0)
Branky: 10. Brandner, 14. Havel – 52. Olayinka z pen., 59. Oscar. Rozhodčí: Machálek – Nádvorník, Váňa – Štěrba (video). ŽK: Havel, Čavoš, Kohout (as.trenéra), Vorel – Traoré. ČK: 77. Skovajsa (Budějovice). Diváci: 6289.
Č. Budějovice: Vorel – Sladký, Havel, Novák, Skovajsa – Hora, Čavoš (79. Čolič) – Brandner, Mihálik (89. Škoda), Mršič – Bassey (64. Valenta). Trenér: Horejš.
Slavia: Kolář – Bah, Ousou, Kačaraba, Oscar – Samek, Traoré (46. Ševčík) – Ekpai (46. Lingr), Schranz (83. Plavšič), Olayinka (72. Masopust) – Krmenčík (46. Kuchta). Trenér: Trpišovský.
Kopic nejvíc přispěl k výhře 5:0!
Viktoria Plzeň od 11. září, kdy v napínavém  a kvalitním utkání zdolala Spartu 3:2, v dalších čtyřech utkáních jen paběrkovala. Vstřelila v nich  pouze šest gólů, ale tentokrát  překvapila střeleckým apetitem. Výborným úvodem a ještě lepším závěrem deklasovala soupeře, jehož  výkon hodnotil trenér  Rada jako katastrofální a nejhorší za jeho působení v Jablonci. Na vysoké výhře Plzně měla nemalou zásluhu záloha a v ní především všude přítomný Kopic, autor dvou gólů. Jeho přehled a výborná střelba, připomínala dobu, kdy nastupoval za reprezentační tým. 
FC Viktoria Plzeň – FK Jablonec 5:0 (2:0)
Branky: 15. a 70. Kopic, 18. Beauguel, 73. Mosquera, 89. Šulc. Rozhodčí: Hrubeš – Hájek, Vodrážka – Adam (video). ŽK: Havel – Krob, Malínský. Diváci: 7607.
Plzeň: Staněk – Řezník, Pernica, Hejda, Havel – Bucha (90. Janošek), Kalvach – Kopic (76. Šulc), Sýkora (76. Čermák), Mosquera (82. Hybš) – Beauguel (76. Chorý). Trenér: Bílek.
Jablonec: Hanuš – Holík, Kubista, Zelený, Krob – Malínský (86. Vaníček), Považanec (80. Hübschman), Kratochvíl, Pilař (68. Pleštil) – Čvančara (68. Smejkal), Doležal (80. Nešpor). Trenér: Rada.
Jen 849 diváků tleskalo Hradci!
Výkony hradeckého mužstva vzbuzují údiv. Kdo čekal, že po 12. kole bude na šestém místě za silnou pěticí Plzeň, Sparta, Slovácko, Slavia a Ostrava?  Třeba uznat  podíl zkušeného trenéra Koubka, který má cit pro složení nejvhodnější sestavy. Ovšem bez zápalu a nebojácné hry všech hráčů by úspěchy nebyly. Tým se vyrovnal se skutečností, že nemůže hrát v Hradci Králové, mladoboleslavský stadión je jeho“ domácím“  hřištěm. Zde zdolal jako v této sezóně jako jediný Plzeň 1:0 a není divu, že si poradí i se slabšími soupeři. Tím byly v neděli Teplice, které inkasovaly tři góly, dva od hráče zápasu Dvořáka. Tým trápí jen malá návštěvnost, z Hradce přijíždějí nejvěrnější fanoušci. V neděli páté vítězství mužstva vidělo pouhých 849 diváků.
FC Hradec Králové – FK Teplice 3:0 (2:0)
Branky: 2. a 85. Dvořák, 35. Rada. Rozhodčí: Berka – Vlček, Mokrusch – Pechanec (video). ŽK: Mejdr, Kodeš – Mareš. Diváci: 849.
Hradec: Fendrich – Čech, Klíma, Král – Mejdr, Rada (76. Kateřiňák), Kodeš (86. Soukeník), Novotný – Dvořák (90+1. Harazim), Vašulín (90+1. Kubala), Vlkanova. Trenér: Koubek.
Teplice: Grigar – Hyčka, Chlumecký, Knapík, Vondrášek – Jukl (46. Mareček), Krunert – Kodad, Fortelný (59. Succar), Moulis (75. Černý) – Rezek (75. Mareš). Trenér: Jarošík.
Štika minulé ligy v útlumu!
Pardubice po letech, kdy chyběly v nejvyšší soutěži, měly v minulé sezóně výborné výsledky. Braly body i těm nejlepším, v čele se Slavií a Spartou. Kde však loňské sněhy jsou?  Pardubicím se v pražském exilu vůbec nedaří a to už nezmiňujeme bídu bez jediného získaného bodu na soupeřových hřištích. Paradoxem je, že jediné vítězství si pardubické mužstvo vybojovalo v Ďolíčku proti Bohemians, které jim hřiště propůjčuje. Až na prohrané utkání se Spartou v dalších čtyřech zápasech tam remizovalo, naposled v bezbrankovém utkání se Zlínem. Z něho musely 582 diváků bolet oči.
FK Pardubice – FC Fastav Zlín 0:0
Rozhodčí: Ginzel – Kříž, Ratajová – Orel (video). ŽK: Kostka, Čelůstka – Poznar. Diváci: 582.
Pardubice: Boháč – Kostka, Šejvl, Toml, Čelůstka – Jeřábek, Tischler (38. Červ) – Chytil, Šimek (67. Beran), Cadu (86. I Sang-hjok) – Černý (67. Huf). Trenér: Novotný.
Zlín: Rakovan – Vraštil, Hlinka (88. Janetzký), Procházka, Matejov – Conde – Fillo (88. Tkáč), Hrubý (63. Dramé), Fantiš (79. Reiter), Čanturišvili (79. Cedidla) – Poznar. Trenér: Kalivoda.
První trefa Christiana Frýdka!
Mladší z bratrů Frýdků, dvaadvacetiletý Christian, nechytatelnou pumelicí v 15. minutě nasměroval liberecké mužstvo k vítězství. Premiérový Frýdkův gól  završil   ve druhém poločase proměněnou penaltou Júsuf. To chyběla do konce ještě půlhodina, ve které se marně olomoučtí hráči snažili zkorigovat nepříznivé skóre. Avšak na místě byl při jejich často nebezpečných střelách   brankář Knobloch, nejlepší muž na hřišti. Za působení trenéra Kozla se liberecký tým dostal z útlumu, aby se dostal ke klidnému středu tabulky, potřeboval by   bodovat v příštích  dvou zápasech v Teplicích a na Spartě.
FC Slovan Liberec – SK Sigma Olomouc 2:0 (1:0)
Branky: 15. Frýdek, 57. Hilál z pen. Rozhodčí: Batík – Leška, Podaný – Štěrba (video). ŽK: Koscelník – Jemelka. Diváci: 2295.
Liberec: Knobloch – Fukala, Chaluš, Plechatý, Mikula – Gebre Selassie, Havelka (80. Purzitidis) – Koscelník (80. Rondič), Frýdek (66. Stoch), Jan Matoušek (66. Tupta) – Hilál (69. Rabušic). Trenér: Kozel.
Olomouc: Macík – Chvátal, Beneš, Jemelka, Zmrzlý – Breite, González – Zahradníček (64. Šíp), Růsek (72. Jakub Matoušek), Hála (64. Daněk) – Zifčák. Trenér: Jílek.
Karviná v karanténě!
Po  neodehraném utkání s Ostravou  budou hráči Karviné ještě další týden v karanténě, takže nebudou hrát ani v Praze s Bohemians. Důvodem je vysoký počet nakažených hráčů Covidem. 
Čtsa, ph., kc., audio, foto: www.viktoria.cz